UMESTO EVROSONGA: Turci pokreću Turkoviziju, učestvuje i Bosna?

Kako je planirano, na ovom takmičenju će učestvovati 20 država, među kojima su autonomne regije i pokrajine. Pored Azerbejdžana, koji je potvrdio učešće na ovom festivalu, pozivi će biti upućeni Severnom Kipru, Kazahstanu, Kirgistanu i navodno Bosni i Hercegovini

  • 5

Turska državna televizija (TRT) odlučila je da pokrene projekat pod nazivom "Turkovizija", koji je sličan "Evrosongu" i koji će sadržati obilje pesama, zabave i kostima.

Ideja za osnivanje ovog takmičenja nastala je nakon što je Turska odlučila da se povuče s najveće svetske muzičke manifestacije, pošto se ova zemlja nije slagala s načinom na koji se glasa na "Evroviziji", kao i sistemom prema kojem "četiri velike zemlje" idu direktno u finale, prenosi portal Klix.ba.

Prema planu, na "Turkoviziji" će učestvovati 20 država, među kojima su autonomne regije i pokrajine, poput Tatarstana u Rusiji ili Krima koja pripada Ukrajini. Azerbejdžan je već potvrdio učešće na ovoj manifestaciji, a takođe biće pozvani Severni Kipar, Kazahstan, Kirgistan, a spekuliše se da će poziv biti upućen i Bosni i Hercegovini.

Polufinale "Turkovizije" planirano je 19. i 21. decembra, dok će veliko finale biti održano 23. decembra u Eskišehiru.

Inače, festival Turkovizija postoji već duži niz godina, a pravo učešća na ovom takmičenju imaju samo numere napisane na turskom jeziku, jer cilj festivala jeste da se proširi uticaj turskog jezika.

Međutim, Turci sada imaju nameru da svoj festival podignu na mnogo veći nivo i tako postanu ozbiljna konkurencija "Evrosongu".

- "Turkovizija" se ne treba upoređivati sa "Evrosongom". Taj festival će imati svoje mesto u turskom svetu i izgraditi svoj brend. Bez obzira na to da li Turska učestvuje na "Evrosongu" ili ne, ovaj festival će ići napred i iz godine u godinu biti sve veći - rekao je ministar obrazovanja Nabi Avci.

(Telegraf.rs/izvor: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanel

    23. septembar 2013 | 13:06

    Mogu komotno pozvat i srbiju jer se i kod njih slusa turbo folk muzika?

  • šapke

    23. septembar 2013 | 18:27

    Žalosno je što će se to prikazivati u Srbiji u špicu! Progovorićemo mi turski,jadna nam majka..

  • Bata-Niš

    23. septembar 2013 | 13:49

    U pravu su zbog toga.Ne treba biti niko privilegovan.Toliko o Evropskoj demokratiji i pravičnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA