Google prodao Motorolu Kinezima za 3 milijarde dolara

Kineski tehnološki gigant Lenovo se nada, da će ga prisvajanje poznate mobilne kompanije učiniti snažnim globalnim konkurentom na tržištu smartfona. Lenovo ima iskustvo i znanje da Motorolu pretvori u velikog igrača u svetu Androida

  • 0

Američka kompanija Google potpisala je sa kineskim tehnološkim gigantom Lenovo sporazum vredan 2,91 milijardu dolara o prodaji Motorole koja je do sada bila u vlasništvu ove kompanije. Lenovo će platiti 660 miliona dolara u kešu, 750 miliona u akcijama a ostatak od 1.5 milijarde dolara otplatiće u naredne tri godine.

- Lenovo ima iskustvo i znanje da Motorolu pretvori u velikog igrača u svetu Androida - rekao je izvršni direktor Google-a, Leri Pejdž, a prenosi agencija Frans pres. Predsednik i izvršni direktor Lenova, Jang Juenćing, izjavio je da će akvizicija njegovu kompaniju učiniti snažnim globalnim konkurentom na tržištu smartfona.

Google je 2012. kupio Motorolu za 12,5 milijardi dolara, što je njegova najveća investicija. Čak i pod palicom Google-a, Motorola nije uspela da uzme značajan udeo na brzorastućem tržištu pametnih telefona, na kojem dominiraju južnokorejski Samsung i američki Apple.

Internet gigant će zadržati većinu od Motorolinih 17.000 mobilnih patenata. Pored ovoga, u vlasništvu Google-a će ostati i "Advanced Technology and Projects" grupa koja je zadužena za projekat Ara, modularni telefon kome sami sastavljamo konfiguraciju.

- Google je dobio ono što je želeo od Motorole, patente, talente i uvid u mobilne uređaje. Oni ne moraju da budu u proizvodnji uređaja. Verujem da je ovo dobro rešenje i za Google i za Lenovo", navodi analitičar tehnologije Džek Gold.

Izveštaj kompanije IDC pokazuje da je Lenovo u četvrtom kvartalu 2013. bio peti po veličini proizvođač smartfona u svetu, sa udelom od 4,5 odsto, nešto nižim od kineskog konkurenta Huaveja i južnokorejskog LG-a. Motorola nije među vodećim globalnim proizvođačima, ali drži oko sedam odsto američkog tržišta pametnih telefona, navode analitičari.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA