NIJE IM DOSTA: Epl traži tri milijarde odštete, Samsung odgovara reklamom (VIDEO)

Premda je spisak telefona i tableta južnokorejske kompanije koje gigant iz Kupertina želi da zabrani sve veći, Samsung ne pokazuje znake zabrinutosti

  • 3

Iznos odštete koju južnokorejska elektronska kompanija "Samsung" treba da plati američkoj informatičkoj kompaniji Epl za kršenja njenog prava na intelektualno vlasništvo mogao bi da bude utrostručen i poveća se sa jedne na tri milijarde dolara, preneli su danas francuski elektronski mediji.

"Epl" planira da zatraži od američkog suda to povećanje kazne, pozivanjem na dimenziju namernog kršenja intelektualnog vlasništva.

"Samsung", sa svoje strane, planira da obori presudu na drugostepenom sudu.

Sud u Kaliforniji je ocenio da je "Samsung" izvršio kršenje nekih "Eplovih" patenata i kopirao njegove popularne uređaje - tablet uređaj ajped i pametni mobilni telefon ajfon, osudivši južnokorejsku kompaniju da plati više od milijardu dolara odštete.

"Epl" je, nakon što je u SAD pobedio u sudskom procesu protiv "Samsunga", smanjio snabdevanje "Samsungovim" čipovima za svoje nove ajfone, preneli su francuski elektronski mediji.

"Samsung" je jedan od glavnih snabdevača "Epla", on proizvodi čipove - DRAM i fleš memoriju - NAND za telefone ajfon i ajped tablete svih generacija.

Smanjenje snabdevanja je jedna od prvih posledica konflikta između "Epla" i "Samsunga".

"Epl" traži privremenu zabranu prodaje niza "Samsungovih" telefona, pre svega iz palete Galaksi, koje su, između ostalih, prodavali telekomunikacioni operateri AT&T, Verajzon i T-mobajl,a među njima su i neki od najnovijih modela kompatibilnih sa 4G telefonijom, objavio je francuski list "Nuvel observater".

Modeli za koje se traži privremena zabrana su: Galaksi S 4G, Galaksi S II AT&T, Galaksi S II Skajroket, Galaksi S II T-mobajl, Galaksi S II Epik 4G", Galaksi S Šoukejs, Droid čardž i Galaksi privejl, a sada i Galaksi S III, lansiran pre tri meseca.

"Samsung" je na presudu i hajp oko novog ajfona 5, koji je prošle sedmice Epl predstavio u San Francisku, odgovorio snimanjem reklame za svoju trenutnu perjanicu, pored najave kontratužbe ako ajfon 5 bude podržavao LTE tehnologiju (što jeste slučaj), pošto gigant iz Kupertina to nije mogao da izvede bez krađe njihovih patenata.

Pogledajte reklamu za Samsung Galaksi S III:

(Izvor: Tanjug, M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    20. septembar 2012 | 13:33

    Neznam zasto je krivi EPLu sto je samsung prodavaniji.Pa epl izmislio toplu vodu.Pa sta da rade ovi za televizore,da se tuze ko je izmislio plazmu,pa LCD,pa sada led.Ili ko je prvi izmislio kola i sada niko nesme drugi da pravi.Ili elektro podizace i ostali nesmeju to da imaju.To je stvarno glupost i pravda ce pobediti a to je samsung.Obozavam galaxy s1,s2,s3...

  • dragan52

    23. septembar 2012 | 12:25

    Americki sud doneo presudu u korist americke firme,mislim sta vam tu nije jasno????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA