RONALDO, PIRLO I CRVENA ZVEZDA: Neverovatne transfer ispovesti koje su mogle da promene fudbal (VIDEO)

Koliko bi se fudbalska istorija izmenila da je Marselo Salas prihvatio da ode u Lisabon i ''pošalje'' Ronalda u Torino, odnosno da je sapunica oko Pirla, tokom dvomeča Milana i Zvezde, završena u korist Reala?

  • 2

Fudbalski klasik Juventusa i Reala večeras će ispisati nove stranice istorije rivalstva između ova dva kluba. Prvi polufinalni meč na programu je od 20.45 u Torinu, a dva imena provlače se skoro u svakom najavnom tekstu - Andrea Pirlo i Kristijano Ronaldo.

Od ova dva majstora s loptom najviše se očekuje u taborima italijanskog i španskog tima, a neverovatno je da su upravo njih dvojica mogli da promene fudbalsku istoriju u potpuno drugom pravcu. Mogli su da budu heroji Juventusa i Reala, ali na sasvim drugi način.

Ronaldo je imao potpisan predugovor sa Juventusom, dok je Pirlo samo čekao avionsku kartu za Madrid kako bi potpisao ono što je obećao Fabiju Kapelu i Realu. Portugalca je ''ukrao'' Aleks Ferguson, dok je iskusni vezista ostao u Milanu neposredno pred meč sa Crvenom zvezdom u kvalifikacijama za Ligu šampiona koju je 2007. godine i osvojio sa Milanom.

Ovo je njegova priča....

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Italijanski fudbal tresla je velika Kalčopoli afera 2006. godine, ali je nacija bila u transu nakon što je reprezentacija osvojila titulu svetskog prvaka u Nemačkoj. Nakon SP Pirlo je odmarao kod kuće, vozio bicikl i primao pohvale od zemljaka koji su mislili da mu je finalni meč sa Francuzima i dalje u glavi.

Ipak, Pirlo je imao samo jedno na umu. Odlazak u Real iz Madrida. Psihički više nije bio član Milana koji nije znao kakva ga sudbina čeka nakon afere o nameštanju utakmica.

- Jednog dana čitao sam da ispadamo u Seriju B, a već drugog da ćemo tražiti 15 poena kao nadoknadu za sve. Zatim, da gubimo sve trofeje i da će svi rekordi biti izbrisani iz knjiga. Niko nije znao šta se događa. Nisam mogao sebi da dozvolim da igram u drugoj ligi - rekao je Pirlo u svojim memoarima i dodao:

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ubrzo me zvao Kapelo, a potom i direktor Baldini. Svi su želeli da razgovaraju sa mnom. Popričao sam sa svojim agentom da vidi kako će Milan reagovati. U tom momentu smo igrali kvalifikacije sa Crvenom zvezdom i ja sam bio u Milanelu. Agent Tulio mi je rekao da se strpim i da će telefon zvoniti.

- Halo, Andrea! Ovde Fabio Kapelo - čuo se glas jednog od najboljih trenera u istoriji.

- Zdravo treneru, kako ste - rekao je Pirlo.

- Odlično sam, a pretpostavljam da si i ti. Dođi kod nas, pridruži nam se. Upravo smo potpisali Emersona iz Juventusa i ti bi bio najbolji da igraš pored njega - rekao je Kapelo, a Pirlo je za tren prihvatio ponudu. Tačnije, za jedan minut.

BLANKO PONUDA MILANA KOJA JE ''MORALA'' DA SE PRIHVATI

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Međutim, pristanak je morao da dođe od Andree Galijanija, potpredsednika Milana. Pirlu nije bilo lako. Već je zamišljao kako nosi Realov dres.

- Šta ćemo sada da radimo Tulio - obratio se Pirlo svom agentu od kog je dobio odgovor da idu na ručak za par dana. Italijan se obradovao i pitao koja destinacija u madridu je u pitanju, ali se zaledio od odgovora:

- Ne, Andrea! Ne idemo u Madrid nego u Milanelo.

- Kako misliš Milanelo? Da li si ti lud?

- Nisam. Dobro si me čuo. Idemo u Milanelo. Galijani još nije odobrio transfer.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tulio je Galijaniju servirao situaciju i objasnio da Pirlo želi u Madrid. I sam fudbaler se ubacio u razgovor i to potvrdio, a onda...

- Andrea, prijatelju moj! Ne ideš ti nikuda - rekao je Galijani i izvadio aktovku u kojoj se nalazio moj ugovor:

- Ne ideš, jer ćeš potisati ovo. Petogodišnji ugovor gde ti ostavljamo prazno mesto za platu i blanko ponudu. Daćemo ti šta god želiš.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pirlov agent je uzeo ponudu i odneo je kući. Čitao je iznova i iznova, dok je vezista maštao o Realu. U snovima je već bio tamo i zamišljao kako se kreće ulicama glavnog grada Španije. Sve dok nije stigao poziv agenta.

- Potpiši za Milan. Nikada te neće pustiti - rekao je agent.

- Ne!

- Da!

- U redu - završio je dijalog Pirlo. Gorak ukus ostao je u ustima. Žarko je želeo u Real, iako je te godine postao šampion Evrope.

KAKO JE MARSELO SALAS UPROPASTIO RONALDOV DOLAZAK U TORINO

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ronaldova priča je malo drugačija, ali je poenta u tome da će večeras jurišati ka golu tima s kojim je imao potpisan predugovor. O tome kako je završio u Junajtedu Telegraf je ranije pisao, ali red je da se sada ponovo podsetimo.

Bilo je leto 2003. godine kada je Mančester junajted gostovao u Lisabonu. Igrali su prijateljski meč protiv Sportinga na kom nije nastupao Geri Nevil. To je bila idealna prilika za legendarnog desnog beka da malo odmori pred početak naporne sezone. Ali i prilika da na miru odgleda svoje saigrače putem TV-a što je, priznaćete, svakako retkost.

Igralo se prvo poluvreme kada sam primetio kako je protrčao pokraj Džona O’Šeja. I prvo što sam pomislio bilo je ”Dođavola.” Kada gledaš nekoga kako igra obično je taj fudbaler pored tebe. Tada retko možeš da imaš kompletnu sliku. A ja sam tada imao i video sam neverovatan pokret i brzinu – rekao je Nevil i dodao:

U to vreme samo dvojica fudbalera su mogli toliko brzo da trče sa loptom u nogama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Geri je odmah kontaktirao svog brata Fila koji je, takođe, samo imao reči hvale za Kristijana, a čini se da su ključnu ulogu tada odigrali Ferdinand i Bat. Pitali su šefa: ”Pa, hoćemo li da ga dovedemo ili ne?” Ubrzo nakon što se utakmica u Lisabonu završila.

Ronaldo je došao u Junajted, a Juventus je ostao bez vrednog pojačanja.

- Sve smo bili dogovorili sa Sportingom iz Lisabona. Mi bismo im poslali Salasa, a Kristijano bi došao u Torino. I sam fudbaler je prihvatio, ali je Salas neočekivano odlučio da ode u Argentinu.  Znali smo da nećemo moći d adovedemo Ronalda bez slanja Salasa u Lisabon i na kraju smo izgubili trku - svojevremeno je istakao bivši direktor Juventusa Lućijano Mođi.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola delije

    5. maj 2015 | 15:03

    Pirlo je majstor fudbala.Ronaldo je samo dobar šuter...

  • Zvezda-Milan

    6. maj 2015 | 07:43

    Kako je Zvezda oštećena te godine i kako je to možda bila prekretnica u istoriji Zvezde,od kada je sve ovo i počelo.Zvezda je sastavila sjajan tim za Evropu čak.Daleko bi dogurali sigurno,i bila povlašćena u kvalifikacijama kao nikada do tada.I kao povlašćena dobije klub koji je došao iz dna kvalifikacija AC Milan.Milan kao kažnjen došao je na noge Zvezdi koja je navodno trebala da bude povlašćena.I na papiru jeste jer je Uefa mafiosi Milan tretirala kao klub iz dna kvalifikacija.Inzagi postigne gol iz ofsajda..Milan ode u LŠ i postane šampion Evrope.A Zvezdin tim sa Jankovićem,Bastom,Žigičem...se raspadne zbog toga a viđen je daleko u Evropi.Što je uostalom svoj kvalitet i pokazao u dvomeču sa tada budućim šampionima Evrope Inzagijem,Pirlom,Sejdorfom,Didom,Kafuom,Gatuzom,Kostakurtom...Gol iz ofsajda i Zvezda se raspada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA