Ako vam OVO iscuri iz VAGINE, kod ginekologa idite ODMAH!

Ukoliko na svojim gaćicama primetite drugačiji sekret nego inače, možda je vreme da se javite lekaru. Ovo su tri tipa iscedaka koji mogu da ukažu na to da nešto nije u redu s vašom vaginom

  • 6

Svaka žena zna da tokom ciklusa - ali i životnog doba - količina, boja i gustina sekreta iz vagine može da varira. Ali, postoje situacije kada je iscedak drugačiji nego inače, što može da ukazuje na bolest ili infekciju koju bi trebalo lečiti.

STIGLA JE MARIHUANA ZA VAGINU: Ove vaginalete ublažavaju PMS! (FOTO)

Kuglice za ZATEZANJE VAGINE su novi hit u svetu. Međutim, vrlo su opasne! (VIDEO)

Doktorka Ula Marton, objašnjava za portal Zdrava Krava koja su to tri tipa najčešćih problematičnih sekreta, na šta ukazuje krvavi iscedak i kada je neophodno posetiti lekara.

Gusti belkasti, belkasto žućkasti, sirasti iscedak uz osećaj nelagodnosti, svraba, pa i peckanja, koje može biti propraćeno osećajem suvoće vagine i pucanjem kože stidnice najčešće je uzrokovan gljivičnom infekcijom. U tom slučaju, treba lečiti i partnera.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sivkasti vodenasti sekret često je znak nekomplikovane infekcije vagine, takozvane bakterijske vaginoze, odnosno bakterijske neravnoteže vagine koja je najčešće propraćena osećajem nelagodnosti i pojačane sluzi koja povremeno može imati neprijatan miris, uzrokovan bakterijom gardnarellom vaginalis. Terapija je neophodna i istovremeno se sprovodi na oba seksualna partnera.

Sukrvica koja traje duže od uobičajenog menstrualnog krvarenja (preko 7 dana) može ukazivati na hormonalna odstupanja, koja mogu nastati u prvoj ili drugoj fazi ciklusa. Sukrvica je uzrokovana neadekvatnom hormonalnom aktivnošću (u prvoj fazi ciklusa neprimereni rast jajne ćelije i time nedovoljna proizvodnja estrogena, a u drugoj fazi ciklusa nedovoljna proizvodnja progesterona što uslovljava nestabilnost sluzokože i za posledicu ima sukrvicu). Ako sukrvica potraje duže vreme to može da ukazuje na ozbiljnije probleme i nužan je adekvatan i opsežnan pregled, a uvek je važno i isključiti trudnoću.


Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Izuzetno je važno zapamtiti da svaka promena koja nije uobičajena i istovremeno izaziva oseća nelagodnosti iziskuje konsultaciju s lekarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA