Da li se oralnim seksom može preneti sida?

Koliko je kondom važan faktor u zaštiti protiv HIV zaraze seksualnim putem, ne moramo ni da vam pričamo. Ipak, kada je oralni seks u pitanju, većina ljudi ne koristi prezervativ. Da li je to pametno?

  • 8

Svi znamo da se HIV može preneti vaginalnim i analnim seksualnim odnosom bez zaštite, transfuzijom zaražene krvi, preko posteljice, ali i dojenjem s majke na dete, kod narkomana koji koriste zajednički špric, korišćenjem istog žileta... Međutim, da li je moguće sidom se zaraziti oralnim seksom?

Nažalost, odgovor je potvrdan. Iako je rizik da se osoba zarazi virusom side veoma mali, on nikako nije i zanemarljiv. Prema mišljenju nekih stručnjaka, čak tri odsto populacije HIV-om se zarazi kunilingusom ili felacijom.

Sve zavisi od količine virusa u telu zaražene osobe koja pruža ili prima oralno zadovoljstvo, ali i zdravstvenog stanja njenih usta ili genitalija. Takođe, bitna je i koncentracija HIV-a u spermi, vaginalnoj tečnosti ili krvi.

Ukoliko HIV negativna osoba ima bilo kakvu infekciju, posekotinu ili ranicu u ustima ili polnim organima, a isto tako i HIV pozitivan partner, ne bi se trebalo igrati životom. Ipak, pošto se HIV ne prenosi pljuvačkom, manja je verovatnoća da zaraženi prenese infekciju osobi koju zadovoljava na ovaj način.

Rizici u zavisnosti od tipa oralnog seksa


Zdrava žena (ili muškarac) radi felacio HIV pozitivnom muškarcu – ukoliko imate ranicu u ustima, šanse definitivno postoje, čak i kad su prisutne vrlo male količine virusa u spremi

HIV pozitivna žena (ili muškarac) radi felacio zdravom muškarcu – veoma mali rizik, ako ne, čak i nemoguće

Kunilingus zdravog muškarca (ili žene) na HIV zaraženoj ženi – biološki moguće, ali u realnosti zaista mali rizik. Žena u ovom slučaju je najzaraznija neposredno pred menstruaciju.

Kunilingus HIV pozitivnog muškarca (ili žene) na zdravoj ženi – do sada nije zabeležen niti jedan jedini slučaj.

Šta da preduzmete?

- možete da odlučite da, dok ne nađete stalnog partnera, uopšte ne praktikujete oralni seks

- možete da smanjite izbor partnera s kojima ćete upražnjavati oralni seks

- imate opciju da i tokom oralnog seksa koristite zaštitu, bilo da je u pitanju muški ili ženski kondom, bilo dentalna zaštita za usta

- ako ste sigurni da vi sami nemate sidu, možete da budete sebični i samo primate "oralnu uslugu", jer su tako manje šanse da se zarazite nego kada ste i sami velikodušni

- ne bi bilo loše da izbegavate oralni seks pred menstruaciju i za vreme ciklusa

- opcija je i da izbegavate "oralnu završnicu", to jest kontakt ejakulata s ustima

- redovno proveravajte zdravlje desni, zuba i usta i nikako nemojte prati zube, čistiti ih koncem ili čačkalicom neposredno pred oralni seks

- redovno se testirajte na sidu

- uvek imate mogućnost da donesete odluku da su rizici da se zarazite nedovoljno veliki i da nastavite s praktikovanjem svih vidova oralnog seksa. No, to vam baš nije pametno!

- Ipak, za šta god da se opredelite, znajte da se oralnim seksom može dobiti ne samo sida, već i druge seksualno prenosive bolesti kao što su sifilis, herpes i gonoreja (triper, kapavac).

Zaboravite na predrasude

Čisto da napomenemo, HIV se NE prenosi rukovanjem, grljenjem i drugim uobičajenim međuljudskim kontaktima. Ne prenosi se doticanjem predmeta kao što su javne telefonske govornice, novac, rukohvati u javnom prevozu. Ne prenosi se korišćenjem javnih toaleta, bazena ili sauna.

Ne prenosi se preko posuđa za jela, čaša, peškira, posteljine. Ne prenosi se uobičajenim pregledom kod lekara, niti uobičajenim pregledom i popravkom zuba kod stomatologa. Ne prenosi se putem domaćih životinja (preko psa, mačke). Ne prenosi se davanjem krvi. Ne prenosi se tokom uobičajene nege obolelog od AIDS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    25. novembar 2013 | 19:00

    @Milojka Hahaha , stvarno se ne isplati. Car/ica :)))

  • Zorica

    26. novembar 2013 | 02:15

    Auuuu kukuuuu

  • Goran

    29. decembar 2013 | 19:16

    HIV se može pojaviti i kod osobe koja nikada nije imala seksualni odnos, nije narkoman, ne koristi zajednički žilet sa zaraženim i slično... Mislite i kako. Evo jednog primera: Ne savestan zubar, hirurg.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA