OSVETA SRPSKIH KOŠ LEPOTICA: Pravac polufinale, Srpkinje na putu za Olimpijske igre! (FOTO) (VIDEO)

Srpske košarkašice igraće i polufinalu Evropskog prvenstva posle pobede nad Turskom

  • 14

Srbija je u polufinalu Evropskog prvenstva i na dobrom putu da se plasira na Olimpijske igre 2016. godine. Naše košarkašice su savladale Tursku 75:63 u četvrtfinalu i tako obezbedile sigurno mesto na kvalifikacionom turniru za odlazak u Rio.

Naredni rival je Belorusija, koja je savladala Litvaniju 68:66 (16:10, 17:9, 18:24, 17:23) nakon neizvesne završnice, iako je na poluvremenu imala 14 poena prednosti.

ŠOU ANE DABOVIĆ! Šutirala je iz zezanja i pogodila ludu trojku! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Osvetile su se lepotice u crvenim dresovima Turkinjama za bolne poraze na prethodna dva takmičenja, kada su nam oduzele bronzu pre dve godine na šampionatu starog kontinenta, a onda nas prošle godine, uz pomoć sudija, eliminisale u četvrtfinalu sa Svetskog prvenstva. Sada je, u možda i najvažnijem meču od svih, naš tim trijumfovao.

MALJKOVIĆEVA: Ne vidim nijedan razlog na svetu da ovde stanemo!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Motivisane, odlučne i pre svega borbene i požrtvovane lavice Marine Maljković su potpuno su poništile sliku iz prethodnog meča sa Litvankama. Blistala je Ana Dabović sa 31 poenom koja ja trojkama sa 8-9 metara potpuno izludela odbranu Turske. Ključ trijumfa se krije u visokom presingu u odbrani, odličnom ofanzivnom skoku i dobrom šutu izvan linije 6,75 metara.

Krenulo je dobrim šutem sa distance, a idealno je funkcionisala saradnja naših spoljnih i visokih igračica. Brzom igrom su zbunile turski tim, ali je takva igra dovodila i do grešaka. Stara boljka zvana pozicioni napad je isplivala na površinu u jednom momenta, pa je lopta najčešće išla na Sonju Petrović od koje se očekivalo da individualnim kvalitetom rešava takve situacije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Anu Dabović smo čekali celog šampionata i dočekali smo je. Bila je razigrana od samog starta, dobro je delila lopte, ali i pogađala sa distance, dok se Sonja Petrović odlično u odbrani nosila sa najboljom protivničkom igračicom Lorom Senders.

Velika borba dva tima bila je tokom prvih 20 minuta. I jedne i druge su igrale angažovano u odbrani. Prednost u skoku je bila na našoj strani, naročito kada je u pitanju ofanziva, ali je nismo koristili, pošto su se naši takozvanih drugi napadi završavali promašajima ispod koša. Čekali smo da se probude Jelena Milovanović i Danijel Pejdž što se dogodilo u drugom poluvremenu.

Treći period meča je bio naš zaštitni znak tokom čitavog turnira i sada je ponovo on došao do izražaja. Pokretljiva, čvrsta odbrana, pritisak na loptu i dobro građenje koša naših igračica nam je donosilo neophodne poene u napadu. Ana Dabović je pogađala iz svih pozicija i sa 8 metara ako je potrebno, Pejdž i Milovanović su se razigrale, a priključila im se i Petrovićeva.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pokušale su Turkinje da nas zbune zonskom odbranom sa kojom smo u prethodnim utakmicama imali problema, ali je to sada trajalo veoma kratko. Probile su je naše igračice šutem iz daljine, a onda su protivnice morale da otvaraju i prostor u reketu što su naše igračice obilato koristile.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Početak poslednjeg perioda je doneo drukčiju sliku na terenu. Turkinje su zaigrale našu igru, dok su srpske igračice pokušavale da čuvaju visoku prednost. Počeli smo da grešimo i brzopleto završavamo napade, šutiramo iz neizgrađenih pouicija, a turskre igračice su ušle u seriju koševa, pa je naše visoko vođstvo počelo da se topi.

Uzela je Marina Maljković tajmaut koji je smirio njene izabranice i vratio im onu igru iz prethodnog dela meča. Borbenost i požrtvovanost u odbrani je dala rezultate, a Ana Dabović i Sonja Petrović su preuzele odgovornost u napadu i pogađale ključne šuteve pred same isteke napada. Pobeda je bila na dohvat ruke, a nju je potvrdila Dabovićeva sa dve trojke u poslednjem minutu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

TURSKA - SRBIJA 63:75

Turska: Demirok, Čanitez, Koksal, Demirmen 7, Čakir 2, Caglar 7, Alben 7, Jilmaz 11, Senders 25, Kora 4, Ivegin, Senjurek.

Srbija: Radočaj, Petrović 7, Čađo, Krnjić, Jovanović 3, Milovanović 15, Butulija 4, Ajduković, Topuzović, M. Dabović 10, A. Dabović 31, Pejdž 5.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexandar

    24. jun 2015 | 20:06

    Svaka cast devojke osvetile ste se Turkinjama bas sada u vaznom mecu jer se radi o Olimpijskim Igrama!Ovo je definitivno nauspesnija sportska godina od kada se Srbija osamostalila....

  • Suza

    24. jun 2015 | 20:04

    Devojke, zasluzena pobeda. Sve cestitke.

  • hogar

    24. jun 2015 | 20:49

    Kad vidim kako se trude,kako se bore za grb i zemlju,sramota me da gledam A selekciju u fudbalu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA