≫ 

Sve što treba da znate o ženskom orgazmu: Postoje dva tipa, traju bar 10 minuta i doživi ga tek svaka treća žena

Nekada se praktično smatralo da žene koje ne mogu da dožive vaginalni orgazam nisu mentalno zrele

  • 4

Sigmund Frojd je među ostalim smatrao da je ženski libido znatno slabiji od muškog, u svom delu "Tri eseja o seksualnosti" je izneo tezu da postoje dva tipa ženskog orgazma. Reč je o klitorisnom i vaginalnom, a klitoris je kasnije nazvao infantilnim pa ga je tako podredio vaginalnom.

Žene mogu da imaju "super orgazme" više od 100 puta tokom samo jednog seksa, a potrebno je da urade samo 3 proste stvari

Serija istraživanja na temu ženskog orgazma Stjuarta Brodija i Rui Miguela Koste je analizirala je Frojdove tvrdnje, a na to su još dodali i to da je klitorisni orgazam povezan s nezrelim psihološkim mehanizmima i lošijim kvalitetom odnosa.

Implikacije toga su bile vrlo ozbiljne, praktično se smatralo da žene koje ne mogu doživeti vaginalni orgazam nisu mentalno zrele. Ali, to je pobila studija naučnice Nikole Praus.

Foto: Pixabay.com / Klitorisni orgazam je bio povezan s nezrelim psihološkim mehanizmima

Ona je dokazala, analizirajući seksualne navike i zadovoljstvo na hiljade žena u dobi od 18 do 53 godine, da su vaginalni i klitorisni orgazam jedno te isto.

- Klitoris i vagina se ne mogu razdvojiti u somatosenzornom korteksu ili hononuklusu na spoljašnjoj strani mozga. Ne postoje dokazi da različite vrste orgazma stimulišu druge delove mozga. Vaginalni polni donos uvek ima efekt na klitoris, koji se pomera prilikom seksualnog uzbuđenja, pa se klitoris stimuliše i prilikom same penetracije. - zaključila je Praus.

Foto: Pixabay.com / Nikola Praus je dokazala da su vaginalni i klitorisni orgazam jedno te isto


6 najvažnijih činjenica o ženskom orgazmu:

1. Uopšteno, ženama je potrebno više vremena da postignu orgazam od muškaraca. Dok je prosečnom muškarcu potrebno dva do tri minute penetracije, ženama je potrebno od 10 do 20.

2. Preko 80 posto žena, za orgazam je potrebno nešto više od samog penisa, odnosno za to im treba i stimulacija klitorisa.

3. Tokom seksualnog uzbuđenja, klitoris se zbog dotoka krvi povećava i menja svoju poziciju, a genitalni mišići se stežu tokom orgazma.

Foto: Pixabay.com / Ženama je potrebno više vremena da postignu orgazam od muškaraca

4. To stezanje se događa duž vagine, zdelične kosti, anusa i mokraćne cevi. Tipično, žene dožive od šest do deset takvih "grčeva" po orgazmu.

5. Tokom orgazma dolazi do otpuštanja endorfina i oksitocina.

6. U proseku, tek svaka treća žena doživi orgazam tokom penetracije.

Foto: Profimedia/Corbis / Tokom orgazma dolazi do otpuštanja endorfina i oksitocina

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    20. avgust 2018 | 16:02

    Najvise volim dogi pozu, jer je tad bas zestoka vaginalna stimulacija, a partnerovi testisi sve vreme udaraju po klitorisu, tako da se mogu doziveti istovremeno i vaginalni i klitorisni orgazam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA