ŠVAJCARCI IZRAČUNALI: Ovi su fudbaleri preplaćeni, a ovi plaćeni premalo ovog leta!

Rezultati do koji su došli u "zemlji sireva i satova" izazvaće veliku polemiku među ljubiteljima fudbala i navijačima

  • 2

Prelazni rok je završen. Ko je šta i kako pazario, videće se već tokom jesenje polusezone. Ipak, kao i uvek nekoliko dana po okončanju letnje fudbalske pijace, priče o transferima su aktuelne, naročito među navijačima koji i dalje raspravljaju da li je njihov klub napravio pravi potez dovođenjem nekog igrača ili ne i da li je preplatio neku akviziciju ili nije.

Kako bi im pomogli donekle u takvoj raspravi, u Švajcarskoj fudbalskoj asocijaciji su uz pomoć specijalnog softvera pokušali da izračunaju koji fudbaleri su tokom leta bili precenjeni, odnosno, preplaćeni, a koji potcenjeni.

Uz pomoć varijabli kao što su pozicija, godine života, broj golova u karijeri, vreme do isteka ugovora, jačina lige u kojoj je igrao i da li je član reprezentacije, oni su izračunali koje su realne cene fudbalera i zatim ih uporedili onim koliko je klub potrošio na njihovo dovođenje.

Rezultati su pomalo bili iznenađujući, a naročito za navijače Mančester junajteda, pošto je prema ovim proračunama igrač koji je najviše precenjen Anhel Di Marija, jer je izračunato da je plaćen čak 30 miliona evra više nego što je njegova realna cena. Na drugoj poziciji je David Luiz, koji je postao najskuplji odbrambeni igrač u istoriji dolaskom u Pari Sen Žermen, a on je navodno plaćen 29 miliona više od svoje prave cene.

Na ovoj listi su još i najbolji strelac Svetskog prvenstva u Brazilu, Hames Rodrigez koga je Real iz Madrida preplatio za tačno 25 miliona evropskih novčanica, a slede ga Aleksis Sančez i Luk Šo.

Koliko je zanimljiva lista precenjenih igrača, sa kojom se mnogi neće slagati, još više polemike bi mogla da izazove lista fudbalera za koje je kompjuter procenio da su potcenjeni, odnosno, plaćeni manje nego što je trebalo. Spisak predvodi ni manje, ni više nego Mario Baloteli za koga je Liverpul izdvojio 16 miliona manje nego što je trebalo.

Uz problematičnog Italijana, odmah do njega je isto tako temperamentni Luis Suarez koji je plaćen 12 miliona ispod svoje takozvane realne cene, a na listi su još i Fabregas i Dijego Košta koji su ovog leta stigli u Čelsi.

Mario Mandžukić, Toni Kros, Demba Ba, Havi Garsija, Dani Velbek su plaćeni baš onoliko koliko je trebalo, prema proceni softvera.

Ukoliko želite da proverite još neke igrače koje je doveo vaš omiljeni klub tokom leta ili možda fudbalere koje su angažovali srpski klubovi, to možete učiniti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skaut

    4. septembar 2014 | 20:49

    Pa sve mogu da razumem ali Suarez da je manje placen nego sto treba?! Prvo to sto je ugrizao drugog igraca treba da mu smanji cenu bar 20% drugo nijedan fudbaler na svetu osim Ronalda,Mesija i Bejla ne kosta 80 miliona i jace...

  • Kazanova

    6. septembar 2014 | 14:41

    @skaut. A bale je bolji od suareza ??? Ti si fan reala ?? Po tvom komentaru vidi se da ti nemas poima u futbalu. James rodrigez 80 mil.a igrao 3 dobre utakmice na svetsko prvenstvo ma daj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA