Dženkins vodi u istoriju: Zvezda srušila Budiveljnik za polufinale Evrokupa! (VIDEO)

Crveno - beli košarkaši pobedili su rivala sa tri razlike 63:60, u regularnom delu, ali pošto je ista razlika kao na prošlom meču igrali su dodatnih pet minuta u kojima su slavili sa 79:70. Junak meča Čarls Dženkins sa 29 poena od čega je 18 dao u poslednjih osam minuta meča.

  • 27

Kakva drama u Kombank Areni!! Košarkaši Crvene zvezde ušli su u istoriju kluba sa Malog Kalemegdana i plasirali se u polufinale Evrokupa.

Zvezda je pobedila Budiveljnik tek posle produžetka 79:70 i ušla u istoriju kluba, a junak meča  bio je Čarls Dženkins sa 29 poena (šest trojki), od čega je čak 18 ubacio u poslednja tri minuta regularnog dela i u pet minuta produžetka.

Protivnik crveno-belih u polufinalu biće Uniks iz Kazanja, koji je više nego ubedljivo eliminisao Ankaru. Prvi meč igra se 1. aprila u Beogradu, a revanš je osam dana kasnije u Rusiji.

Praktično je Dženkins sam doneo trijumf crveno -belima. Uz njega Ivan Radenović je ubacio 11 poena a Jaka Blažič 10 koševa, ali su svoje zapažene role imali i Raško Katić sa sedam i De Markus Nelson sa osam poena.

Rekordan broj od 24.232 navijača bio je u Kombank Areni, što je rekord svih evrotakmičenja, a  velika podrška Delija nije izostala.

Crveno-beli su imali jasnu misiju – da nadoknade tri poena zaostatka iz prvog meča protiv Budiveljnika i to su uspeli jer su regularan deo meča pobedili sa 63:60. 

Kakva drama  je viđena u Kombank Areni u poslednjem minutu. Zvezda je bila na pragu poraza, odnsono ispadanja, jer je imala samo 61:60 na 20 sekundi pre kraja. Ipak, Dženkins je najpre doneo polaganje za produžetak 63:60 na 3,9 sekundi pre kraja.

U sledećem napadu Budiveljnik nije uspeo da da koš i ušlo se u produžetak.

A tada u dodatnih pet minuta postojao je samo jedan čovek Čarls Dženkins koji je najpre pogodio dve trojke za 69:60, a zatim i polaganje za 71:61, čime je prektično meč bio rešen. U preostalih četiri minuta Zvezda je održavala sigurnu prednost do konačne pobede.

LOŠIH 35 MINUTA

Inače, košarkaši Zvezde odigrali su jako loš meč sve do 35 minuta. Iako su u odbrani uspevali da pariraju rivalu i da ih drže na manji broj poena, ključ loše igre ležao je u šutu.

Šut je bio očajan, pogotovo za tri poena a ni za dva nije bio bolji. Sa takvim šutem ne može da se dobije evroligaška ekipa poput Budiveljnika.

Osim početne incijative 6:2 crveno beli su do kraja meča uglavnom jurili prednost rivala koja je iznosila od pet do 10 poena razlike.

Zvezdaši su promašivali zicere, gubili čiste lopte a rival je to koristio i krajem prvog poluvremena došao do osetnije prednosti 21:31

Ipak, uspelo je nekako domaći tim da serijom 8-0 dođe do podnošljivog zaostatka 29:31 na poluvremenu.

Ista situacija se nastavila i u drugom delu meča. Gosti su dominirali, održavali prednost od četri do šest poena 36:40 a igrači Zvezde i dalje nisu uspevali da pogode ništa.

Neverovatno je koliko su zicera promašili igrači Zvezde, kao da su početnici, ali očigledno je da je trema i veliki broj navijača učinilo svoje.

Budiveljnik je sigurnom igrom pod košem ali i šutem sa distance održavao razliku 43:49 i početkom poslednje četvrtine.

Ali, tada se budi mašinerija Zvezde. Raško Katić je preuzeo inicijativu a kada mu se pridružio Tadija Dragićević trojkom Beograđani su došli do izjednačenja 51:51 na pet minuta pre kraja.

Od tada pa nadalje, igralo se egal koš za koš, a Zvezda je stalno bila u jurnjavi rezultata. Ipak, junak meča Dženkins postigao je trojku  a zatim polaganje za prvo vođstvo posle dužeg vremena 58:53.

Izgledalo je da će Zvezda dobiti meč pogotovo kada je Nelson doneo prednost 60:55 na minut i po pre kraja. Ipak, gosti su uspeli da izjednače na 60:60 na 45 sekundi pre kraja.

Zvezda je krenula u napad a Nelson je fauliran pa je sa linije slobodnih bacanja doneo vođstvo 61:60.

Ipak, Budiveljnik gubi loptu i u poslednjih 15 sekundi crveno -beli dobijaju priliku da izjednače razliku ili trojkom pobede. Dženkins je bio najhrabriji, krenuo je na prodor i košem izborio produžetak.

Crvena zvezda - Budiveljnik 79:70 (63:60)

CRVENA ZVEZDA: Rebić, Mitrović, Lazić 5, Blažič 10, Simonović 2, Marjanović 4, Radenović 11, Katić 7, Tejić, Nelson 8, Dženkins 29, Dragićević 3.

BUDIVELJNIK: Ejhrn 10, Lavrinovič 17, Šalenga 2, Gorbenko 5, Neruš, Strelnieks 11, Anisimov 2, Lebedincev, Tišenko, Minard 10, Samers 13.

Evrokup, četvrtfinale:

Crvena zvezda - Budiveljnik 79:70 (63:60) (prvi meč 79:82)

Uniks - Ankara 88:52 (prvi meč 81:68)

Nižnji Novgorod - Hapoel Jerusalim 88:72 (prvi meč 78:81)

Alba - Valensija    78:73 (prvi meč 54:86)

Parovi polufinala:

1. april

Nižnji Novgorod - Valensija

Uniks - Crvena zvezda

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA