10. ROĐENDAN: Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 180.000 članaka

Sajt u Srbiji mesečno pogleda više od 17 miliona ljudi, a prema podacima "Aleksa rankinga", Vikipedija je sedmi sajt po posećenosti u zemlji

  • 1

Najveća enciklopedija na srpskom jeziku Vikipedija na današnji dan slavi prvu deceniju postojanja.

Vikipedija na srpskom jeziku sada sadrži više od 180.000 napisanih članaka. Sajt mesečno u Srbiji pogleda više od 17 miliona ljudi, a prema podacima "Aleksa rankinga", Vikipedija je sedmi sajt po posećenosti u Srbiji.

- Kada bi se stvorila mogućnost da taj on-lajn sadržaj ode u štampu, Vikipedija na srpskom bi imala 45 tomova - navodi se u saopštenju Vikimedije, i dodaje da bi to bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku.

Vikipedija na srpskom jeziku primećena je i na međunarodnom nivou. Vebfest festival, najveći te vrste u ovom delu Evrope, godine 2009. proglasio je Vikipediju na srpskom nosiocem titule najboljeg edukativnog sajta za tu godinu.

Inače, najpoznatija elektronska slobodna enciklopedija Vikipedija nastala je 15. januara 2001. godine

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    27. mart 2013 | 13:14

    ČESTITAM Jedva čekam da dođe dan , kada ukucam pojam, da mi ne izađe sve na ijekavskom.Latinica može, naravno, ali obavezna ekavština. Samo hrabro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA