Da li uopšte znate kako izgledaju prvi grbovi Zvezde i Partizana, a nisu ovi? (FOTO)

Grbovi večitih rivala u više navrata su menjani i redizajnirani tokom istorije * Prvi grbovi koji su fudbaleri crveno i crno-belih nosili na svojim dresovima prepoznaju samo navijači koji dobro poznaju istoriju svojih klubova. Da li ste vi među njima?

  • 56

Grbovi fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan menjali su se kroz istoriju, sve dok nisu poprimili oblik koji danas imaju.

Mnogi navijači večitih rivala, naročito mlađi, ne bi sa stopostotnom sigurnošću mogli da prepoznaju prve grbove crveno i crno-belih, koji se drastično razlikuju od današnjih.

FK Crvena zvezda

Grb Crvene zvezde nekoliko puta se menjao, ali treba napomenuti da je prvi grb, koji je fudbalski klub koristio od osnivanja kluba 4. marta 1945, pa sve do do 1950. bio grb Fiskulturnog društva Crvena zvezda.

Na njemu dominira crvena petokraka, a preko nje je simbol nalik ''Vitruvijanskom čoveku'' iz čuvenog crteža Leonarda da Vinčija, koji se često koristi kao simbol zdravlja, fizičke spreme i treninga.

Petokraku i ''Vitruvijanskog čoveka'' upotpunjuje krug u kome dominiraju crvena i zlatna boja, na kome je ispisano F.D. Crvena zvezda, pošto je ovo sportsko društvo osnovano kao fiskulturno društvo 1945. godine.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Prvi zvanični grb fudbalskog kluba Crvena zvezda, a drugi koji se nalazio na dresovima ovog kluba, nastao je 1950. godine.

Na crveno-belom štitu nalazi se crvena petokraka, koja je, kao i štit uokvirana zlatnom bojom. Na crvenoj polovini štita napisana su slova FK, čime je upotpunjen grb.

Pretpostavlja se da je inspiracija za grb došla od detalja na grbu predratnog kluba Jugoslavija, čiji je stadion Zvezda kasnije nasledila, uključujući i neke igrače. U pitanju je crveno-beli štit sa grba tog kluba, koji se može videti na njegovom vrhu.

SK Jugoslavija grb Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Rukovodstvo kluba iz Ljutice Bogdana ponovo je promenilo grb 1995. godine, povodom pedesetogodišnjice od osnivanja kluba. Po prvi put je u grb dodata i plava boja, čime su na Zvezdinom grbu upotpunjene boje iz srpske trobojke - crvena, plava i bela. Postojeći crveno-beli štit sa crvenom petokrakom opisan je krugom u kome je jedna jedna polovina bila obojena plavom bojom, dok su se u drugoj polovini nalazile vertikalne crveno-bele linije. Grafički dizajn za novi grb uradio je Sokol Sokolović.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

U tadašnjem Statutu FK Crvena zvezda članom 4, o grbu je napisano sledeće:

- Amblem kluba je štit dijagonalno podeljen na crveno i belo polje sa zvezdom sa pet krakova na sredini, utisnut u krug, oivičen plavom i belom linijom, dijagonalno podeljen na plavo i crveno-belo polje, sa znakom FK u gornjem delu plavog polja.

Poslednja promena grba viđena je 2010. godine, a on se koristi i danas. Ponovo je vraćen grb u obliku štita koji se kroristio pre 1995. godine, ali je redizajniran i modernizovan. Iznad štita dodate su dve zlatne zvezdice, od kojih svaka simbolizuje 10 titula nacionalnog prvenstva, a štit je oivičen zlatnim sjajem.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Ovaj grb koristi se na dresovima Zvezdinih fudbalera i danas.

FK PARTIZAN

Kao i kod večitog rivala, i Partizanov prvi grb bio je najmanje sličan današnjem. Retko koji navijač, koji ne poznaje dobro istoriju crno-belih, može da ga prepozna, jer osim petokrake, nema ništa slično današnjem grbu.

Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. kao fudbalska sekcija Jugoslovenske armije. U skladu sa tim prvi grb crno-belih u grbu je imao crvenu petokraku, koja je bila oivičena žutom bojom i u kojoj je žutim slovima bila ispisana skraćenica JA. Ona je bila okružena plavim krugom.

Na grbu su dominirale plava i crvena boja, koje su bile tada zvanične boje kluba.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Uskoro je grb doživeo prvu promenu i postao je aktuelan od 1947. godine. Već tada počinje da se nazire oblik grba koji naliči današnjem. On je bio jasna asocijacija na tadašnji grb FNR Jugoslavije. Središnji krug bio je bele boje i u njemu je bila crvena petokraka. Oni su se nalazili u plavom krugu na kome je bilo ispisano ''Jugoslovenska armija''. Sve to nalazilo se u žutom krugu oko koga je bio venac zelene boje. Na dnu kruga bile su crveno-bele linije, a na vrhu buktinja crvene boje.

Razlika u odnosu na grb tadašnje države jeste u promeni mesta petokraki i buktinjama - u grbu FNR Jugoslavije su buktinje bile u sredini, a petokraka na vrhu.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Ubrzo je usledila nova promena u grbu, koji se koristio u prvoj polovini pedesetih godina. Po prvi put se u grb ubacuje reč Partizan, koja se našla na žutom krugu umesto zelenog venca iz prethodnog dizajna. Ime kluba bilo je ispisano i sa leve i sa desne strane, i na latinici i na ćirilici.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Polovinom pedesetih Partizan formalno raskida veze sa armijom, i tada dolazi do nove promene grba. Umesto ''Jugoslovenska armija'', u centralnom delu grba pisalo je ''sportsko društvo''. Petokraka je uokvirena žutim krugom, i to su bile jedine promene u odnosu na prethodni izgled.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Takav grb se nalazio na Partizanovim dresovima sve do 1958. godine. Tada klub iz Humske menja klupske boje iz plavo-crvene u crno-bele. Tada je načinjena i najveća promena grba, koji je potpuno promenio boje. Postao je kompletno crno-beo, uz crvenu petokraku u centru i buktinju na samom vrhu.

Crveno-bele linije sa dna grba postale su crno-bele, a u krug oko petokrake, pored reči sportsko društvo dodata je i reč ''jugoslovensko''. Ovaj grb crno-belih najduže je bio u upotrebi. Sve do 1992. godine, kada SFR Jugoslavija prestaje da postoji.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Tada je grb ponovo doživeo promenu. Umesto ''jugoslovensko sportsko društvo'' u krugu oko petokrake po prvi put je pisalo ''fudbalski klub''.

Grb je kao takav bio u upotrebi do sezone 2007/08, kada je Partizan osvojio 20. titulu prvaka države, posle čega je, u skladu sa tim, usledio redizajn grba.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

 

Postojeći grb upotpunjen je sa dve srebrne zvezdice, od kojih svaka simbolizuje 10 titula.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Ovakav grb aktuelan je i danas na dresovima fudbalera Partizana.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malina

    7. maj 2015 | 22:37

    Mene ovaj prvi grb sa imentom Partizan podesca na cep Hajnikena

  • Понос Србије и српског народа

    7. maj 2015 | 21:35

    Од самог постанка у грбу једног клуба постоји само ћирилица а код другог доминира латиница! Звезда једна једина, најбоља и највећа!

  • Aleksandar El Matador

    7. maj 2015 | 20:59

    Još 4 titule pa stiže i 3 zvezda na dresu. NAPRED PARTIZAN!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA