TROLOVIMA SE LOŠE PIŠE: Britanski parlament želi da zabrani vređanje na internetu

Britanski parlament ove sedmice počinje da raspravlja o zakonu zbog koga će internet provajderi i operateri veb sajtova biti u obavezi da otkriju identitet onih koji vređaju druge

  • 0

Anonimni trolovi u Ujedinjenom Kraljevstvu možda će dva puta razmisliti pre nego što za nekoga kažu da je "n00b" ili "teh sux0r" na forumu ili društvenoj mreži: sve zbog toga što Donji dom britanskog parlamenta ove sedmice počinje sa debatom na temu reforme svog zakona protiv klevete koji će internet provajdere naterati da otkriju identitet ljudi optuženih za ova dela izvršena onlajn.

Naravno, uvređeni će morati da dokažu da su tom klevetom "preživeli ozbiljnu štetu na račun svoje reputacije" pre nego što sud odobri identifikaciju trola.

- Trenutni zakon omogućava ljudima da o drugima šire glasine i optužbe na vebu a da ne snose skoro nikakvu odgovornost - kaže britanski ministar pravde Kenet Klark.

On dodaje da su operateri veb sajtova u principu odgovorni za sav sadržaj koji se nalazi na njihovim sajtovima, iako sami korisnici odlučuju o sadržaju svojih postova. Na ova način, odgovornost će se skinuti sa posrednika i doći direktno do osobe koja sadržaj stvara, tvrdi Klark.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA