Da li je na pomolu novo biološko oružje? Pentagon namerava da koristi insekte za prenošenje virusa koji mogu da unište svet

Moderna tehnologija i istraživanja napravila su proboj kada je dizajniranje biološkog oružja u pitanju

  • 4

Iako zvuči kao teorija zavere, 5 naučnika i etničara izrazili su zabrinutost da je nova transgenetska tehnologija zapravo paravan i maska za biološko oružje.

Jedno od najsmrtonosnijih mesta na svetu: Ostrvo usred pustinje čuva strašnu tajnu, na njemu je otrov koji je ubijao ljude!

Oni su istakli da brinu da je u pitanju pokušaj da se probiju internacionalne konvencije protiv oružja za masovno uništenje. Ljudi se bave genetikom useva hiljadama godina, a od skoro su transgenetske tehnologije povećale moć ovog procesa koji u poslednje vreme uključuje i vertikalni transfer, promenu u genomu semena koje se koristi za masovni uzgoj i proizvodnju. Upotreba virusa u izmeni hromozoma useva koji su već zasejani u polju je mnogo efikasnija i brža i može više da se koristi.

Genetska modifikacija useva je veoma opasna. Foto: Pixabay.com

Horizontalna genetska promena agensa sredine, kako se ovi virusi zovu, nailazi na dosta neodobravanja. Doktor Gaj Rives sa Instituta Maks Plank za evolucionarnu biologiju i njegove kolege koje su učestvovale u izradi ove teze zabrinuti su zbog širenja upotrebe ovih virusa.

Najčešće se ovakvi virusi mogu preneti na biljke zaprašivanjem kako se to već radi sa korovom, parazitima i drugim štetočinama. Istraživački program koji se naziva Insect Allies koristi insekte koji se hrane biljnim sokovima umesto sprejeva i zaprašivanja. Ovo je mnogo teže kontrolisati jer nije isto zaprašiti komšijino dvorište i zadrati hemikalije na njemu kao i upotrebiti insekte koji imaju slobodu kretanja i mogu da odu gde god žele.

Upotrebom insekata može da se stvore problemi u izmeni genoma useva. Foto: Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Poprilično je alarmantno to što je ovaj program koji ima za cilj da dovede do čak tri transgeneze na useve kao što su kukuruz i paradajz, dobio 27 miliona dolara od Agencije za napredna istraivanja odbrane (DARPA) koja je ruka američke vojske koja se bavi naučnim istraivanjima. DARPA ima dosta projekata koje podržava a tiču se civilnog sektora nego li onih koji se tiču vojske.

Na kraju krajeva, ako se virusi koje će prenositi insekti koriste kako bi se zaprašila polja useva i učinila otpornijim, šta može da ih spreči da urade i obrnuto? Tako može doći do uništenja useva na nivou države, a postoji opasnost i da se projekat otrgne kontroli i na svetskom nivou. Zbog toga su ovi naučnici ukazali da ovaj projekat može da bude protumačen kao pokušaj da se razviju biološki agensi za neprijateljsko delovanje.

(Telegraf.rs/iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Helios

    6. oktobar 2018 | 13:11

    Šta je iz te kuće zla izašlo na dobrobit čovečanstva?

  • Kleo

    6. oktobar 2018 | 12:05

    Šta da li je na pomolu?! Uveliko traje. I sve su prilike da se pojačavaju.

  • Sibin

    6. oktobar 2018 | 23:48

    Koliko je to bolestan narod to je nezamislivo!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA