Zavirili smo u automobilsku zver Nemanje Milovanovića: Njegov život su trke, brzina, škripa guma i adrenalin! (VIDEO)

Brzina, gas, miris benzina, šrkipa guma... Sve to kod Nemanje izaziva nalet adrenalina, bez koga ne može da zamisli svoj život. Ovo je priča o jednom od najboljih srpskih automobilista

  • 2

Zavirili smo u kutak srpskog automobiliste Nemanje Milovanovića, gde nas je u dvorištu dočekala njegova automobilska zver, Alfa Romeo 147 SP, koju priprema za trke koje ga očekuju u narednom periodu.

Brzina, gas, miris benzina, šrkipa guma... Sve to kod Nemanje izaziva nalet adrenalina, bez koga, kako kaže, ne može da zamisli svoj život.

Trkama je počeo da se bavi još kao klinac, sa svega šest godina na kartingu. Tad se takmičio sa svojim starijim bratom i daleko poznatijim Milošem Pavlovićem, koji je svojevremeno bio nadomak takmičenja u Formili 1.

Ljubitelj je Ferarija, čijim je simbolima ukrasio kutak u kome provodi veliki deo vremena. On se nalazi odmah pored garaže u kojoj obavlja poslednje pripreme automobila za takmičenja i tu se nalaze svi trofeji i nagrade koje je osvojio tokom karijere.

Iako u Formuli 1 navija za italijansku ekipu, nije veliki ljubitelj njenog glavnog vozača - Sebastijana Fetela, već u pojedinačnoj konkurenciji navija za njegovog najvećeg rivala.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-  Volim Ferari kao ekipu, ali nisam fan Fetela, već Hamiltona. On je specifičan, prgav i brz, ima harizmu. Od vozača iz ranijih generacija voleo sam Huana Pabla Montoju i Dejvida Kultarda. Ni Šumaher mi nije bio nešto interesantan i nisam navijao za njega - priča Nemanja.

Ipak, kad su u pitanju idoli u Formuli 1, Nemanja izdvaja Ajrtona Senu.

Dan kad je otišao čovek posle koga Formula 1 više nije bila ista! (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sena je bio neponovljiva legenda, s neverovatnom harizmom. On je svima prirastao za srce, bio je jedinstven. Dok je vozio nisam propuštao trke. Kad mu se desila nesreća, oči su mi bile pune suza. Tad sam rekao ocu da neću više nikada da gledam trke Formule 1. Tek posle dve godine, ponovo sam počeo.

Tokom zime nema takmičenja, pa je Nemanja posle duge pauze seo u svoj automobil što mu je izmamilo osmeh na lice i specifično zadovoljstvo.

Ušli smo u auto s kamerom, gde je Nemanja iz stručnog ugla za sve čitaoce Telegrafa opisao šta sve možemo da vidimo unutar njega od opreme, koliko se ona razlikuje od one koju vidimo u klasičnim automobilima, koliko je teško pripremiti ga za trku...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ja bih drage volje upalio auto, ali imamo dva problema. Prvo je to što auto nije još završen, a drugo što trkački automobili ne mogu tek tako da se upale. Oni imaju svoj radni vek i mora da se postigne određena radna temperatura da bi se kasnije ugasio - objasnio je Milovanović, ali je obećao da će reportera Telgrafa provozati prvom prilikom na nekoj od predstojećih trka u Beogradu.

Pre nego što je počeo da vozi ovaj automobil, Nemanja se takmičio u BMV-u, ali ističe da će biti konkurentniji s novim automobilom i da će konkurisati za jedno od prva tri mesta u šampionatu.

- Auto je već vožen u inostranstvu, prvi put sam se lepo provozao na Ušću, od ove godine se nadam da s ovim autom imam priliku da se borim za jedno od prva tri mesta u šampionatu. Ima 2.0 motor. Konjažu nisam merio, ali ta klasa ima od 230 konjskih snaga do 245, u zavisnosti od auta. Ali ovaj auto ima otprilike 230 konja, dok serijski ima 150.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pre nego što sednemo s njim u automobil na stazi i tako proverimo kojom brzinom ide i kakve G sile vladaju unutar auta, Nemanja je objasnio šta možemo da očekujemo.

- Najveće brzine koje postižemo su od 215 do 220, kad su neki veći pravci. Prenosni odnos u menjaču određuje koliko može da ide. Verovatno ovaj auto može i više, ali mu je potreban veći pravac. S njim sam vozio do 210 km/h na stazi Grobnik u Rijeci. Ali vozio sam brže motore, s njima sam išao do brzine od 290. Nemam osećaj kako telo reaguje na te brzine jer sam se već navikao. Što je brže, to je meni bolje. Brzina je nešto mnogo lepo.

Ipak, ako se Nemanja navikao na tolike brzine, ne mora da znači da će i novinar Telegrafa, kome je obećao trkačku vožnju prvom prilikom, pa nas je zanimalo kako je u automobilu tokom trke.

- Kad se budeš vozio sa mnom na nekoj stazi, pošto nemam drugo sedište, moraćeš da sediš negde između rol bara, tu su stravične 3 G sile. Moraćeš tako snažno da se držiš da ne bi leteo po autu. Kad sam bio mali vozio me otac i tu moraš jako da se držiš jer ceo letiš po autu - objasnio je srpski automobilista.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kad je u pitanju dizajn automobila, Nemanja vodi računa o svakom detalju. Ima specijalne patike, dizajnirao je automobil specijalno zbog takmičenja u inostranstvu automobil, gde je na krovu istaknuta zastava Srbije, koju će svi moći da vide na čuvenim trkačkim stazama.

U dizajnu svog automobila pomogao mu je prijatelj Igor Džukovski, koji je prvi u Srbiji napravio trkački model patika za auto-moto sport. Nemanja ima i specifičnu kacigu, na kojoj se nalazi i slika junaka crtanih filmova - mornara Popaja, i nju je lično dizajnirao.

Nemanja je jedno od zaštitnih lica brenda PlanetWin365, austrijskog priređivača igara na sreću s najvećim rastom u ovoj branši. Zahvalan je što su prepoznali njegov potencijal i što nastavljaju s ulaganjima u afirmaciju auto-moto sporta u Srbiji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ceo intervju u kome je Nemanja Milovanović pričao o svemu što se nalazi unutar trkačkog automobila, zanimljivostima koje su mu se dešavale na trkama, o tome koliko se zarađuje u auto-moto sportu, pogledajte u video-snimku:

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA