Leontina: Srećna sam što Toma ostvaruje svoj san

- Tomina porodica je izbegla iz Uroševca pod naletom terora. On je rođen u ski-centru, u privremenom smeštaju malog mesta Brezovica, u opštini Štrpce, na krajnjem jugu Kosova. To je mala srpska enklava, okružena albanskim stanovništvom - ispričala je Leontina

  • 4
Foto: A. Nalbantjan

Leontina Vukomanović (47), godinama je posvećena radu s najmlađima. Najpre je osnovala hor "Čarolija" u kojem su pevali mnogi danas uspešni muzičari, uključena je u rad Dečjeg kulturnog centra Beograd, a član je žirija i u takmičenju "Pinkove zvezdice". Upravo u tom televizijskom formatu upoznala je četrnaestogodišnjeg dečaka sa Kosova i Metohije Tomislava Milovanovića koji je u prošloj sezoni osvojio treću poziciju. Svojom tananom i nežnom, ali dostojanstvenom pojavom i umilnim glasom, dečak je odmah osvojio kako publiku, tako i žiri koji mu je dao nadimak Mali Princ.

Iako u početku nisu mnogo znali o njegovoj finansijskoj situaciji, ubrzo su shvatili da živi u teškim uslovima, a Leontina je odlučila da učini sve ne bi li mu pomogla.

- Kada je Tomislav u jednoj emisiji zahvalio gradonačelniku Štrpca, pomislili smo da je odlično što ima nekog ko ga sponzoriše. A onda smo saznali tužnu istinu. Njegovi roditelji nisu imali svega nekoliko hiljada dinara za povratne autobuske karte, kako bi stigli na takmičenje, a taj plemeniti čovek pomogao im je iz sopstvenog džepa. Polako smo počeli da saznajemo i druge pojedinosti iz njegovog života na Kosovu, o teretu izolovanosti, stalnog straha, nemogućnosti da ide muzičku školu jer je u okolnih 100 kilometara i nema. Inače, Tomina porodica je izbegla iz Uroševca pod naletom terora. On je rođen u ski-centru, u privremenom smeštaju malog mesta Brezovica, u opštini Štrpce, na krajnjem jugu Kosova. To je mala srpska enklava, okružena albanskim stanovništvom. Srbi tamo nemaju perspektivu da se zaposle, a deca su prilično obeshrabrena za negovanje bilo kakvog talenta - počinje priču Leontina i dodaje:

Foto: Promo

- Za talentovano dete, formalno obrazovanje i usmeravanje u muzici veoma je važno. Imali smo sreću što je Tomin talenat zapazio i moj prijatelj, gradski menadžer Goran Vesić, kome sam se najpre obratila, raspitujući se za rad Fondacije grada Beograda za mlade talente. Zajedno smo istražili mogućnost da mali Toma dođe u Beograd i da mu se pomogne. Vesić je potom preuzeo organizaciju njegovog preseljenja, a ja sam uz pomoć moje koleginice iz muzičke škole u Pančevu organizovala i Tomin dolazak na prijemni ispit za nižu muzičku "Jovan Bandur". Danas je Toma odličan đak u dve škole, osnovnoj i muzičkoj, u Pančevu, otac je došao da brine o njemu jer mu je Goran pomogao da nađe zaposlenje. Majka je ostala u kući sa okućnicom od četiri ara na Brezovici – najjužnijoj tački naše zemlje, sestra završava studije sociologije u Kosovskoj Mitrovici. Po završetku osnovne, naš Mali Princ krenuće i u “Artimediju”, prestižnu srednju umetničku školu, a ja se nadam da će nastaviti i školovanje u srednjoj muzičkoj školi za solo pevanje.

Foto: Promo

Vukomanovićeva napominje da joj je srce puno kada može da pomogne vrednoj i talentovanoj deci, koja je često podsete i na sopstvene početke.

- Tomina priča mnogo je teža od moje, ali i ja sam sa 14 godina došla u veliki grad da se školujem, najpre u srednjoj muzičkoj, potom i na fakultetu. Zbog skromnih primanja mojih roditelja, putovala sam svakodnevno na časove, pohađala dve srednje škole – matematičku gimnaziju u Požarevcu i srednju muzičku u Beogradu. Vrlo brzo počela sam da dajem privatne časove, kao srednjoškolka, a onda i da radim pesme za popularne pevače, da pevam prateće vokale u studijima, ne bih li sebi obezbedila egzistenciju. Takva deca očvrsnu, vrlo brzo preuzimaju odgovornost za svoj život i ne čudi što se posle ostvare na profesionalnom polju. Neki poznati muzičari i kompozitori, poput Radeta Radivojevića, Zorana Radetića ili pokojnog Ace Koraća, svojevremeno su pomagali meni i zato ja danas volim da pomažem mladim talentima - zaključila je Leontina Vukomanović.

Printskrin: Youtube/RTV Pink Official

(Telegraf.rs/izvor: Story)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    14. februar 2018 | 20:45

    Bravo leontina

  • Srki ns

    14. februar 2018 | 21:17

    E ovo je jako lepa i skromna prica daih je vise bilo bi super . Svaka cast leontina cini dobro dobro se vraca.

  • Lisica

    14. februar 2018 | 21:38

    Kako je emancipovana ,lepa i ima stav i sve sto ide uz jednu tv zvezdu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA