CRNOGORCI TRAŽE: Zvezda da se izvini građanima Crne Gore!

Kulturna mreža Crne Gore traži izvinjenje jer su crveno-beli, pored papaka na meču sa Galatasarajem, koristili i gusle i crnogorsku narodnu nošnju

Derbi meč ABA lige između prvoplasirane Crvene zvezde i drugoplasirane Budućnosti imao je zanimljivu predigru jer je Kulturna mreža Crne Gore pozvala čelnike crveno-belih da se izvine građanima te države.

Crnogorci su, naime, tražili da se Zvezda izvini zbog gesta navijača na utakmici sa Galatasarajem jer su pored svinjskih papaka koristili i gusle i crnogorsku narodnu nošnju.

- Ako su navijači Crvene zvezde želeli da izvedu performans, to su trebali uraditi na način što bi pored svinjskih papaka koristili deo svog kulturnog nasleđa - šubaru i trubu. Ne možemo da razumemo spremnost guslara iz Crne Gore Marka Šćepanovića koji je prihvatio poziv navijačkih grupa i uzeo učešće u performansu na način što je zloupotrebio dio crnogorske tradicije - gusle i narodne nošnje, pevajući šovinitičku pjesmu koja je imala za cilj da pokaže kako je Crnu Goru od ropstva oslobodila srpska vojska, što je notorna neistina.

- Gusle su deo svetle crnogorske tradicije i kulturnog nasleđa sa kojima se Crnogorci ponose, i nedopustivo je da se one koriste u bilo kom performansu - navodi se u saopštenju Kulturne mreže.

Kalinić je heroj Zvezde: Iz odbojke pogodio za pobedu (VIDEO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    26. januar 2015 | 19:59

    Zasto se crnogorski studenti ne vode kao strani drzavljani?

  • SRBIJA N

    26. januar 2015 | 19:59

    Gusle su srpski istrument,a uz gusle se pevale nekad junacke pesme a Crnogorci vole da se junace prihvatili su gusle kao njihov istrument ,gusle su prve uradjene kod Uzica.

  • Mihajlo

    26. januar 2015 | 20:18

    Ko kaze da je ovo Crnogorska nosnja?sve prisvajate.ovo je Srpska a i Hercegovacka nosnja i na kapi imaju 4 s..naucite sta to znaci.Hvala vam nova crnogorska nacijo na razumevanju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA