Kako je Ferguson opkladama od Ronalda stvorio najboljeg na svetu (VIDEO)

Portugalski as je u ponedeljak osvojio i treću Zlatnu loptu, ali pitanje je kako bi se njegova karijera kretala da Ferguson nije poslušao Ferdinanda i Bata i kasnije otišao na kafu sa Mendešom

  • 0
Kristijano Ronaldo i Aleks Ferguson Foto: Profimedia

''Stigao je na Old Traford kao sirov i uzbudljiv dečak, a u Real je otišao kao kompletan fudbaler koji redom ruši rekorde''. Ovom rečenicom najkraće moguće možemo da objasnimo karijeru Kristijana Ronalda koji je osvojio i treću Zlatnu loptu u svojoj karijeri, ali pitanje je da li bi u Cirihu u ponedeljak ''urliknuo'' da se te davne 2003. godine neke stvari nisu poklopile.

Da li bi Ronaldo krenuo pravim putem da ga u najbitnijem dobu nije trenirao Aleks Ferguson? Da li bi njegova partija protiv Đavola ostala neopažena da je Geri Nevil kojim slučajem otišao da prošeta umesto da gleda meč preko TV-a? Šta bi se dogodilo da su Rio Ferdinand i Niki Bat odlučili da ne uznemiravaju Fergija i da su, umesto što su mu skrenuli pažnju na Ronalda, odlučili da odu na tuširanje i pravac krevet?

Foto: AP Foto: AP

Bilo je leto 2003. godine kada je Mančester junajted gostovao u Lisabonu. Igrali su prijateljski meč protiv Sportinga na kom nije nastupao Geri Nevil. To je bila idealna prilika za legendarnog desnog beka da malo odmori pred početak naporne sezone. Ali i prilika da na miru odgleda svoje saigrače putem TV-a što je, priznaćete, svakako retkost.

- Igralo se prvo poluvreme kada sam primetio kako je protrčao pokraj Džona O'Šeja. I prvo što sam pomislio bilo je ''Dođavola.'' Kada gledaš nekoga kako igra obično je taj fudbaler pored tebe. Tada retko možeš da imaš kompletnu sliku. A ja sam tada imao i video sam neverovatan pokret i brzinu - rekao je Nevil i dodao:

- U to vreme samo dvojica fudbalera su mogli toliko brzo da trče sa loptom u nogama.

Foto: Wikipedia/Austin Osuide Foto: Wikipedia/Austin Osuide

Geri je odmah kontaktirao svog brata Fila koji je, takođe, samo imao reči hvale za Kristijana, a čini se da su ključnu ulogu tada odigrali Ferdinand i Bat. Pitali su šefa: ''Pa, hoćemo li da ga dovedemo ili ne?'' Ubrzo nakon što se utakmica u Lisabonu završila.

Pitanje za koje su mnogi mislili da će biti samo jedno u nizu jer je svima jasno da Ferguson nije dovodio fudbalera na osnovu 90 dobro odigranih minuta. Makar to bilo i protiv njegovog kluba. Ali, ubrzo nakon tog susreta, odigrao se sastanak gde su glavnu reč vodili iskusni Škot i, danas, jedan od najmoćnijih ljudi svetskog fudbala - Horhe Mendeš.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dva dana kasnije, tačnije 9. jula, Kristijano Ronaldo je za 12.8 miliona funti stigao u Mančester. Bez prtljaga u ruci, čak i rezervnog oblačaja, Portugalac je došao na Old Traford uveren da će ga Junajted vratiti na pozajmicu u Sporting. Ali, Ferguson nije mislio tako.

- Nema problema - bio je Fergijev odgovor kada je čuo da Ronaldo nema prtljag: - Sutra će trenirati ovde i onda će otići kući samo da pokupi svoje stvari.

Samo osam dana kasnije Ronaldo je debitovao pred 67.000 gledalaca u pobedi protiv Boltona (4:0). Ušao je kao zamena u 60. minutu noseći broj sedam na dresu. Broj koji u Junajtedu ima svoju težinu i koji su nosile legende kluba.

- Veoma sam ponosan što sam potpisao za najbolji klub na svetu. Takođe, posebno sam ponosan što sam prvi Portugalac u Junajtedu - rekao je Ronaldo i dodao:

- Tražio sam broj 28 na leđima, ali je šef rekao: ''Ne, uzećeš sedmicu. To će ti dati dodatnu motivaciju.'' Praktično sma bio prisiljen da nosim dres koji ukazuje veliku čast.

Već po dolasku impresionirao je ostale saigrače. Tako je Gigs istakao da mu je Ronaldo pre ličio na 28-godišnjaka nego na 10 godina mlađeg fudbalera. Tada, protiv Boltona, bilo mu je jasno da će Ronaldo biti najveći. Kvinton Forčun je svojevremeno ispričao anegdotu da je Portugalac radio i nakon treninga.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Stavljao je tegove na zglob i stepovao sa njima kako bi ojačao noge. Svi ostali su ga gledali i smejali mu se - istakao je tadašnji vezista iz Afrike.

To što je imao odnos sa Fergusonom kao ''otac i sin'' bilo je ključno u napredovanju za Portugalca. Fudbaleri Junajteda nikada neće zaboraviti opklade koje je razmenjivao sa Fergijem i koje su ga praktično podsticale da daje još više.

- Još od njegovog dolaska na Old Traford kladio se sa Fergusonom koliko će golova tokom sezone postići. Prve je dao 10, a druge 15 i oba puta je izgubio novac. Međutim, šef mu ni peni nije uzeo - govorio je Nevil o njihovom odnosu:

- U sezoni 2006/07 Ronaldo je podigao ulog na 400 funti, a opkladu je praktično dobio već u februaru. Ali, kao i Ferguson, tako ni on nije hteo da uzme novac.

Printskrin: Vine Printskrin: Vine

Da će Ronaldo jednog dana zaigrati u Realu moglo se naslutiti upravo na početku te sezone kada je napokon ''pobedio'' Fergusona. Na SP u Nemačkoj učestvovao je u incidentu nakon kojeg je Vejn Runi dobio crveni karton i mnogi su mislili da odlazi sa Old Traforda. Pritisak je bio nepodnošljiv.

- Mislim da ću otići iz Mančestera. U naredna dva, tri dana ću odlučiti gde dalje, ali najviše mi se sviđa Španija - rekao je Ronaldo, ali je Ferguson mislio drugačije: - Bez ikakve sumnje, Kristijano će biti naš igrač i sledeće sezone.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sledeća sezona je bila kao iz bajke, za Portugalca koji je sa Junajtedom osvojio praktično sve. Bio je strelac u finalu LŠ protiv Čelsija, ali nije pogodio u penal seriji. Trenutak nepažnje mogao je mnogo da ga košta. Ipak, bilo je suđeno da jednostavno bude najbolji. Klizanje Terija i odbranjen penal Van der Sara u neku ruku su proklamovali Kristijana u najboljeg fudbalera sveta ta godine.

- Niko nije uradio ono što sam ja te sezone i svakako zaslužujem i Zlatnu loptu i Zlatnu kopačku - jasan je bio Portugalac po osvajanju prve Zlatne lopte.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na drugu je morao da čeka ''velikih'' pet godina, a u međuvremenu je promenio klupske boje i 2009. godine za rekordu sumu od 94 miliona evra prešao u Real iz Madrida. Treću je prigrabio u ponedeljak i postao prvi igrač ''kraljevskog kluba'' kome je pošlo za rukom da trijumfuje dve godine zaredom.

Za onu prvu je, složićete se, morao mnogo više da radi. Jer, kako smo na početku rekli ''Stigao je kao sirov dečak, a otišao kao kompletan fudbaler.'' Fudbaler za kog je Ferguson istakao da je jedini koji vredi da se gleda i plati karta za njega.

Naposletku, Ferguson i Junajted su stvorili ''fudbalskog vanzemaljca.''

(M.Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA