SMANJUJE RIZIK: Obrezani muškarci nisu toliko podložni infekcijama

Kako tvrde australijski naučnici, infekcije bubrega, mokraćne bešike i mokraćne cevi znatno su češće kod neobrezanih dečaka i muškaraca

  • 5

Istraživači sa Sidnejskog univerziteta utvrdili su da su neobrezani dečaci mlađi od jedne godine imali 10 puta veći rizik za infekcije urinarnog trakta, a odrasli muškarci četvorostruko veći rizik. Lekari procenjuju da na svaka 4 sprovedena obrezivanja dolazi 1 slučaj sprečenih infekcija bubrega, mokraćne bešike i mokraćne cevi.

U njihovoj studiji su proučeni podaci za 407.902 ispitanika koji su prikupljeni za potrebe 22 ranija istraživanja sprovedena između 1987. i 2012. godine.

Neke ranije studije su već povezale obrezivanje s manjim rizikom za polno prenosive bolesti.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • poki

    12. decembar 2012 | 09:36

    Malo kasnite, to se zna još pre 1400 godina.

  • poeta

    13. decembar 2012 | 13:44

    Aleksandre, ne lupaj kad nisi upucen...upravo je suprotno, obrezivanjem se smanjuje rizik grlica maternice, kao i rizik od spolno prenosivih bolesti, osobito hiv-a! Da ne govorim o pozitivnim stranama sto se tice seksualnih odnosa... Koliko god vodio racuna o higijeni, skrivena mjesta kozice leglo su bakterija! Mislim da je to i sasvim logicno kad malo razmislis, iako je priznajem, lakse lupetati ili mozda cak iskriviti istinu...

  • lefu

    12. decembar 2012 | 10:07

    malo vise kasnite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA