≫ 

Google "sakrio" 19 milijardi dolara na Bermudima, a reakcija kompanije je totalno iznenađenje

Američka kompanija Google prebacila je 19,2 milijarde dolara na Bermudska ostrva u 2016. godini, što joj je omogućilo uštedu od više milijardi dolara po osnovu poreza.

  • 1

Google je, koristeći poreske "rupe" poznate pod nazivima "Double Irish" i "Dutch sandwich" prebacio za sedam odsto više novca nego u 2015. godini, ostvarivši uštedu od 3,7 milijardi dolara, prenosi "Ekonomik tajms".

Kako bi većinu profita ostvarenog u inostranstvu "zaštitio" od oporezivanja, skoro čitav prihod iz jedne podružnice u Irskoj Google  je prebacio na kompaniju u Holandiji (bez zaposlenih), a potom na Bermudska ostrva, koja kompanijama ne naplaćuju nikakav porez.

Uprkos kritikama zbog korišćenja takve poreske šeme, u Google-u tvrde da je praksa potpuno zakonita.

- Mi plaćamo sve poreze u skladu sa poreskim zakonima u svakoj državi sveta u kojoj poslujemo. Ostajemo dosledni održivosti onlajn ekosistema - napisao je portparol Google-a u pisanoj izjavi "Blumbergu".

Kompanija Google je već duže vreme pod pritiscima zakonodavnih tela ali i raznih istraga u svetu kada je reč o utajama poreza. Evropska unija, s tim u vezi, uporno pokušava ali i dalje bez rezultata da dođe do rešenja kako da najveće američke kompanije plaćaju veći porez. Prema poslednjim informacijama koje je i sama kompanija potvrdila, Google je samo u 2016. zaradio, ne računajući porez čak 60,7 milijardi dolara.

Daljinac

(Telegraf.sr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ReNo

    3. januar 2018 | 18:04

    19 milijardi,18 u dobrotvorne svrhe a jednu bi sacuvao sebi eto da se cisto nadje :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA