≫ 

Bitcoin – za i protiv (prvi deo)

Sve dobre i loše strane bitcoina na jednom mestu

  • 0

Kad se pomene Bitcoin-BTC, ljudi prilično različito reaguju! Za veliku većinu koja misli da iole zna nešto na tu temu BTC, gotovo uvek ga povezuje sa protivzakonitim aktivnostima! To nije nikakvo čudo, bankari i ekonomisti tako govore, a njihovo mišljenje se uzima kao relevantno!

Zahvaljujući bankarstvu i takvoj ekonomiji koja se vodi na globalnom nivou smo stigli do ove tačke gde smo sada. Sasvim je moguće da banke ne rade u interesu svojih klijenata...

Dali su veštačkoj inteligenciji da objasni šta je to bitcoin - a rezultat će vam istopiti mozak

Da li, i koliko su ti stavovi opravdani, i šta se pokazalo kao istina do sada!?

Poređenja radi, na dan 29.10. 2016 Bitcoin je vredeo 713$ sa 119. miliona $ u obrtu u poslednja 24h.  Danas 06.07. 2018 Bitcoin vredi  6621 $ sa 5 169 730$  u obrtu u poslednja 24h.  Uprkos mnogim bankarina i ekonomistima, i ponekim biznismenima koji su nepoznajući materiju, ili sa namerom da naškode vrednosti Bitcoina davali razne izjave o kraju kriptovaluta i Bitcoina...

Naravno to se ipak nije desilo, niti će! Siguran sam da će BTC nastaviti 'živi' svoj kontroverzni život uprkos sve glasnijim izjavama onih, čije monopolističke interese Bitcoin i kriptovalute prete da ugroze. S druge strane naša zemlja je uključena u tokove digitalizacije i modernizacije platnog sistema i na tim rešenjima se radi.

Volim da stvari pojednostavim! Ako deci recimo kažete, da ako su 2 i 2 = 4... neće moći da gledaju crtane filmove narednih 7 dana! Videćete da će se vrlo brzo pojaviti problemi u računanju! Oni će izračunati da su 2 i 2 = 3 ili 5. Vrlo slično se ponašaju i 'odrasli' samo što odrasli imaju kompleksnije mehanizme...

Nikada ništa izričto ne  tvrdim, ali sam gotovo 100% siguran da će kriptovalute će nastaviti svojom trasom bezobzira na bilo čije izjave.  S tim što će biti neophodno unapređivane i prilagođene postojećem monetararnom sistemu sa nekim značajnim i vrlo bitnim razlikama.

Koje karakteristike dovode do porasta vrednosti Bitcoina i uopšte svih digitalnih valuta? Kakve prednosti i olakšice je donela Blockchain tehnologija kao tehnologija kripto valuta, odnosno digitalnog novca?

Foto: Pixabay.com

1 . ,,Peer to peer"  je tehnologija kojom je putem kriptovaluta i blockchain software-a, fizičkim i pravnim licima omogućeno da direktno komuniciraju između sebe, bez posrednika, ( u bilo kakvoj ulozi) Ovo se može primeniti na veliki broj poslova, usluga, papirologije i generalo posredništva u gotovo svim sverama posla i života. Naravno to po automatizmu podrazumeva smanjenje troškova i velike uštede.   Svi podaci o transakcijama ostaju evidentirani u blockchainu, (software-ski program na kome rade kriptovalute. Uporedite to sa Linux-om, Windows-om itd ) Blockchain možemo doživeti kao jednu ogromnu database (knjigovodstveni beležnik) u kojoj se skladište svi podaci o transakcijama ili bilo kojoj drugoj oblasti koju odaberemo. Jako bitno, podaci koji uđu u blockchain nisu podložni izmenama, nije ih moguće dopisivati, potkupiti nekoga da promeni nešto, ili bilo šta krivotvoriti u najbukvalnijem smislu te reči.

Foto: Pixabay.com

2 . Brzina prenosa i obrade transakcije u slučaju Bitcoin blockchaina je od 10 – 60 minuta, što je, priznaćete, daleko brže u odnosu na dosadašnje sisteme i načine prenosa novca, klasičnim nama poznatim načinima. Kao što su uobičajeni bank wire, Western Union ili MoneyGram, ili čak vozači autobusa kao alternativa . . .  ( Slide Transveri novca)

Nema onih čuvenih 3-5 business days, nema čekanja u banci svih propratnih situacija koje idu u paketu.  Inače bitcoinov blockchain kao tehnologija, je star više od 9 godina. Tehnologija iz 2009. god. je uveliko prevaziđena, ne samo u svetu digitalnog novca nego i uopšte. Svedoci smo neprekidnog usavršavanja sistema i tehnologija itd. . . Sa trenutno najsavremenijom digitalnom valutom serije 3.0 iz 2017 god. ceo proces transakcija world wide, se završava za, verovali ili ne, 30 sekundi u proseku i to sa, 0,25% coina koji se uzimaju kao provizija.  Gotovo da pomena nije vredno.

Dakle bez provizije u $, € itd! Za neverovatnih 30 sekundi, digitalna moneta je prebačena sa jednog kraja sveta na drugi i naravno odmah spremna da bude iskorišćena. Uporedimo recimo plaćanje Amazonu ili e Bay-u, ili kasirki u prodavnici... Vizom ili MasterCardom, obe strane se odriču dela novca u korist transfera banke a to je oko 2,5% ili više!

Ceo ovaj sistem je dodatno interesantniji i poželjniji svima nama, zbog nepostojećih provizija, brzine transakcije i gotovo stopostotnoj sigurnosti prenosa. Nakon neverovatnog uspeha Bitcoina tržište je, može se reći bukvalno gladno kripto valute, i znanja na tu temu!

Foto: Pixabay.com

Trenutno se ubrzano radi na proizvodnji kriptovalute od strane sve većeg broja investitora koji žele svoj share na tržištu: Branson, Trump, Gates, Zuckerberg, Buffett itd... O investicionom potecijalu za nas 'smrtnike' ću svakako pisati jer je moguć i veoma isplativ.  Ko će u ovom procesu loše, a ko dobro proći, nije teško zaključiti. Setite se samo šta je Johann Gutenberg doneo svojim izumom srednjovekovnim prepisivačima?! Knjige koje su prepisivali i po nekoliko godina, su odjednom bile odštampane za 15 - 20 dana. Dakle, razvojem tehnologije, prepisivači su morali u penziju!

O ovome gore treba jako dobro razmisliti i postaviti sebi iskreno pitanje u kojoj sam ja grupi? Inovatora ili prepisivača?! Mnogi će biti progutani novim talasom tehnološkog razvoja, u ovoj dekadi. Velika većina se danas obrazuje za profesije koje uskoro neće postojati. Ako imate decu, razmišljajte sa njima na ovu temu, da ne bi ste posle krivili nekog drugog! Državu vladu itd... Većina nas nerado prihvata promene, to je jasno. Ali istorija se konstantno ponavlja - promene su neophodne . . . Da li smo nešto naučili iz istorije...

3. Transferi novca.

Ino. transakcije fizičkih lica iznose oko 700 milijardi dolara godišnje i u porastu su...

BSB transakcije prelaze 27 triliona dolara godišnje.

Prosečna provizija je 7.7 - 29 odsto, što predstavlja oko 2 odsto prihoda ukupne svetske ekonomije.

Foto: Tanjug/AP

4 . Možda najznačajnija prednost je verovatno i najbitniji razlog neophodnosti promene u korist kripto valute. Zakon ponude i potražnje, koji direktno formira vrednost, kriptovaluta, a sa druge strane, proces proizvodnje koji je limitira u startu određenim brojem coina (jedinica) koji se po matematičkom algoritmu mogu proizvesti. Da pojednostavim. U kriptovalutamo, se mora definisati konačan broj jedinica (apoena) kriprovalute. Zapravo, mora postojati konačni broj rešenja jedinica, odnosno konačan broj coina koji se mogu proizvesti!

Uporedite ovo, sa trenutnom i besomučnom emisijom i doštampavanjem novca centralnih banaka! Ima i digitalnih valuta koje se mogu proizvoditi no limit. Ethereum recimo nije limitiran sa brojem coina i to se na kraju mora pokazati kao ozbiljni nedostatak. Sada u početku svakako ne!

Za BTC konačni broj jedinica je 21 milion coina, odnosno Bitcoina. I niti jedan više. Povećana potražnja, limitiran broj, i sve gore navedene činjenice jesu proizvod tržišne vrednosti Bitcoina i svih drugih kriptovaluta.

Postoje je poneki loši aspekti i komponente Bitcoina...

O tome, potpuno iskreno i otvoreno u narednom članku.

(Telegraf.rs/Željko Milićević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA