Derbi iz ugla ruskog novinara: Srpski navijači ne tolerišu mešanje krvi u svojim porodicama!

Naš kolega iz Rusije je u okviru najave za 148. večiti derbi upoznao tamošnju javnost o onome šta se događa na utakmicama između Crvene zvezde i Partizana i kakvo rivalstvo vlada među klubovima i navijačima

  • 5

Srpski fudbalski večiti derbi se prati širom sveta i važi za jedan od najvećih planetarnih derbija. Zato i ne čudi što smo mnogo puta do sada imali prilike da čitamo i slušamo strance koji su, bilo profesionalno, bilo privatno, bili na duelu između Crvene zvezde i Partizana i prenosilli svoje utiske i doživljaje.

Često su bili oduševljeni atmosferom koju prave navijači dva najveća srpska kluba, a neretko su bili i zaprepašćeni. Uglavnom nikada nisu ostajali ravnodušni i nama su uvek njihove impresije zanimljive.

Tako je sada i jedan ruski novinar kao najavu za 148. večiti derbi upoznao tamošnju javnost sa rivalstvom između crveno i crno-belih, a mi vam prenosimo najinteresantnije delove njegovog teksta i doživljaja derbija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- U Liverpulu, na primer, možete lako da nađete porodicu, gde su pomešane crvena i plava fudbalska krv, gde jedan deo navija za Liverpul, a drugi za Everton. U Moskvi takođe. Ali ne i u Beogradu. Pronaći porodicu u kojoj jedni navijaju za Zvezdu, a drugi za Partizan je nemoguća misija.

Srpski navijači ni ne tolerišu mešanje "krvi" u njihovoj porodici. A ako sin navijača Partizana počne da navija za Zvezdu, imaće ozbiljan razgovor sa svojim ocem. Bilo je i priča gde je glava porodice zabranjivala sestri ili ćerki da bude u vezi sa navijačem rivalskog tima. U Srbiji ne postoji drugi način - tvoja porodica je ili za crveno-bele ili za crno-bele.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ni igrači nisu imuni na emocije navijača i plamen strasti beogradskog derbija. Miljenik navijača Partizana Mateja Kežman je u jednom od derbija postigao gol za 2:1 za svoju ekipu i proslavio je tako što je gestikulirao ''streljanje'' navijača Zvezde iz automatske puške. To je bila reakcija na uvredljive pesme protiv njega, gde mu se vređala i majka. To je moglo skupo da ga košta...

- To nije bila najbolja ideja. Narednih 10 dana su hteli da me ubiju. Morao sam da odem u tada najgledaniju emisiju srpske televizije i da uputim javno izvinjenje. U suprotnom bilo bi nemoguće da ostanem u Beogradu - ispričao je Kežman o tome.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak večiti neprijatelji imaju i nešto zajedničko. Na primer, homofobija. Napadi na gej aktiviste, natpisi protiv njih po čitavom gradu su redovna ''zabava'' navijača Zvezde i Partizana. Prilikom jedne gej parade su razrušili i zapalili gotovo čitav grad u protestima - napisao je između ostalog ovaj ruski novinar koji je u svom tekstu pominjao i Ivana Bogdanova i nerede koje su navijači Zvezde pod njegovim vođstvom napravili u Đenovi.

Njegov kompletan tekst možete pročitati OVDE.

Pratite sve o 148. Večitom derbiju OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jos neko kopa

    25. april 2015 | 16:30

    Au koje gluposti, meni cale navija za Zvezdu, keva za Partizan, ja za Partizan, sestra za Zvezdu, isto tako kod mog drugara cale navija za Partizan on za Zvezdu, napisase Rusi gluposti, pa nije rat, vec derbi, posle smo drugari, braca i sinovi.

  • Dragan

    25. april 2015 | 15:28

    A fudbal koji igraju je čista tuga. Tužno za gledat....na žalost...

  • glas razuma

    25. april 2015 | 21:58

    Koliko nas Rusi ne znaju ovo je strasno.Sto se uopste trude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA