LJUBAV U DUHU BOŽIĆA: Sveta tajna braka

Mnogi nereligiozni ljudi, pa čak i sami pravoslavci, zapravo ne znaju šta podrazumeva termin Svete tajne, koja se odnosi na venčanje. Evo prilike da nauče nešto o tome

  • 0

Prema hrišćanskom verovanju, Sveta tajna braka, odnosno venčanje, jeste Sveta tajna kroz koju Sveti duh sjedinjuje u jedno biće hrišćana i hrišćanke koji pred sveštenikom nepokolebljivo izjave da će se ceo svoj život uzajamno voleti i jedno drugom biti verni, i koji primaju blagoslov za rađanje i vaspitanje dece.

Hrišćani veruju da je Gospod Bog u Raju blagoslovio praroditelje Adama i Evu i rekao im: "Rađajte se i množite se i napunite Zemlju." (Postanje 1,28) Jedinstvo muža i žene je nešto najbliže od svih ljudskih odnosa. "Čovek će ostaviti oca i mater svoju, i prilepiće se ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo." (Postanje 2,24)

Po istom verovanju, Gospod Isus Hristos potvrdio je ovaj stari zakon o braku. On je ponovio iste reči "Starog zaveta" i, govoreći protiv razvoda braka, dodao: "Što je Bog sastavio, čovek da ne rastavlja." (Matej 19,6) On je osvetio brak Svojim prisustvom na svadbi u Kani Galilejskoj i pretvaranjem na toj svadbi vode u vino (Jovan 2).

 

On je time dao dublji smisao braku, isto kao što se voda promenila u vino, tako se Njegovim prisustvom telesna ljubav menja u duhovnu ljubav dveju duša. Rađanje dece u prehrišćanskom vremenu imalo je za cilj da "napuni zemlju", dok hrišćanski brak ima za cilj da napuni Hristovu crkvu i na zemlji i na nebu, konačno – napuniti Raj.

Hrišćanski brak ima dublji simbolički značaj. Sv. apostol Pavle upoređuje bračnu vezu muškarca i žene s vezom Hrista i Njegove crkve: "Muž je glava žene kao što je Hristos glava Crkve". Kao što čovek i žena u braku postaju jedno, tako su jedno i nerazdvojni Hristos i Njegova crkva.


Mladić i devojka koji odluče da stupe u brak prvo odlaze kod svog sveštenika da obave predbračni ispit. Ovo je neophodno učiniti da bi se otkrile sve eventualne smetnje za stupanje u brak kao što su maloletstvo, krvno ili duhovno srodstvo, nesaglasnost roditelja i drugo. Ako ne postoji nikakva smetnja za stupanje u brak, posle tri Svete liturgije mladenci dolaze u hram da se venčaju.

Neposredno uoči venčanja vrši se prstenovanje ispred oltara. Samo venčanje obavlja se na sredini crkve, ispred Krsta i Evanđelja, uz prisustvo dva svedoka (kumova). Tada sveštenik pita mladence da li imaju slobodnu volju da stupe u brak i da li se nisu obećali nekom drugom. Venčanje je obavljeno kada sveštenik mladence, stavivši im vence na glavu, blagosilja uz reči: "Gospode, Bože, naš, slavom i čašću venčaj ih". Posle toga mladenci piju vino iz zajedničke čaše u znak da će celog života deliti dobro i zlo.

Kao što smo već rekli, brak je doživotna zajednica, ali u krajnjem slučaju, kao što je neverstvo ili smrt nekog od supružnika, Crkva dozvoljava drugom supružniku da stupi u novi brak.

(MojaSvadba.net / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA