Ova kriptovaluta je druga po vrednosti u svetu: Košta manje od 4 dolara po komadu i svako može da je kupi

Ripple, relativno nepoznata kriptovaluta, poznata i pod nazivom XRP, sada vredi oko 3,5 dolara, a tržišna kapitalizacija joj premašuje 100 milijardi dolara

  • 2

Posle bitcoina, litecoina i ethereuma, na polju kriptovaluta pojavila se još jedna nova uzdanica - ripple. Vrednost ove digitalne valute poslednjih nekoliko nedelja konstantno raste, pa je ona trenutno druga najvrednija kriptovaluta, piše CNN.

Ta relativno nepoznata kriptovaluta, poznata i pod nazivom XRP, sada vredi oko 3,5 dolara, a tržišna kapitalizacija joj premašuje 100 milijardi dolara. Početkom decembra ripple je vredeo samo 25 centi.

Kriptovaluta s potporom banaka

Bitcoin je još uvek znatno skuplji. Trenutna vrednost mu je 14.487 dolara, a tržišna kapitalizacija mu je iznad 250 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Bitcoin pada iz sata u sat: Pre nedelju dana vredeo je 20.000 dolara, a sada skoro duplo manje!

Ripple, za razliku od bitcoina, kontroliše jedna kompanija, kalifornijski Ripple. Prema izveštajima, sadašnji i bivši rukovodioci Ripplea preko noći su zahvaljujući uspehu ripplea postali milijarderi.

Ripple je u promet pušten 2012. godine kako bi se olakšale svetske finansijske transakcije. Za razliku od drugih kriptovaluta, Ripple je povezan s legitimnim bankama. Ripple koriste Santander (SANPRA), Američka banka (BAC) i UBS.

Rippleovu tehnologiju u poslednjih nekoliko nedelja usvojile su i kompanije za finansijske usluge iz Japana i Južne Koreje, zbog čega je takođe dobio na vrednosti.

Potencijal za inflaciju

Foto: Pixabay.com

Prema ulagaču Stefanu Povagi iz kompanije Blockchain Momentum, ripple i slične valute ulagačima su privlačne zbog svoje niske cene.

Za razliku od bitcoina, ripple ne stvaraju korisnici ''kopanjem'', nego potpunu kontrolu nad njim ima kompanija.

Na početku je stvoreno 100 milijardi rippleova, a u opticaju ih je trenutno 38 milijardi. Upraviteljska kompanija može da izda do jedne milijarde novčanica mesečno, što bi, prema Povagi, moglo da prezasiti tržište.

Ako kompanija odluči da krene tim tempom, količina ripplea udvostručiće se u sledeće četiri godine, upozorava Povaga.

Foto: Pixabay.com

- Neki od novijih učesnika na tržištu ne uzimaju u potpunosti u obzir potencijal za inflaciju - kaže Povaga.

Tehnologija blockchaina

Prema Rippleu, prekogranična plaćanja za koja su bitcoinu potrebni sati, a tradicionalnim oblicima plaćanja dani, ripple rešava u sekundama.

Slično bitcoinu, platna mreža ripplea, RippleNet, takođe koristi tehnologiju blockchaina.

Blockchain je javan popis koji sadrži podatke o svakoj transakciji. Transakcije se dodaju u "blokove", to jest deliće koda koji stvaraju lanac. Popis beleži svaku transakciju, piše CNN.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    4. januar 2018 | 11:40

    Gde se moze kupiti???

  • Nele

    4. januar 2018 | 13:42

    Radio se tamo gde je sve od blata gde je kora hleba vrednija od zlata gde se visky toci vise i od vode gde blus deca uce pre nego sto se rode... On mesto cure voleo gitaru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA