Živa ikona savremenog doba GRACE JONES dolazi na EXIT (VIDEO)

Ova nesvakidašnja ličnost nam dolazi iz najviše i poslednje klase "vanzemaljaca", od kojih su mnogi na Zemlji ostavili neizbrisiv trag i nažalost otišli - Bowie, Prince i Michael Jackson, menjali su svet sa njom

  • 1

Jedna od najvažnijih svetskih umetnica savremenog doba, revolucionarna muzička ikona, supermodel i filmska zvezda, istinski besmrtna - jedna, jedina i neponovljiva Grace Jones dolazi na EXIT!

Neumoran za hitove: David Guetta na EXIT donosi i novi singl u kojem mu peva Sia (VIDEO)

Ova nesvakidašnja ličnost nam dolazi iz najviše i poslednje klase "vanzemaljaca", od kojih su mnogi na Zemlji ostavili neizbrisiv trag i nažalost otišli - Bowie, Prince i Michael Jackson, menjali su svet sa njom. Na glavnoj pozornici festivala pokazaće da je još pre Madonne, Lady Gage i Rihanne, kojima je bila najveći uzor, prva uvela avangardnu umetnost i visoku modu u svetske muzičke tokove. Nenadmašni "Vogue" proglasio ju je "ultimativnom modnom muzom", a muzički autoritet "Rolling Stone" za "neodoljivu umetnicu, modnu ikonu i simbol". Nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, dugo snimani dokumentarni film o životu fascinantne art-rok aristokratkinje, "Grace Jones: Bloodlight & Bami", imaće i svoju bioskopsku premijeru ovog proleća, upravo pred njenu turneju sa kojom dolazi na tvrđavu!

Foto: Promo

Jamajčanka iz visokog društva, karijeru počinje kao supermodel u Parizu i Njujorku, radeći okružena modnim kolosima kao što su Yves St. Laurent, Karl Lagerfeld, Kenzo Takada i Giorgio Armani, a lično Issey Miyake je uzima da mu bude vodeći model na istorijskoj reviji u Tokiju 1976. godine. Njeno lice krasi naslovnice magazina "Vogue" i "Elle", a fotografišu je lično Helmunt Newton i Guy Bourdin! Grace se ubrzo našla u zavodljivom vrtlogu najglamuroznije diskoteke svih vremena, njujorškog Studija 54, gde su njeni najveći fanovi tamošnja zvezdana klijentela, pre svih dvojica velikih umetnika 20. veka, Andy Warhol i Keith Haring, te brojni glumci i disko magnati, zauvek omađijani njenom, gotovo božanskom pojavom.

Ipak, nju kao živo umetničko delo stvarao je njen saputnik i čuveni francuski umetnik Jean Paul Goude, koji je njenu divlju i nezadrživu energiju, urođenu androginost i nadljudskost pretvorio u neiscrpni niz nezaboravnih scenskih i televizijskih nastupa ("One Man Show", 1982), te fotografija koje će još vekovima krasiti galerije, muzeje i udžbenike istorije umetnosti. Među njima je i, kako je mediji nazivaju, "jedna od najpoznatijih fotografija u istoriji pop kulture", naslovna strana kompilacijskog albuma "Island Life", ali i čitava plejada drugih, ručno manipulisanih fotografija u vreme kada je "fotošop" označavao zanatsku radnju na uglu, a ne svemoćni softver. Retko poznato je i da je upravo zbog ljubavi sa Goudom, odbila glavnu ulogu u kultnom filmu Ridlija Scotta - "Blade Runner"!

Foto: Promo/ Exit

Spoj glamura i nezadržive sile skovan je u reči "glamazonka" koja najbolje opisuje nepatvorenu autentičnost i snagu dostojnu ratnice koju Grace igra uz Švarcenegera u filmskoj sagi o Konanu ili pak fatalne Bond žene koja može da savlada i jednog agenta 007. Neverovatna Grace svoju mentalnu i fizičku spremnost i danas sa lakoćom prikazuje na najvećim svetskim festivalima i pozornicama, u scenski raskošnim nastupima koji izazivaju nepodeljeno divljenje kod publike. Nakon njenog nastupa na prošlogodišnjem Wilderness festivalu u Velikoj Britaniji, ugledne novine Telegraph savršeno su sumirale neiscrpnu energiju kosmičke Grace, sa zapažanjem da sa lakoćom vrti hulahop punih 20 minuta bez prestanka, dok istovremeno peva i publici predstavlja svoj vrhunski bend!

Foto:Promo/ Exit

Samo izuzetni umetnici se neprestano transformišu i fasciniraju, a Grace Jones je tu pravi ekspert! Karijeru počinje rušeći dotadašnje stereotipe o tome kako bi manekenka trebalo da izgleda, ali ubrzo otkriva svoju pravu ljubav - muziku. Već 1977. izdaje prvi od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit "I Need A Man", te fantastičnu obradu "La Vie En Rose" čuvene Edith Piaf! Nakon disko ere, njeno jamajčansko srce pronalazi se u saradnji sa čuvenim rege tandemom Sly & Robbie koji kreiraju ultimativni hit "Pull Up to the Bumper" sa kojim provodi čak sedam nedelja pri vrhu Billboard top liste. Ubrzo sledi i famozni "Libertango" Astora Piazolle čiju čuvenu temu obrađuje u velikom hitu "I've Seen That Face Before".

Foto: Promo

Ovu laskavu titulu obično dele muškarcima, ali za Grace Jones se može reći da je istinska "renesansna žena", koja je svojom svestranošću uticala na savremenu kulturu, ali i celokupno društvo, pre svega kao vizija samostalne i uspešne tamnopute žene. Dodatni efekat na društvo imala je i njena strastvena veza sa čuvenim nordijskim lepotanom i akcionim glumcem Dolphom Lundgrenom, koju su smatrali pravom paradom nadljudske lepote zbog zapanjujućih fotografija u Plejboju iz objektiva velikog Helmuta Newtona!

Veza sa Šveđaninom, koji je zahvaljujući njoj od izuzetno obrazovanog momka iz njenog obezbeđenja stigao do statusa holivudske zvezde, Grace je završila u svom stilu, upadajući u njegovu hotelsku sobu i mašući pištoljem, i to na čoveka kojeg se u tom trenutku pola sveta plašilo zbog uloge Ivana Draga iz serijala o Rokiju! Njena komandujuća pojava srušila je zidove do tada ograničenog pojma ženstvenosti, rase, ali i rodnih stereotipa koje bi rušila kroz svoju androginost i tako istovremeno snažila celu LGBTQ zajednicu čija je ikona i dan danas.

Foto: Promo/ Exit

Kako bi svetska muzička scena, ali i savremena umetnost generalno izgledali bez njenog uticaja, gotovo je nezamislivo, jer su nebrojeni umetnici upravo Grace navodili kao uzor. Mediji su pisali o pokušajima Lady Gage da ostvari saradnju sa Grace Jones, koja je to odbila uz jasnu poruku: "Mlade pop zvezde izigravaju pionire bez da stvarno nešto rizikuju". Bilo da su u pitanju muzičke ili modne transformacije, jedna stvar je sigurna – Grace je to prva uradila i ovogodišnji EXIT biće životna prilika da se ova prava istorijska ličnost i savremena ikona doživi u svom punom sjaju na našoj najvećoj koncertnoj pozornici.

Foto: Exit/Promo

EXIT festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i predstaviće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Migos, David Guetta, Ziggy Marley, Fever Ray, LP, Alice Merton, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Maceo Plex, Solomun, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Carl Craig, Tale of Us, Sevdaliza, Asian Dub Foundation, Elderbrook, Burak Yeter, Madball, Brujeria, Ofenbach, Slapshot, Cockney Rejects, Dog Eat Dog, Slaves, Idles i mnoge druge. Ulaznice po promotivnoj ceni sa 65% popusta od finalne, za 6.490 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži Gigs Tix, a na sajtu zvanične turističke agencije exittrip.org dostupni su i turistički paketi koji pored ulaznica, sadrže i opcije za smeštaj i prevoz do EXIT festivala.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA