Zastava Velike Albanije je kao zastava nacističke Nemačke. Zamislite da se jedna nađe iznad Vemblija ili Stad de Fransa

Da bi se razumelo zašto razvijanje zastave Velike Albanije predstavlja provokaciju, zašto je to isto kao da je neko razvio zastavu nacističke Nemačke na Vembli stadionu ili Stad de Fransu, i zašto bi Fudbalski savez Albanije trebalo da bude strogo kažnjen, mora se najpre rastumačiti pojam Velike Albanije

  • 23
FK Srbija FK Albanija, albanska zastava Foto: Tanjug/AP

Bio jednom jedan dron, a onda je nastao haos!

UEFA kvalifikacioni meč između reprezentacija Srbije i Albanije prekinut je nakon što je brat albanskog premijera Olsi Rama napravio incident spustivši preko daljinskog upravljača dron sa zastavom Velike Albanije nasred terena.

Nakon što je srpski fudbaler Stefan Mitrović, koji igra u Bundesligi za Frajburg, spustio dron sa zastavom, na njega su počeli da kidišu albanski igrači. Najpre su mu oteli zastavu, a potom je sve izmaklo kontroli! Srpski navijači su napali albanske igrače, srpski fudbaleri su pokušavali da ih zaštite, a onda je sudija zaustavio igru!

Da bi se razumelo oko čega je nastala gužva, zašto razvijanje ove zastave predstavlja provokaciju, zašto je to isto kao da je neko razvio zastavu nacističke Nemačke na Vembli stadionu ili Stad de Fransu, zašto ovaj čin krši sva moguća UEFA pravila o tome da na utakmicama ne sme biti politike i zašto bi Fudbalski savez Albanije trebalo da bude strogo kažnjen, mora se najpre rastumačiti pojam Velike Albanije.

Koncept je star stotinu godina, a za cilj ima stvaranje jedinstvene albanske države koja će objediniti sva područja na kojima žive Albanci. Ovo između ostalog uključuje i severo-zapadne grčke provincije Tesprotiju i Prevezu, ceo zapadni deo Makedonije, Kosova (koje je proglasilo nezavisnost 2008.), delove južne i zapadne Srbije i istočne Crne Gore.

Ova ideja je samo jednom u istoriji realizovana, tokom Drugog svetskog rata, posredstvom albanske fašističke stranke, a uz podršku Musolinijeve Italije i, kada su saveznici izbacili Italiju iz rata, pod zaštitom samog Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke.

Politički projekat Velike Albanije je sve, samo ne stvar zaboravljene prošlosti. Naime, nedavno Galupovo istraživanje pokazalo je da većina Albanaca na Balkanu i dalje podržava ovu ideju. Salji Beriša, bivši premijer Albanije, pre samo dve godine javno je govorio o "albanskim zemljama", izazvavši s opravdanjem bes kod svih albanskih komšija. Isto je sada učinio i brat aktuelnog albanskog premijera.

Ideja da jedan narod treba da živi u jednoj zemlji nije ni izmišljotina ni nešto što je karakteristično samo za Albance. Svet je pre 75 godina uleteo u apokalipsu zvanu Drugi svetski rat, upravo zbog Hitlerove ideje da svi Nemci budu ujedinjeni pod okriljem "Velikog Nemačkog Rajha". Slični scenario ponovio se i u Jugoslaviji tokom devedesetih. Jedina razlika je u tome što su koncepti koji su prouzrokovali Drugi svetski rat i jugoslovenske ratove - mrtvi dok koncept o Velikoj Albaniji i dalje živi.

Očigledno je da su takve ideje prosto neprihvatljive u 21. veku, što je dokazano i nedavnim "sugestijama" Evropske Unije Putinu oko anektiranja Krima i mešanja u probleme u istočnoj Ukrajini. Dakle, UEFA sada treba isto to da poruči i Fudbalskom savezu Albanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbt

    15. oktobar 2014 | 19:14

    Albanci su umislili da su neko i nesto, a ustvari su izmisljena bezvezna nacija

  • GRU

    15. oktobar 2014 | 20:04

    Pa scenario je poznat, ameri huskaju albance da shtrpkaju teritoriju srbije, onda izbije sukob a ameri se pojavljuju ka element stabilnosti sa svojim trupama i tako dobijaju baze po balkanu...goveda.

  • Danijel

    15. oktobar 2014 | 19:51

    Ljudi.. Pustite budale da budu budale njih boli cinjenica da je albanija bila srbija.. Treba ih pustit da se bahato ponasaju ali Bio bi Vrh da je imao mitrovic upaljac i da zapali zastavu hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA