OVO NISTE ZNALI: Zašto je svaki Makabi "ponos Izraela" i šta taj "čekić" znači za jevrejski narod?

Ovo nije priča o košarkaškom klubu, ovo je priča o imenu Makabi koje nose mnoga sportska društva i organizacije u Izraelu i van njegovih granica, njegovoj kulturno-istorijskoj važnosti za jevrejsku zajednicu širom sveta i tome zašto je povezan sa sportom i na koji način

  • 5

Šampion Evrope dolazi u Beograd! Makabi iz Tel Aviva izaći će na megdan Crvenoj zvezdi u okviru 9. kola Top 16 faze Evrolige i to će biti zaista praznik košarke u Beogradskoj areni, kao što bi trebalo da bude, ali ne samo iz razloga što dolazi jedan od natrofejnijh timova u istoriji evropske košarke, već zbog nekih potpuno drugih stvari, a ovo je priča o tome.

Znamo da će navijači, ljubitelji "magične igre pod obručima" ili oni koji tek onako površno prate sport reći da to nije ništa neuobičajeno i da upravo taj Makabi dolazi bar dva puta godišnje u Srbiju da bi ukrstio koplja sa srpskim klubovima i svesni smo i mi toga i zato vas nećemo zamarati time šta ta ekipa znači u svetskim okvirima košarke, već ćemo se baviti nečim potpuno drugim.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Istina je da srpski glavni grad poslednjih godina nekako uvek ugosti košarkaše ovog kluba i da oni koji prate taj sport znaju mnogo o njegovim uspesima i bogatoj istoriji, ali da li ste se ikada zapitali koliko zapravo znate o Makabiju i to ne samo o ovom iz glavnog grada Izraela, već uopšteno o tom imenu, jer ste sigurno i sami primetili da u Izraelu ne postoji samo jedan klub sa takvim imenom.

Ima ih mnogo, teško ih je uopšte nabrojati i ima ih u različitim sportovima i baš ta činjenica nas je naterala da pogledamo šta se to u stvari krije iza tog imena, zašto je ono toliko značajno ne samo za Izrael, već za Jevreje širom sveta, koje mesto zauzima u njihovoj kulturi i istoriji pa ga tako često koriste za nazive ne samo sportskih timova, već i mnogih drugih institucija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ovo je upravo priča o tome, o tom kulturno-istorijskom značaju Makabija za narod rasut po čitavoj zemaljskoj kugli i o tom "ponosu Izraela", što se često koristi kao nadimak upravo za ovu ekipu koja stiže u Beograd, a verujte to nije samo zbog neverovatnih dostignuća koje je ona ostvarila na terenu i pronosila slavu i ime svoje zemlje.

Povezanost Makabija, odnosno same te reči sa sportom seže daleko u prošlost i obuhvata toliko mnogo nivoa da ponekada deluje i nedokučivo, a nema samo veze sa stvaranjima sportskih društava sa tim imenom širom ove zemlje na Bliskom istoku.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Sve je počelo početkom XX veka i širenjem Cionističkog pokreta, čiji je osnovni i vekovni cilj ujedinjenje svih Jevreja u jednu državu. Upravo na jednom od skupova lidera ovog pokreta, tačnije na 6. Kongresu cionista 1903. godine ustanovljene su jevrejske gimnastičke organizacije. Prva takva organizacija je formirana u Palestini, a kasnije i u svim većim izraelskim gradovima - Jerusalimu, Jafi i Haifi.

Ove organizacije iz ta tri grada su tokom tih godina počele da formiraju sportska društva pod imenom Makabi koja su 1912. godine osnovala Makabi federaciju Izraela, kao jednu organizaciju na nivou čitave države.

Za vreme 13. Svetskog jevrejskog Kongresa u Karlovim Varima Makabi Federacija Izraela se proširila na čitav svet, pa je tako nastala Makabi svetska unija, a čelnici organizacije su izabrani po principu "jedan čovek iz svake države".

Svetska Makabi Unija, grb Svetska Makabi Unija, grb

Njeni osnovni ciljevi su bili razvijanje fizičkog treninga, ojačanje verovanja u jevrejsko nasleđe i pomoć u ustanovljavanju jevrejske nacije, kao i rad na obnovi zemlje svog porekla.

Sada dolazimo i do samog pitanja zašto je izabrano to ime - Makabi i šta uopšte znači? Sigurno ste nekada čuli da su igrači Makabija poput pravog čekića, što im i ime kaže, zakucali svoje rivale na terenu i pitali se zašto komentatori i novinari koriste takve rečenice?

Razlog je jednostavan, reč Makabi na aramejskom i hebrejskom znači čekić, ali ona nije izabrana nikako slučajno i ima veoma važno mesto u istoriji jevrejskog naroda, a da bismo do toga došli morali bismo da se vratimo u daleku, daleku prošlost, u doba pre dolaska Isusa, a posle raspada carstva Aleksandra Makedonskog i u vreme Seleukidske monarhije u čije je teritorije ulazio čitav današnji Izrael.

Foto: Wikipedia/Guillaume Rouille Foto: Wikipedia/Guillaume Rouille

Tada je došlo do ustanka Jevreja koji su se pobunili protiv helenizacije njihove zemlje i zahtevali povratak staroj, izvornoj veri i običajima. Ta borba je trajala godinama sve dok se nije pojavio čovek po imenu Juda Makabejac, jedan od najvećih vojskovođa u istoriji jevrejskog naroda koji je sa svojim ustanicima, koji su po njemu nazvani Makabejci, uspeo da oslobodi Jerusalim i u Svetom hramu, ukloni statuu boga Zevsa, ukinuo paganstvo i omogućio sunarodnicima da slobodno ispovedaju judaizam.

Taj dan kada je on očistio Hram i "vratio" ga narodu Izraela danas je poznat kao praznik koji svi Jevreji slave pod imeno Hanuka, a zbio se u drugom veku pre nove ere.

Foto: Wikipedia/Julius Schnorr von Carolsfeld Foto: Wikipedia/Julius Schnorr von Carolsfeld

Njegovo ime - Makabejac, nije dobio rođenjem, već kasnije kada je uveliko poveo ustanak, a postoji nekoliko verzija po tome otkud mu. Ona u koju najviše veruju i zbog koje se danas misli da Makabi zapravo predstavlja čekić, jeste ta da su ga tako prozvali zbog svoje gerilske strategije, kada je naš poput malja  njegova vojska ulazila u kratke sukobe i nanosila velike gubitke protivnicima, ali i besa koji je ispoljavao u bitkama.

Prema nekim drugim verzijama, postoji priča da je to akronim jednog stiha iz Tore, svete jevrejske knjige, koji je stalno izgovarao dok je bodrio svoje vojnike na bojnom polju, dok neki tvrde da je to akronim punog imena njegovog ova Matatijasa (Mattityahu Kohen Ben Yochanan), a postoje i oni da se odnosi na staru hebrejsku reč koja označava "onoga koga je odredio Jahve".

U svakom slučaju sasvim je očigledno zašto je baš ovo ime izabrano da predstavlja čitavu sportsku organizaciju Jevreja koja ima ciljeve slične onima koje je imao i čovek po kojem su dobili ime i koji su i dan danas na snazi. Moramo pomenuti da Makabi federacija ima i svojih šest konfederacija: Makabi Izrael, Makabi Evropa, Makabi Severna Amerika, Makabi Južna Amerika, Makabi Južna Afrika i Makabi Australija

Naredni korak u fazi ove organizacije bilo je formiranje Makabejskih olimpijskih igara 1929. godine koje se održavaju u Izraelu, svake četiri godine i obuhvataju multi-sportski događaj na kome učestvuju jevrejski sportisti iz svih svetskih zemalja i prve takve igre su održane 1932. godine, a zvanično su priznate od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta 1961. godine kao regionalni sportski događaj poput Mediteranskih ili Panameričkih igara.

Svetske igre Makabejaca, logo Svetske igre Makabejaca, logo

Neka od najslavnijih imena sporta, koji su poreklom Jevreji, učestvovali su na njima poput plivača Marka Špica nekadašnjeg rekordera po broju medalja na Olimpijskim igrama, zatim Lerija Brauna legendarnog NBA trenera, teniser Breda Gilberta i Nikolasa Masua i još mnoga druga.

Na osnovu ovoga je jasno koliki značaj ima samo to ime Makabi za čitav jevrejski narod i zašto se često umesto njega kao sinonim koristi sintagma "ponos Izraela", jer je očigledno da tu bitnu ulogu ne igraju samo sportski rezultati, već sve ono što ti timovi predstavljaju, a predstavljaju samu srž, ideologiju i ciljeve Jevreja.

KK Makabi Tel Aviv, grb KK Makabi Tel Aviv, grb

Kada je u pitanju košarkaški klub iz Tel Aviva, on je formiran 30-tih godina prošlog veka, a nakon što je nastala izraelska košarkaška liga posle Drugog svetskog rata, odmah se ustoličio kao vladajući klub u svojoj zemlji, a kasnije i jedan od timova koji su baza evropske košarke.

Zato što ovo nije priča o njegovoj bogatoj istoriji pomenućemo samo taksativno da su osvojili 51 titulu prvaka svoje države, imaju 42 nacionalna kupa, jednom osvojili ABA ligu, šest puta bili šampioni Evrope, jednom interkontinentalni prvaci. Prvi su evropski tim koji je uspeo da pobedi jednu ekipu iz NBA i prvi evropski tim koji je to uspeo da učini na američkom tlu.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

ZAŠTO MAKABI NIKADA NE IGRA PETKOM?

Na kraju smo želeli i da vam napomenemo ili ukažemo na jednu činjenicu za koju ne znamo da li ste je primetili, a ako i jeste da li ste razumeli zašto je to tako, a odnosi se na to da recimo Makabi u Evroligi nikada ne igra petkom, već sve svoje mečeve igra tokom nedelje.

To je iz religijskih razloga, jer je se vrlo dobro zna da Jevreju slave Šabat subotom, međutim, u stvari taj dan odmora za njih počinje več u petak posle zalaska sunca. U tom periodu, sve do zalaska sunca u subotu uveče zabranjeno je bilo šta raditi, jer je to prema jevrejskom kalendaru sedmi dan u nedelji koji je Bog stvorio za odmor.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tada bi se upravo trebalo posvetiti uživanju i opuštanju svog duha i tela, ali i iskazivati svoju zahvalnost Bogu, pa tako iz tih razloga je zabranjeno i održavanje bilo kakvih sportskih događaja u Izraelu, ili njihovim sportistima da igraju utakmice tog dana.

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulidža

    5. mart 2015 | 19:28

    Prvaci evrope koji nisu iz evrope. Smešno

  • meks

    5. mart 2015 | 20:22

    dolazi prvak evrope a ne,a ni 2000 navijača i to za 70 rodjendan :-( ...

  • Loble

    17. april 2024 | 09:30

    Toliko ste oduuužili tekst o tome šta znači Makabi, da ga nisam ni pročitao do kraja. Mnogo priče a ništa rečeno. Uostalom koga boli uvo za tim sa Bliskog istoka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA