≫ 

Čuvena meme fotografija koju nema ko nije koristio će biti zabranjena jer je seksistička i prikazuje muškarce u lošem svetlu

Vlasti u Švedskoj su donele svoju odluku

  • 0

Ovaj meme je korišćen u analizi trendova u popularnoj kulturi, mešao se u političke rasprave i komentarisao je lomljivu prirodu ljudskih veza, ali popularni "ometeni dečko" meme je seksistički.

Ovo je barem mišljenje posebnog državnog tela u Švedskoj.

Najšerovanija fotka godine - ovako izgleda original! (FOTO)

Komisija u Švedskoj utvrdila je da slika prikazuje ženu kao "seksualni objekat" i prikazuje stereotipizovanu verziju muškaraca i zbog toga krši pravila koja je tiču diskriminacije u reklamama.

Iza ove odluke stao je predsednik, ali i svi članovi komiteta za kontrolu sadržaja u reklamama u Švedskoj, a ona je donešena nakon što je 15 osoba podnelo žalbu.

Meme prikazuje fotografiju muškarca koji gleda devojku koja prolazi - na šok njegove devojke, a u zavisnosti od toga šta autor memea želi da poruči, menja se tekst na njoj.

Širenje ove fotografije započelo je 2017. godine i za vrlo kratko vreme ovaj meme je dostigao veliku popularnost.

Ali, kada je počeo da ga koristi švedski internet provajder Bahnhof u Facebook i Instagram oglasima, zvanična tela su obaveštena nakon žalbi određenih korisnika.

U oglasu Bahnhof traži zaposlene, a slika sugeriše da će tamo biti privilegovaniji nego na svom trenutno radnom mestu.

Sam Facebook post dobio je preko 900 komentara, i pozitivnih i negativniih.

- Komitet je odlučio da je žena u crvenom, koja predstavlja fokus slike, zahvaljujući reakciji muškarca predstavljena kao seksualni objekat. Takođe, slika je nipodaštavajuća i po muškarce zbog načina na koji on gleda u drugu ženu dok je sa partnerkom. Pritom, reklama sugeriše da je menjanje partnera lako kao i promena posla, stoji u saopštenju nadležnog tela za kontrolu sadržaja u reklamama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA