≫ 

Ruski botovi na Twitteru su toliko dobri da ih je nemoguće razlikovati od običnih ljudi - i to je veliki problem

Da li postoji neka društvena mreža koja je bezbedna?

  • 5

Odluka Twittera da jednostavno obriše tvitove naloga za koje utvrdi da su povezani sa ruskom propagandnom armijom botova je bila krajnje kratkovida jer su ti tvitovi veoma slični prosečnim tvitovima običnih trolova.

Elizabet Harli otkrila ko joj pravi seksi selfije - i ostavila sve bez teksta (FOTO)

Pravljenje ove razlike je krucijalna, ali i teška, stvar koja mora biti urađena kako bi svaki korisnik mogao da bezbedno koristi Twitter.

Savršen primer za ovo jeste @TEN_GOP naloga za koji većina korisnika Twittera smatra da je povezan sa Republikanskom strankom u Tenesiju. Ovaj nalog je citiran nebrojeno puta od strane brojnih medija tokom predsedničke kampanje u SAD, a na kraju je otkriveno da je u pitanju jedan od problematčnih naloga.

Foto: Pixabay.com

A tu je i činjenica da je Twitter obavestio 1.4 miliona svojih korisnika da su njihovi nalozi na neki način u vezi sa nalozima koje vodi Internet Research Agency koja je povezana sa Rusima.

To je mnogo ljudi, posebno kada se u obzir uzme uticanje na ishod predsedničkih izbora.

A onda je medijska kuća NBC objavila bazu koja je sadržala na hiljade tvitova i naloga koji su bili "obeleženi" od strane Twittera kao deo ruske propagande da se utiče na rezultate izbora u SAD i na najbolji način pokazala koliko je teško razlikovati obične korisnike od botova.

Foto: AP/Tanjug

I to je veliki problem jer su ruski, a verovatno i mnogi drugi botovi toliko dobri da ih je nemoguće razlikovati od običnih korisnika - čak su i slovne greške gotovo identične.

Ukoliko Twitter ne bude otvoreniji sa svojim procesima i otkrićima, bez sumnje nas očekuje još puno problema na mnogim frontovima, od političkih do ekonomskih.

Ako ne možemo da razlikujemo botove od pravih ljudi, a Twitter ne želi da podeli tu informaciju sa nama - mnogi će napustiti ovu društvenu mrežu jer jednostavno neće moći da razlikuju da li neko manipuliše njima ili ne.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA