VANREDNO U CIRIHU! FBI uhapsio 7 FIFA funkcionera zbog pranja novca i prevare! (FOTO) (VIDEO)

Na zahtev vlasti u SAD krenula dosad neviđena akcija

  • 11

Švajcarska policija uhapsila je jutros rano, na zahtev vlasti SAD, sedam funkcionera FIFE, koji su osumnjičeni za mito i reketiranje, saopšteno je iz policije.

Predstavnici sportskih medija u firmi za promociju sporta navodno su bili uključeni u plaćanje mita finkcionerima FIFE i njenih podorganizacija, u ukupnom iznosu od 100 miliona dolara, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravosuđa, prenosi AFP.

VELIKA ISTRAGA U TOKU: Hoće li Mundijali ostati u Rusiji i Kataru?

Funkcioner FIFA nije ni slutio šta će mu se desiti dok je ulazio u hotel! (VIDEO)

Evo šta kaže čovek koji je za dva dana trebalo da sruši Blatera!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Do akcije je došlo u hotelu "Baur au Lac" u Cirihu.

Funkcioner FIFA nije ni slutio šta će mu se desiti dok je ulazio u hotel! (VIDEO)

Foto: booking.com Foto: booking.com

Prema pisanju britanskih medija, veruje se da su među uhapšenima dva potpredsednika izvršnog odbora FIFA Džefri Veb i Eugenio Figueredo, kao i Džek Vorner, bivši član izvršnog odbora.

Ranije ove godine britanski Telegraf je otkrio da su Vorner i njegova porodica dobili oko 1,6 miliona evra od katarske firme kako bi glasali za domaćinstvo Mundijala u Kataru 2022. Nedavno je predsednik FIFA, Sep Blater, izjavio da je zna za istragu FBI, ali da ona obuhvata njegove bivše kolege.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, očekuje se da će se lista osumnjičenih proširiti i na čelne ljude marketinga: Alehandra Burzaka, Arona Dejvidsona, Huga Džinkisa i Marijana Džinkisa. Tereti se i Hose Margulies, koji je posredovao u ilegalnim isplatama. Inače, na sastanku FIFA u Cirihu trebalo bi da bude izabran novi čelnik svetske fudbalske organizacije. Jedini suparnik dugogodišnjem čelniku Sepu Blateru (79) je jordanski princ Ali Bin Al Husein. Pratite nas. Lud fudbalski dan je pred nama... Konferencija za medije FIFA zakazana je za 11 sati.

Zanimljivo je, radnici hotela koristili su bele čaršave kako bi zaštitili identitet privedenih, dok su ovi bili sprovođeni do policijskih automobila.

Svi se pitaju šta će se dogoditi sa organizacijom SP u Kataru 2022. godine. Mnogi spekulišu da je i dalje realno da se oduzme organizacija moćnoj državi koja se najavila spektakularne objekte od stadiona.

Prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i generalni sekretar Zoran Laković odlaze u četvrtak Cirih, gde je trebalo da prisustvuju izbori prvog čoveka FIFA, koji je zakazan za petak. Da li će biti održan u predviđeno vreme, još nije poznato.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA