Nikada ne biste pogodili koji je sport najpopularniji u Argentini (FOTO) (VIDEO)

Iznenađujući odgovor na ovaj zagonetni naslov nije ograničen samo na domovinu gaučosa. Postoji mnogo zemalja u kojima najpopularniji sport nije onaj koji vam prvi pada na pamet

  • 7

Trenutno se održava Svetsko prvenstvo u Brazilu, verovatno najfudbalskijoj naciji zemaljske kugle gde ovaj sport odavno nema ulogu zabave: on je doslovno religija, a lopta je jedini bog za koga njegovi sledbenici znaju. Smestiti boga u oltar, u mrežu, ravno je ulasku u raj.

Premda je najpopularniji sport na svetu, i premda oko toga nema spora, fudbal ipak nije svuda popularan, pa čak ni u zemljama na koje se gleda kao na tradicionalno snažna "nogometna" uporišta gde je odnos prema bubamari sličan ili jednak kao i u Brazilu.

Argentina je samo jedan primer, onaj koji smo izdvojili, ali je daleko od usamljenog. Naime, najpopularniji sport u najjužnijoj zemlji Južne Amerike je - košarka! Drugi na listi je... Sigurno ćete reći "dobro, znamo, drugi je fudbal, tu su Boka i River, tu je fešta na Bombonjeri", ali nije. Drugi je tenis, a fudbal dolazi tek na trećem mestu. Potom ide boks, dok je na petom mestu golf.

Ako su vam ovi podaci neverovatni, ako vam zvuče kao laž i izmišljotina, pre nego što nastavimo sa šokantnim otkrićima predočićemo vam naš izvor. U pitanju je veb sajt "Most Popular Sports" koji svoje liste pravi na osnovu analize rezultata broja posetilaca na preko 300 sportskih vebsajtova. One reflektuju to koje sportove korisnici interneta (kojih danas ima iz praktično svih relevantnih društvenih stratuma) iz svake pojedine zemlje prate najviše, rabeći informacije o poseti od Alexa. Autori naglašavaju da se radi o približnim procentima koji nisu sto odsto tačni. Ipak, ne možete reći da nisu zanimljivi.

Na primer, nije li zanimljiv podatak da je najpopularniji sport u Jermeniji klizanje? Ili da je to rvanje u Libanu, Omanu, Bahreinu i Trinidadu i Tobagu? Boks u Mađarskoj i Luksemburgu? Tenis u nama susednim bivšim jugoslovenskim republikama Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj? Hokej na ledu u Kanadi i Norveškoj (ovo je ipak bilo logično), ali i u Češkoj i Švici? Ili bejzbol na Kubi?

Inače, bejzbol je najpopularniji sport, pored Kastrovog socijalističkog raja, i u Venecueli i Dominikanskoj Republici, a drugi je po popularnosti u Americi, odmah iza američkog fudbala, a ispred košarke i hokeja na ledu. U Japanu je pao izgleda sa prvog mesta, ako je ova top lista tačna. Sada je četvrti, pošto su fudbal, košarka i golf ispred njega. Gledano na svetu uopšte, bejzbol je statistički peti najpopularniji.

Košarka je pored Argentine najpopularniji sport i u Kini, Španiji, Francuskoj, Hong Kongu, Izraelu, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Filipinima, Porto Riku, Južnoj Koreji, Tajvanu i Turskoj. Mašala! Mogli bismo reći da je magična igra pod obručima u kojoj smo tako dobri, i na svetu najtrofejniji, rame uz rame sa fudbalom po broju ljudi koji je vole. Ako ne u potpunosti, a ono ne zaostaje mnogo. U svakom slučaju, statistički je druga na svetu.

Biciklizam ima obožavatelje širom sveta, ali to su mahom rekreativni ljubitelji koji vole da sednu na bicikl vežbe radi; ima međutim mnogo onih koji se njime bave profesionalno. Nekada se Tur de Frans pratio kao danas Formula 1, ali ni danas biciklizam nije bez šampionskog trona. Naime, najpopularniji je sport u El Salvadoru i Kongu. Fenomenalno!

Bilijar je najpopularniji sport u Estoniji, rukomet u Makedoniji, Mongoli najviše vole motosportove, ragbi je kralj sportova na Novom Zelandu, dok su u Sloveniji to borilačke veštine. Urugvajci su jedina zemlja na svetu u kojoj skejtbording sedi na prestolu.

Kriket dominira Indijom, Pakistanom i Šri Lankom. Tamo je ovaj sport toliko popularan i gledan da su mečevi između ovih zemalja uvek na ivici rata. Nedavno je u Indiji jedan mladić uhapšen jer je navijao za Pakistan protiv domaćina, pod optužbom za rušenje ustavnog poretka. Statistički, kriket je treći najpopularniji sport na svetu. Smešno, s obzirom da se npr. u Evropi i Severnoj Americi i tolikom broju zemalja uopšte i ne gleda.

Četvrto mesto na svetu drži tenis.

Što se tiče podataka za našu zemlju, njih na ovom sajtu nema. Zato nam pomozite da utvrdimo koji je sport u Srbiji najpopularniji. Fudbal? Košarka? Ili možda tenis? Da li je to sada tenis?

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • waffen

    16. jun 2014 | 17:17

    Većinska populacija koja tamo prati fudbal je argentinska sirotinja,veliki njihov procenat kompjutere ne koristi,tako da su ovi podaci smešni.U Južnoj Americi se živi za fudbal!

  • Kjevo

    15. jun 2014 | 20:01

    Тамо је икона Марадона и стварно је тешко повјеровати.

  • Mordecai

    15. jun 2014 | 20:40

    meni je karling mnogo smisleniji i zanimljivi od fudbala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA