POSLE 15 GODINA: Đorđević promenio filozofiju igre Srbije! Odbrana obavezna, napad slobodan! (VIDEO)

Selektor košarkaša Srbije posle dosta vremena dao veliku slobodu igračima u napadu i traži od njih kreaciju u igri

  • 13

 Selektor košarkaša Srbije, Aleksandar Đorđević uveo je novine u nacionalni tim. Kako je sam rekao njegova želja je da se igra brže u napadu i snažnije u odbrani.

Takođe, koliko se videlo na prijateljskim pripremnim utakmicama on daje više slobode igračima u napadu i traži da sami iskreiraju koš.

Srpska košarka poslednjih 15 godina imala je jednu veliku manu.

Posle zlatne generacije u kojoj je upravo bio naš selektor i njegovi savremenici Divac, Paspalj, Danilović, Savić, Saša Obradović, Rebrača...nismo imali igrače koji svojim talentom i kreacijom mogu da nose igru ekipe u napadu. Izuzetak je samo EP 2001. kada smo izdominirali igrom i rezultatom.

Već tokom Indijanopolisa 2002. i naročito kasnije počeli smo da igramo sporo sa dosta šablona u napadu, bez ideje, kreacije i vica. Zato Đorđević želi da se igra jaka odbrana, a u napadu se oslanja na kreaciju i talenat igrača.

- Ja ne znam da li su ove promene dobre ili loše, ali mi moramo da pratimo trendove u svetu. U Srbiji se igra sporo, a to više ne prolazi. Moja ideja je da se obaveze izvršavaju u odbrani i tu nema odstupanja.

- Sa druge strane u napadu želim da igrači svojim talentom kreiraju situacije...

Kod prethodnog selektora Dušana Ivkovića smo na momente videli brzu igru u tranziciji, ali se, činjenica je, dosta igralo šablonski u napadu sa jasno odrđenim zadacima...

Sa druge strane, za razliku od prethodnih godina kada smo na šampionatima kod Ivkovića igrali sa najviše osam ili devet igrača, Đorđević pokazuje da bi ove godine na Mundobasketu mogao da koristi svih 12 igrača.

To je i sam priznao, jer su zahtevi igre takvi da svi moraju da budu spremni i da se ne zna ko će kako odigrati protiv nekog rivala.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    27. avgust 2014 | 13:41

    Dobra nam odbrana, kad nam puni Novi Zeland preko 100 poena....

  • Ee

    27. avgust 2014 | 14:59

    Djordjevic za selektora je greska. Los psiholog, nikakvo iskustvo i duze je van kosarke. Voleo bi da gresim, ali mislim da ce biti prebacivanja krivice na igrace i vadjenje na povrede

  • Postoji razlog

    27. avgust 2014 | 14:24

    On ne zna.Ne zna šta treba da im kaže,nema trenerskog iskustva pa mu lakše da tako da slobodu.A našao sebi za pravo da kritukuje igru Dude Ivkovića,čoveka koji je u tom periodu osvojio srebro na EP,polufinale na SP gde nam je ukradeno finale,titulu šampiona Evrope sa Olimpijakosom...toliko o tome da Duda loš u napadu.Sale-nemaš pojma!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA