ZVEZDA 26, PARTIZAN 26: Evo zašto je srpski fudbal jedinstven u svetu!

Samo još u Francuskoj, Turskoj i Švedskoj dva kluba vode ujednačenu borbu za primat u državi kao beogradski Večiti rivali, kada je reč o broju pehara

  • 49

Tri kola pre kraja Superlige svima je jasno ko će biti novi šampion. Partizanu nedostaje samo bod da postane prvak i tada će se, ne samo vratiti na fudbalski tron Srbije, već će se i drugi put izjednačiti sa najvećim rivalom po broju osvojenih pehara, što posebno raduje sve pristalice kluba iz Humske, koje dugo čekaju da crno-beli konačno pređu u vođstvo.

Zvezda je trenutno na 26 trofeja, a toliko će imati i klub iz Humske koliko već od narednog kola i gostovanja Kruševcu. Naravno, crveno-beli će i dalje ostati naš najtrofejniji fudbalski kolektiv zbog većeg broja osvojenih kup trofeja, 24 naspram 12 Partizana.

Večita borba u Srbiji se, dakle, nastavlja i, reklo bi se, još zaoštrava, pošto će naredna sezona biti takođe vrlo važna za beogradske velikane zbog toga što će nastojati da preuzmu primat na Topčiderskom brdu, u Beogradu i naravno Srbiji.

PARTIZAN POBEDIO U 90. MINUTU: Ninkovićev gol vredan titule, Kojić da mu ''plati piće'' (VIDEO)

Lalatović: Ovo nisu moja pojačanja, ako dovedu one koje želim, garantujem titulu!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ako ništa drugo, u Srbiji makar postoji snažno izražen dualitet klubova i vrlo tesna borba za titulu, kakva je malo gde prisutna. Malo je liga gde postoje dva toliko dominantna kluba, sa približnim ili identičnim brojem titula.  Trenutno, takva neizvesnost, sem u Srbiji, postoji samo u Švedskoj, Turskoj i Francukoj.

Geteborg i Malme i ove sezone vode veliku borbu za tron, a ko prvi dođe do cilja povešće u trci na večnoj listi šampiona, pošto su oba kluba sada na 18 titula.

Ove sezone smo svedoci i velike borbe istanbulskih velikana Fenerbahčea i Galatasaraja, najtrofejnije klubove sa po 19. trofeja prvaka, a koje u ovom trenutku deli samo jedan bod na tabeli. Tri kola pre kraja Galatasaraj je tek za toliko bliži naslovu šampiona i povratku trofeja u vitrine posle jednogodišnjeg posta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Mančester junajted je i dalje vodeći klub Engleske po broju titula (ima ih 20) i verovatno će proći još dugo vremena dok se poredak na večnoj listi ne promeni, iako je Liverpul vrlo blizu najvećem rivalu - na samo dve titule. Ali, kako je osvajanje Premijer lige za "crvene" postala nemoguća misija već duge dve i po decenije, Junajted ne mora da brine da će uskoro izgubiti vođstvo u toj trci.

Večito neizvesna francuska liga je upravo takva i kada se gleda bilans trofeja svih klubova, jer nijedan od onih sa vrha liste nije stekao opipljivu razliku u odnosu na konkurenciju.

Ono što je najveća zanimljivost fracuske fudbalske priče je činjenica da je Sent-Etjen i dalje klub sa najviše titula prvaka države - ukupno 10, iako je poslednju osvojio davne 1981. godine! Od tada nijedan tim, izuzev Liona, eventualno sada Pari Sen Žermena, nije uspeo da uspostavi dominaciju i prestigne "zelene" sa Žofroa Žišara. Lion je, setimo se, svih sedam titula prvaka države osvojio "u cugu" od 2002. do 2008. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Za razliku od gore navedenih liga, u većini drugih jedan klub je daleko ispred ostalih. U tom pogledu apsolutni lider je Bajern, koji je 25. puta bio prvak Nemačke, a daleko iza njega je Nirnberg sa samo 8 titula...

Slična situacija vlada i u Italiji, gde je Juventus dominantan sa 31. titulom, ispred milanskih rivala Intera i Milana, koji su po 18. puta dizali pehar namenjen prvaku Serije A. Uprkos superiornosti Barselone u prethodnoj deceniji, Real će još najmanje deceniju biti nedostižan za Katalonce, jer ima 32, naspram 22. titule "Blaugrane".

Anderleht u Belgiji (33 titule), Benfika (33), Seltik (54), Rozenborg (22), Rapid Beč (32), Sparta Prag (21), moskovski Spartak (21), pa i CSKA iz Sofije (31) dugo će još, prema svemu sudeći, biti liderisvojih zemalja kada je reč o trofejima u šampionatu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bla

    11. maj 2015 | 22:31

    srpski fudbal je jedinstven u svetu jer kod nas fudbaleri izlaze na teren da vide sta ce na tribinama da se desi....dok u svetu ljudi sa tribina gledaju sta ce na terenu da se desi....e to vam je prava jedinstvenost!!!!!

  • Grobar

    11. maj 2015 | 22:17

    Bodove za TITULU uvek si nam dala,ti si zvezdo nasa filijala!

  • Институција брее

    11. maj 2015 | 21:34

    Титулааа титулааа славиће се титулаа

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA