iPhone može da vas tajno snima dok se kupate ili radite bilo šta drugo: Otkriven najveći i najopasniji problem do sada (VIDEO)

Austrijski programer Feliks Kraus napravio je aplikaciju koja je mogla svake sekunde da snima fotografiju korisnika i pošalje je dalje, bez da je korisnik telefona znao da iPhone uopšte snima

  • 3

Programer iz Google-a otkrio je da aplikacija koja na iPhone-u ima dozvolu za snimanje, korisnike može da snima bez njihovog znanja, prepoznaje lica i šalje te fotografije dalje.

Problemi sa proizvodnjom iPhone X telefona se nastavljaju: Apple će zbog toga prodati duplo manje uređaja, a to znači samo jedno!

Nakon ovog otkrića, od Apple-a se traži da promeni način na koji se aplikacijama daje dozvola za pristupanje kameri.

Austrijski programer Feliks Kraus napravio je aplikaciju koja je mogla svake sekunde da snima fotografiju korisnika i pošalje je dalje, bez da je korisnik telefona znao da iPhone uopšte snima. On je to nazvao 'petljom privatnosti koja se može zloupotrebiti'.

Kad neka aplikacija želi da pristupi kameri, korisnik mora da joj da dozvolu, a ista stvar važi i kad aplikacija želi da pristupi vašoj galeriji, lokaciji... Kraus je otkrio da nakon prvobitne dozvole, aplikacija može da snima video i fotografije svaki put kad se otvori.

Dok na računaru imate zeleno svetlo kao znak da se snima, takvog indikatora nema na telefonu. Dozvole na telefonu ne razlikuju se ni za prednju ili zadnju kameru, a dozvola za kameru može omogućiti dodatni pristup i u najnovijoj verziji softvera koji ima prepoznavanje lica.

Foto: Tanjug/AP

Kraus kaže da ovo nije bag ili propust, već je stvar tako dizajnirana, ali da bi neko s lošim namerama to mogao da iskoristi. To je demonstrirao aplikacijom koja je svake sekunde snimala onog ko koristi telefon, a pritom je i prepoznavala lica kako bi prepoznala osobu koja koristi uređaj.

Upozorio je tako da bi aplikacije mogle da prate vaše emocije dok čitate društvene mreže, snimaju šta pričate ili šalju nekome vaš video dok ste u kupatilu.

Kraus predlaže da bi Apple mogao da uvede sistem privremenih dozvola ili neki indikator kao znak da ljudi mogu da prepoznaju kad kamera radi.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    27. oktobar 2017 | 18:05

    To nije greška to mu je posao.

  • ДР

    5. novembar 2017 | 18:55

    Питам се, који се то идиоти купају са ајфоном!?Замишљам сцену , у једној руци ајфон у другој сапун!!!!?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA