Održana svečana akademija povodom 20 godina od atinskog zlata

Kapiten reprezentacije koja je osvojila zlato Žarko Paspalj istakao je da je prvenstvo iz 1995. postalo sinonim za sportske uspehe, koji su od tada proslavljani na terasi Starog dvora

  • 0

Svečana akademija povodom obeležavanja 20 godina od osvajanja zlatne medalje na prvenstvu Evrope u Atini održana je u svečanoj sali Skupštine grada

Selektor slavne generacije košarkaša koja je donela zlato u Beograd pre 20 godina Dušan Ivković prisetio se puta ka evropskoj tituli.

Najjači pobedili, neki su plakali, neki bratski zviždali, a neki pobegli sa postolja! (VIDEO)

OD 1995. DO 2014: Ovo su svi dočeci srpskih košarkaša! (VIDEO)

- Imao sam sreću da budem uz zlatne generacije košarkaša, i zaključio bih da je najvažniji put do uspeha, a ne toliko sam čin osvajanja titule - rekao je Ivković.

On je napomenuo da je ponosan što je trenirao igrače koji su bili naši najbolji ambasadori.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kapiten reprezentacije koja je osvojila zlato Žarko Paspalj istakao je da je prvenstvo iz 1995. postalo sinonim za sportske uspehe, koji su od tada proslavljani na terasi Starog dvora.

On je predložio da se ubuduće današnji dan proslavlja kao Dan kosarke.

- Drago mi je što vidim mnoge ljude, saigrače i prijatelje koje dugo nisam video, a sa kojima sam proveo tako vazan deo života - rekao je Paspalj.

Jugoslavija je na danasnji dan 1995. osvojila titulu na prvom prvenstvu posle uvođenja sankcija.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Obeležavanju 20. godišnjice prisustvovali su pored Paspalja i sadašnji selektor Aleksandar Ðorđević, Predrag Danilović, Saša Obradović, Dejan Tomašević, Željko Rebrača, Zoran Sretenović i Dejan Koturović, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Predsednik Kosarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, zahvalio se košarkašima koji su pokrenuli "lavinu" sportskih uspeha.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Bila je to jedna sjajna generacija, sjajno vođena. Ljudi su se tada spontano okupili na ulicama i priredili im doček na balkonu Skupštine grada. Ceo narod je uživao u trijumfu košarkašica na prvenstvu Evrope, a verujem da ćemo se i u septembru, u Nemačkoj i Francuskoj, opet boriti za zlato - poručio je Ðilas.

U nastavku obeležavanja 20. godišnjice atinskog zlata svi tadašnji članovi košarkaške reprezentacije obratiće se okupljenima na platou ispred Srarog dvora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA