LJUBAV JE ZARAZNA: Znate li koliko bakterija razmenite samo jednim poljupcem?

Koliko god da su slatki, poljupci mogu da budu kako opasni, tako i zdravi za nas! S obzirom na to da je sezona prehlada i gripa sve bliža svom punom jeku, ovi podaci će vam biti veoma zanimljivi

  • 10

Verovali ili ne, samo jednim francuskim poljupcem, u trajanju od deset sekundi, razmeni se 80 miliona bakterija. Ipak, to nije nužno loše za nas. Barem ne ako u sezoni viroza izbegavamo da se ljubakamo s neznancima, već nežnosti razmenjujemo samo s voljenom osobom.

Holandska studija obuhvatila je eksperiment sa 21 parom, koji su prvo morali da ispune upitnik o tome koliko se često ljube tokom dana i koliko im dugo poljubac traje. Zatim su im uzeti bris-uzorci iz usta i s jezika da bi naučnici ustanovili kakve sve mikrobe sadrže.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Poulsen Photo Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Poulsen Photo

Otkriveno je da parovi koji se ljube dovoljno često i dovoljno dugo, a to znači u proseku devet puta dnevno, na kraju imaju vrlo sličnu zajednicu mikroba u ustima. Naučnici su računali i koliko mikroba promeni svoje mesto borvaka tokom francuskog poljupca.

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com Foto-ilustracija: ForWallpaper.com

Jedan član para morao je pre toga da popije probiotski napitak koji u sebi sadrži bakterije koje je lako identifikovati. Ustanovljeno je učesnici tokom poljupca od deset sekundi jedno drugom prebace 80 miliona bakterija. Bakterije iz pljuvačke lakše putuju, a one koje su locirane na jeziku izgledaju stabilnije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako podatak o 80 miliona bakterija zvuči zastrašujuće, naučnici objašnjavaju da je to zapravo dobro, jer se radi o jednoj vrsti vakcine i izgradnji imunološkog otpora na izloženost različitim mikroogranizmima.


Foto-ilustracija: ImFunny.net Foto-ilustracija: ImFunny.net

Zato, ljubite se u ime prevencije prehlade i gripa!

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA