Slavimo uspehe Stjepanovića, a ovo je realna slika srpskog plivanja!

Osvajanje dve zlatne medalje srpskog plivača, koji je rođen i odrastao u Dubaiju, ne daju realnu sliku o našem plivanju, jer takmičari koji žive u Srbije ni kvalifikacije ne prolaze

  • 9

Uspeh srpskog plivača Velimira Stjepanovića izazvao je pravu buru emocija u srpskom narodu, jer smo ponovo dobili šampiona u plivanju.

Mladi Stjepanović (21) osvojio je dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Berlinu na 200 i 400 metara slobodno i najavio da će biti pravi naslednik Milorada Čavića.

Ipak, ovi uspesi, kojima smo se obradovali, samo daju lažnu sliku srpskog sporta i plivanja, jer Velimir Stjepanović nije produkt Srbije!! Stjepanović je produkt svojih roditelja sa kojima živi u Dubaiju.

Oni su ulagali u njega i sve što je postigao zahvaljuje njima. Ipak, treba reći da je i Srbija počela da ulaže u Stjepanovića, nije da nije, ali tek kad je počeo da ostvaruje rezultate.

Kada su pre dve godine prepoznali njegov talenat postao je stipendista Olimpijskog komiteta.

Ali, to nije ni deseti deo onoga što su njegovi roditelji ulagali u njega do sada. On ima trenera Britanca Krisa Tajdija, i ličnog fizioterapeuta Marka Bukvića.

Kris Tajdi je trener Velimira Stjepanovića već devet godina. Saradnju su započeli još kada je srpski plivač imao dvanaest godina.

Tajdi se tada preselio iz Kembridža u Dubai u kojem je srpski plivač rođen i u kojem je odrastao.

Čaba Silađi

To je činjenica sa kojom retko koji naš plivač može da se podiči. Obično kad je takmičenje njih sedmoro, osmoro koji dođu na šampionate imaju jednog ili nijednog fizioterapeuta...O doktoru i da ne pričamo, to je previše "skupo" za našu zemlju

Ako vas zanima realna slika našeg plivanja pogledajte rezultate ostalih takmičara Radovana Siljevskog, Borisa Stojanovića, Miroslave Najdanovski, Ivana Lenđera...na ovom takmičenju.

Jedini koji je uspeo nešto da uradi više je Čaba Silađi koji je jedini, pored Stjepanovića, bio najbliži medalji kada je u finalu na 50 metara prsnim stilom zauzeo četvrto mesto.

I to je njegov najveći uspeh u karijeri, do sada

Većina ostalih plivača nije ni prošla kvalifikacije u svojim disciplinama, a samo je Lenđer došao do polufinala.

Istina je da su neki od njih poboljšali lične rekorde, ali to je još uvek daleko od borbe za medalju..Njihovi rezultati pokazuju koliko je plivanje u Srbiji razvijeno i to kakve mi zapravo uslove za ovaj sport imamo. Odnosno nemamo.

Velimir Stjepanović je Srbin, ali je odrastao i stasao u drugom sistemu.

Ako Srbija želi da ima još medalja u plivanju onda ne sme da pusti da joj se slučajno desi Velimir, već da planira i da stvara šampione.

A ne da se hvalimo uspesima koje su napravili neki drugi...

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    25. avgust 2014 | 19:20

    Pa to je i vise nego tacno,ali mi kao narod ne umemo da prepoznamo ovakve stvari.Ne verujem da ce nas sport biti nesto bolji ni kroz 10 godina,sve se skoro radi stihijski.

  • A.S.

    25. avgust 2014 | 21:09

    U pravu ste, na žalost svih nas. Neosporno je da imamo talentovanu decu, omaldinu, ali ne i državu koja ulaže u prepoznavanje, razvijanje i negovanje tog bogatog sportskog potencijala među mladima. Kad nam se desi da dobijemo gotovog šampiona, kao što je Vladimir, radujemo se svi, od pojedinca do državnih zvaničnika. A ničim zaslužili nismo, kao država, osim neizmerne ljubavi i odanosti Vladimira Stjepanovica i njegove porodice, prema istoj. Dugu i bogatu karijeru zlatnih medalja, želim Stjepanoviću. Hvala njemu i njegovoj porodici što su takve ljudine. A našoj državi i odgovornima minus kao neboder pa puta milion. Kod nas se sve plaća papreno, a sobzirom na materijalno stanje većine u Srbiji, sasvim je jasno da talenti ostaju samo talenti. Nemaju para da plaćaju ni treninge gde se od malih nogu nalaze deca imućne manjine, ali ništa im ne vredi, jer uglavnom nema talenata među njima.

  • Tole-Bole

    25. avgust 2014 | 19:44

    Tako je, živa istina.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA