SLATKE MUKE SAŠE ĐORĐEVIĆA: Srbija nikad jača, KOGA ZVATI U REPREZENTACIJU?

Srbija je ove sezone imala osmoricu igrača s dvocifrenim košgeterskim učinkom u Evroligi, a prvi put u istoriji imali smo dva najbolja igrača u Evropi * Sudeći po svim parametrima selektoru će biti milina da sastavi tim

Protekla sezona u Evroligi, regionalnoj ABA ligi, kao i u ostalim ligama Evrope, bila je najbolja za srpsku košarku u poslednjih 20 godina.

Ne toliko zbog rezultata klubova, koliko zbog individualnog učinka srpskih igrača, što u Partizanu i Crvenoj Zvezdi, što u evropskim klubovima.

Košarkaši Srbije igraće na EP u najgorim terminima!

Nema sumnje da će selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević imati slatke muke koga da stavi na širi spisak, a zatim i kojih 12 igrača će voditi na EP u Francusku.

Đorđević ishvalio, ali i kritikovao igrače Zvezde i Partizana!

Zahvaljujući dobrim igrama sad za svaku poziciju u timu konkuriše bar četiri i više igrača za širi spisak. Takođe, imaćemo najrazigraniju ekipu ako se pogleda učinak u sezoni koja još traje.

Ovakvu dilemu poslednji put imali su selektori Dušan Ivković i Željko Obradović u periodu od  1992 do 1997. kad je stasavala nova generacije srpskih košarkaša predvođena Đorđeviće, Divcem, Paspaljem, Danilovićem, Bodirogom...

Naši nosioci igre Teodosić, Bjelica, Bogdanović imaju fenomenalnu sezonu u Evropi čime su krunisali dobre igre s Mundobasketa u Španiji. A njima su se priključili i ostali igrači.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Đorđević će na leto imati minimum 20 igrača s jako dobrim sezonama iza sebe, od čega bar 10 s vrhunskim učinkom.

Srbija ima dva najbolja igrača Evrolige, to su Boban Marjanović, koji je MVP regularne faze, računajući i TOP 16,  dok je na drugom mestu Nemanja Bjelica. To se nije desilo NIKAD u istoriji srpske košarke.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Marjanović je drugi strelac Evrolige sa 16,5 poena u proseku, a najbolji je skakač sa 10,6 skokova u proseku, dok je drugi skakač Nemanja Bjelica sa 8,5 skokova. Osim toga Marjanović je postao rekorder Evrolige po indeksnim poenima, a ušao je i u istoriju kao najbolji skakač i MVP u isto vreme.

Takođe, najbolji je skakač Evrolige svih vremena.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Miloš Teodosić je 8. strelac Evrolige (15,5 poena), Zoran Erceg 11. (15 poena u proseku), a Nemanja Bjelica 12. strelac (11,8 koševa).

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Plejmejker srpske reprezentacije drugi je asistent Evrolige sa 7,5 asistencija po meču, ali i najbolji trojkaš sa 68 ubačenih trojki u regularnoj sezoni.

Bogdan Bogdanović u svojoj prvoj sezoni u inoistranstvu imao je odličan učinak.

U Evroligi je beležio 10,4 poena u proseku, u TOP 16 fazi 11,4 koševa. Krilo reprezentacije Nikola Kalinić dominirao je na svojoj poziciji u Zvezdi i ABA ligi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Iako je bio debitant u Evroligi, beležio je 9,1 poen po meču uz 4,7 skokova. Njegov saigrač Stefan Jović imao je turbulentnu sezonu zbog povreda, ali je imao veliku ulogu u Crvenoj zvezdi, posebno u polufinalnoj plej of seriji ABA lige s Partizanom.Imao je 3,8 poena i 3,3 asistencije u Evroligi.

Kapiten Zvezde Luka Mitrović, koji je otpao kao 13. pred Mundobasket, takođe je bio odličan ove sezone sa 11,6 poena u regularnoj sezoni Evrolige. Uz sve to, kandidat je za nagradu Evrolige "Zvezda u usponu".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Što se tiče igrača Partizana, dobre sezone imali su Dragan Milosavljević, Milan Mačvan i Nikola Milutinov, kako u Evrokupu tako i u ABA ligi.

Milosavljević je beležio 8,3 poena po meču i 4,3 asistencije, ali treba reći da je tek izašao iz povrede na startu Evrokupa. Mačvan je imao odličnu sezonu sa 18 poena i 8,9 skokova u Evrokupu, dok je Milutinov imao sedam poena i šest skokova u Evrokupu. Njih trojica su sigurno kandidati za širi spisak reprezentacije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Od ostalih igrača Srbije treba spomenuti Miroslava Raduljicu, Stefana Markovića, Vladimira Štimca, Nemanju Nedovića, Vladimira Lučića, Marka Simonovića, Vasilija Micića, Duška Savanovića, kao i prošlogodišnje članove tima Ognjena Kuzmića iz Golden Stejta i Dejana Kravića, koji sad igra u Grčkoj.

Raduljica je imao dobru sezonu u Kini, beležio je 18,9 poena i 9,1 skok, ali je već u februaru završio sezonu, što može da bude i dobro, ali i loše. Dobro jer će imati dosta vremena za odmor oporavak i pripremu, a loše jer nema jakih utakmica u nogama i rukama.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Stefan Marković prvi je plejmejker lidera španskog prvenstva Unikahe. Imao je 4,5 6 poena u proseku i 3,4 asistencije. Nedović je na pola sezone stigao iz NBA lige i igrajući za Valensiju imao je učinak od 8 poena i 3,4 asistencije po meču. Njegov saigrač Vladimir Lučić je odigrao devet mečeva u Evroligi i ubacivao 8 poena i 3,3 skoka.

Momak koji je prošle godine otpao iz reprezentacije zbog povrede Vasilije Micić imao je dobru debitantsku sezonu u Evroligi. Beležio je 7,5 poena po meču uz 3,2 asistencije na sedam mečava za 17 minuta na parketu.

Njegov saigrač Vladimir Štimac ubacivao je 6, 9 poena uz četiri skoka, dok je Duško Savanović imao odličnu sezonu sa 13 poena po meču uz 4,4 skoka.

Marko Simonović ima dobru sezonu u Francuskoj, gde je jedan od lidera Orteza.

Član Golden Stejta Kuzmić nije imao zapažen učinak ove sezone u NBA, dok je Kravić proveo sezonu u grčkom Retimnu, gde je beležio 7,3 poena i 5,2 skoka po meču.

Foto: MNpress Foto: MNpress

Ne treba zaboraviti ni Stefana Birčevića koji je Estudijantesu beležio 4,7 poena po utakmici.

Od ostalih igrača na koje selektor može da računa ove sezone treba napomenuti Nikolu Jokića, MVP Aba lige, Nemanju Dangubića koji je imao turbulentnu sezonu u Zvezdi, kao i plejmejkera Nenada Miljenovića iz Mega Leksa.

Za kraj smo namerno ostavili kapitena Nenada Krstića koji je imao fantastičnu sezonu u Evroligi u dresu Efesa. Iako je najavio povlačenje iz državnog tima Krstić (32) ima još snage da igra, a možda će ga ova sezona naterati da razmisli i nastavi dalje. U Evroligi je beležio 16,3 poena uz 6,3 skoka.

Za kraj pitanje - KOGA BI STE VI ZVALI U REPREZENTACIJU OVE SEZONE?

Srpski igrači s odličnim učinkom u Evroligi ove sezone:

1. Boban Marjanović: 16,5 poena i 10,6 skokova

2. Zoran Erceg: 18,1 poen 4, 6 skokova

3. Nemanja Bjelica: 11 poena 8,6 skokova

4. Miloš Teodosić: 15,5 poena 7,8 asistencije

5. Nenad Krstić: 16,3 poena 6,3 skoka

6. Duško Savanović: 13,1 poen 4,4 skoka

7. Luka Mitrović: 11,6 poena 5,9 skokova

8. Bogdan Bogdanović: 11,5 poena 3,3 skoka

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    22. april 2015 | 21:44

    Nadam se da ce ova ekipa biti kao ona iz 90-tih! Mnogo radosti su mi dali kao i mnogima! Hvala staroj ekipi i hvala novoj sto ce biti uskoro na tronu svetske kosarke!

  • Grobar

    22. april 2015 | 22:57

    Bobija pozvati, sutere imamo na pretek, ojacati centarsku poziciju...

  • sasa

    22. april 2015 | 23:31

    Imamo najbolje bekove, najbrza krila, najjace centre i imamo Saleta da to sve lepo uklopi. Srbija sampion!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA