RAZOTKRIVAMO: Ovo nepisano fudbalsko pravilo je običan MIT! (VIDEO)

Oduvek je bilo rasprava o tome da li je zabluda ili zaista nepisani zakon da fudbaler nad kojim je načinjen prekršaj za jedanaesterac ne bi trebalo da izvodi penal, odnoso da u tim slučajevima promašuje, a mi vam sada otkrivamo šta je istina

  • 3

Sigurno ste do sada mnogo puta čuli, a verovatno isto toliko puta izgovorili ono jedno od takozvanih nepisanih fudbalskih pravila da igrač nad kojim je napravljen penal ne bi trebalo da bude izvođač najstrože kazne, odnosno, da u tom slučaju promašuje jedanaesterac.

Mišljenja o tome su različita i uvek će biti, a postoje mnogi treneri i fudbalski stručnjaci koji ne daju svom fudbaleru koji je fauliran da bude izvođač. Ipak, postoje i oni koji misle da je to samo jedan od mitova ili prosto sujeverje ili opravdanje za loše izveden šut sa 11 metara.

Nije se mnogo ljubitelja fudbala i fudbalskih radnika bavilo istraživanjem ove pojave koja je lažna ili istinita, ali mi smo uspeli nekako da dođemo do određenih podataka o tome da li se o ovome može govoriti kao o nepisanom pravili ili jednostavno običnoj zabludi.

Jedni od onih koji su se bavili time jesu Nemci, koji smatraju da su oni autori ovog nepisanog zakona, iako ga sportski komentatori, novinari i ljubitelji fudbala upotrebljavaju u svim zemljama i ligama. U suštini nikakav epohalan zaključak, niti podatak oni nisu svojim analiziranjem i pregledanjem istorije fudbalske igre došli, jer se do ovakvog zaključka dolazi racionalnim razmišljanjem svakoga ko prati fudbal.

Ono što je najbliže istini jeste da je ovo jedan običan mit koga ne potkrepljuju statistički podaci i da su prilikom izvođenja jedanaesterca bitniji mnogi drugi faktori, nego što je činjenica da li je izvođač onaj koji je fauliran ili nije i da se ovakva tvrdnja o nepisanom pravili svodi na obično sujeverje.

Evo samo ukratko epiloga istraživanja koje je sproveo Oliver Kus sa svojim saradnicima. On se doduše ograničio samo na Bundesligu i to u periodu od avgusta 1993. godine do februara 2005. godine, ali verujemo da bi slični rezultati bili ukoliko bi se istraživalo i u svim drugim fudbalskih takmičenja.

U ovom periodu se u 102 navrata dogodilo da igrač nad kojim je napravljen penal bude izvođač, a od svih tih pokušaja 74 su završila u mreži, a 28 su bila neuspešna što donosi nekih 72% uspešnosti. Kada se ovo uporedi sa 733 jedanaesterca koje nisu izveli oni nad kojima je napravljen faul, a njih 547 je dalo gol dolazi se do 74% uspešnosti.

Na osnovu ovoga zaključak je vrlo jasan da nema neke prevelike razlike u tome da li je izvođač bio igrač onaj koji je fauliran ili neki drugi što samo dovodi do toga da se radi o običnoj zabludi, mitu i ničemu drugom.

Podsetimo da je jedan od poslednjih fudbalera koji je izvodio penal nakon što je nad njim napravljen faul u šesnaestercu bio Jorgos Samaras na Svetskom prvenstvu u Brazilu i da je bio uspešan kada je u nadoknadi doneo svojoj reprezentaciji prolaz u osminu finala.

Naravno, uvek se mogu iskopati i oni neuspešni primeri poput promašaja Dragana Mrđe protiv Rada prethodne sezone u Jelen Superligi.

Dakle, može se reći da mnogo stvari drugih stvari utiče na to da li će neko biti uspešan iz jedanaesterca kao što je samopouzdanje, hladna glava, iskustvo igrača, sigurnost, spremnost da se preuzme odgovornost... Sve nas ovo dovodi do toga da pitamo vas da li vi kada igrate fudbal ili ste igrali bili spremni da posle faula nad vama izvedete penal, što je očigledno u ovom slučaju mnogo važnije.

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pr al

    1. novembar 2014 | 03:31

    Ja bi ga sutnuo hladnokrvno ali isto tako i ekipa da se pomiri sa tim ako ga promasim, nisam ni ja robot moze da se desi da promasim...ali obecavam necu bit kao S. Ramos kad je otera u tri lepe

  • Hjvjkk

    1. novembar 2014 | 12:40

    Ovo samo vazi u bitnim utakmicama :)

  • MESSI

    1. novembar 2014 | 04:46

    Opravdano je samo ako je doslo do pevrede igraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA