KOLIKO KOŠTA VEČITI DERBI? Šta sve Zvezda mora da plati i koliko da bi organizovala meč sa Partizanom?

Telegraf vam iznosi manje poznate troškove koje Zvezda mora da plati kako bi organizovala jednu utakmicu na Marakani, ali i troškove koje nosi meč sa Partizanom

  • 6
Po čemu ćemo pamtiti 145. Večiti derbi? Foto:Telegraf

Ne tako davno, Crvena zvezda je veliki deo finansijskih prihoda slivala u kasu zahvaljujući navijačima i velikoj poseti na stadionu, ali i TV pravima. Pogotovo kada su u pitanju evropske utakmice.

Ta prava su ukinuta i objedinjena u zajednički fond koji UEFA daje, a, ruku na srce, ni Zvezda nešto preterano nije igrala evropskih mečeva.

Primera radi, poslednji put kada su crveno-beli igrali u grupnoj fazi Lige Evrope jedna nemačka televizija, prema informacijama Telegrafa, je platila 1.9 miliona evra za TV prava.

Jeste da je Zvezda godinama unazad ubedljivo najgledaniji tim u JSL, ali da bi klub nešto zaradio potrebno je mnogo više navijača na Marakani. Zbog toga je večiti derbi idealna prilika da najveći srpski stadion ugosti barem 30.000, ako ne i više.

Međutim, i susreti sa Partizanom često znaju da se završe sa negativnim saldom na računu crveno-belih jer navijači tada prave najveću štetu. Najviše stradaju stolice koje osiguravajuće kuće ne žele više ni da osiguravaju, a jedna košta oko 10 evra.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Problem za Zvezdu je mnogo veći u organizaciji ostalih mečeva JSL, pošto je na 90 odsto slučajeva rashod veći od prihoda. Tu pre svega mislimo i na struju, vodu, cene za čišćenje stadiona, redarska služba, medicinska služba, vatrogasna služba, ali i ostale ''sitne začkoljice'' koje Telegraf otkriva.

Crvena zvezda na struju potroši oko 8.000 evra, a ubedljivo je najskuplje paljenje reflektora prvi put u mesecu. Već tada se uđe u ''crveno''. Naravno, tu je i semafor, ozvučenje...

Spremite se za Večiti derbi na Alijanc areni!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na vodu se mesečno potroši između 700 - 800 hiljada dinara. Čišćenje stadiona se naplaćuje po broju gledalaca i cifra varira između 40 - 200 hiljada dinara. I cena za obezbeđenje varira u zavosnosti od broja gledalaca, a kreće se od 400.000 do dva miliona dinara.

Sve te obaveze za plaćanje su manje više poznate, ali malo ko zna te skrivene troškove čiji konačan zbir i nije tako mali:

- Osiguranje (jedna karta) - 10 dinara

- Nedelja Crvenog krsta (jedna karta) - 10 dinara

- Dečija nedelja (jedna karta) - 10 dinara

- SOKOJ - 18.000 dinara mesečno

- 10 odsto od karata ide Narodnoj banci koja ih štampa

- 6 dinara za papir po jednoj karti

Veliki problem za crveno-bele predstavljaju i obaveze prema sponzorima. Zvezda je dužna da im obezbedi između 3 - 4 hiljade karata na koje mora da plati PDV, a neće imati prihod pošto ih ne prodaju. To po meču iznosi oko 130.000 dinara.

Foto:Telegraf Foto:Telegraf

Tu su naravno i kazne koje klubovi neretko plaćaju. Pogotovo kada su u pitanju Crvena zvezda i Partizan, a zanimljivu izjavu povodom toga dao je direktor Marakane Milorad Ćorović.

- Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima nije dobar. U njemu piše da organizator utakmice i MUP zajedno organizuju meč, ali nisam video da je do sada policija ikada platila za greške, već se samo kažnjavaju klubovi - rekao je Ćorović za Politiku, uz konstataciju da grad policajce plaća 4.000 evra.

Zanimljiva konstatacioja Ćorovića jeste i da je Zvezda u poslednjih 15 godina najviše zaradila 2000. godine u Beču. Tada su crveno-beli bili domaćini Lesteru u Beču, a prihod je bio 700.000 evra. Ulaznice su koštale 50 evra.

Pratite sve o 148. Večitom derbiju OVDE.

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola delije

    24. april 2015 | 16:19

    SVI NA RAJKA !!! !!! !!!

  • Nesa

    24. april 2015 | 18:58

    Delije i Grobari cirkuzanti obicni,zato ja lepo u lozu ko covek.

  • Mag

    25. april 2015 | 10:23

    Jedna stolica 10e koja kradja one stolice na venbliju ne kostaju toliko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA