KANTAUTOR, PESNIK I, PRE SVEGA, LEGENDA: Sve o velikom Arsenu Dediću (VIDEO)

Sjajni Arsen Dedić, koji je preminuo u 78. godini, ostavio je dubok trag u muzici, kao i kulturi na prostoru bivše Jugoslavije

  • 3

Arsen Dedić, koji je preminuo u 78. godini, bio bio je najpoznatiji jugoslovenski i hrvatski kompozitor, književnik, pesnik i kantautor. Autor je i izvođač mnogih šansona, kao i pobednik mnogih festivala.

Preminuo Arsen Dedić, najveći jugoslovenski pevač svih vremena

Smatra se jednim od osničava žanra šansone u bivšoj Jugoslaviji u Hrvatskoj. Takođe je objavio više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonjere i autore, među njima Đina Paolija, Serhija Endriga i Žaka Brela, koji je ostavio dubok uticaj na njegovu karijeru.

Rođen je 28. jula 1938. u Šibeniku. Otac Jovan mu je bio zidar koji je svirao u Šibenskoj narodnoj muzici, a majka Jelka domaćica. Arsen se ocu pridružio u orkestru svirajući jutarnje budnice, zatim ponekad na sprovodima, ali i u operetama. Nakon što je završio gimnaziju i srednju muzičku školu, otišao je u Zagreb na Pravni fakultet jer su ''roditelji hteli da studira nešto ozbiljno'', ali 1959. upisao je Muzičku akademiju i diplomirao 1964. godine.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kao muzički saradnik na HRT-u je radio honorarno, svirao flautu i pisao tekstove za druge. Za pesme je prvi put nagrađen u splitkom Vidiku.

Tokom gimnazijskog školovanja osnovao je vokalno instrumenatlno društvo u kojoj je pevao Vice Vukov njegov prijatelj iz detinjstava.

Na studije prava u Zagrebu odlazi 1957. godine, ali je ljubav prema muzici prevladala već tada. Njego cimer, Mario Bogliuni ( koji će kasnije postati poznati pijanista i muzičar) svirao je klavir i imao je svoj orkestar s kojim je nastupao na igrankama na Ribnjaku. On je angažovao Arsena kao vokalistu koji je pevao Domenica Modugna, Paula Anku i ostale tada poznate izvođače.

Printskrin: Youtube/N1 Printskrin: Youtube/N1

Tri godine je proveo na Pravnom fakultetu, ali ipak je shvatio kako to nije njegov životni poziv

Kao kantautor se prvi put pojavljuje na splitskom festivalu 1963. a već godinu dana kasnije njegove pesme ''Kuća pored mora'' i ''Moderato Cantabile'' postale su hit.

''Brod u boci'' (1971.) je njegova knjiga koja je prodana u više od 60.000 primeraka. Dva puta je dobio Zlatnu arenu za filmsku muziku.

Žene su mu uvek bile najveća inspiracija i najvernija publika. 1959. godina je bila jedna od najvažnijih godina u njegovom životu, kada je upoznao Gabi Novak. Nakon 11 godina poznanstva i prijateljstsva postali su par.

Najlepše Arsenove pesme zbog kojih smo plakali i zaljubljivali se (AUDIO)

Sa Vesnom Matoš je dobio ćerku Sandru, a s Gabi sina Matiju.

Njegove pesme su prevođene i obrađivane od strane mnogih izvođača, a za mnoge je pisao. Bio je član Hrvatskog društva kompozitora kao i Hrvatskog društva pisaca.

Na početku svoje karijere pojavljuje se i kao glumac u filmovima, mada su to bile manje uloge, poput uloge pevača u filmu ''Višnja na Tašmajdanu'', više puta je nagrađivan za scensku muziku. Dva puta je dobio Zlatnu arenu za svoja filmska i muzička dostignuća. Poznatiji filmovi su mu ''Glembajevi'', ''Živa istina'', ''Vlak u snijegu''.

Arsen Dedić u filmu "Višnja na Tašmajdanu":

Dobitnik je velikog broja nagrada na području popularne muzike.

Od danas Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA