Italijanski model kao finansijski spas za Zvezdu, Partizan i sve srpske klubove?

FK Torino ''baci'' gomilu novca godišnje na stadion koji nije njihov, ali s druge strane slije se mnogo veća gomila na drugi način

  • 7

Stadion Olimpiko!!! Mesto gde fudbaleri Torina igraju svoje mečeve, ali ne i stadion koji je u vlasništvu kluba iz istoimenog grada.

Mnogi bi na prvu loptu pomislili da je situacija slična kao ona u kojoj se nalazi Čukarički, ali "brđani" ne moraju da plaćaju državi zakup. Stadion pripada gradu i ostaće gradu ukoliko Čuka više ne bude želela da igra na njemu, dok je kod Torina drugačije.

>>> Dok Napolijev dres sija u centru Torina, Juventusov visi pored! (FOTO)

Klub mora da plati oko dva miliona evra godišnje iznajmljivanje Olimpika za mečeve u prvenstvu i kupu. Samo za mečeve, ne i za treninge. Zvuči mnogo, ali prema informacijama koje je Telegraf dobio na licu mesta, Torino to otplati preko ulaznica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Skoro većinu te sume Torino otplati zahvaljujući meču sa Juventusom. Najjeftinija karta košta 50 evra, a dominiraju one višestruko skuplje. Kada se na to dodaju još reklame, TV prava... - rekao nam je čovek zadužen za bezbednost na stadionu Olimpiko, inače ''naše gore list'':

- Upravo su TV prava ono od čega italijanski klubovi najviše žive, pa tako i Torino. Naravno da su tu i prodaje fudbalera, ali su TV prava kod Italijana drugačije regulisana. Velika lova slije se u klubove od njih.

Posle ovakvih informacija, logično je da se zapitaš - Zašto srpski klubovi ne bi mogli da ubiraju plodove TV prava? Da li je uopšte moguće u Srbiji napraviti sličan sistem za preživljavanje?

STADION SKUP ZA OTPLATU

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pitanje zašto Toro ne otkupi stadion, dobili smo zanimljiv odgovor. Takođe, interesovala nas je i cena koju je Sampdorija platila.

>>> Kako biste vi reagovali da vas lično autobusom vozi trener Real Madrida? (FOTO)

- Zato što država traži 160 miliona evra od kluba. Ovde su u pitanju dvostruki aršini. Juventusu su praktično džabe prodali zemlju za nov stadion - u dahu govori bezbednjak i nastavlja:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sampdorija je gradu za meč sa Vojvodinom platila 100.000 evra.

Podsetimo, stadion Olimpiko izgrađen je 1933. godine za Svetske studentske igre. Prvobitan naziv nosio je po Benitu Musoliniju, zatim legendarni Komunale, a 2006. je renoviran. Od tada je Olimpiko, kapaciteta 27.958 gledalaca.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Izveštač Telegrafa iz Torina, Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svi se nešto pitamo..

    30. jul 2015 | 20:37

    Nevezano za temu,ali pomenut je Čukarički.,..uglavnom je svima simpatičan i svi aplaudiraju kako je ,eto,neko napravio pravi posao što se tiče fudbala..moje pitanje je odakle pare vlasniku,ja nemam pojma ko je to,verovatno većina zna...da li je čovek mogao POŠTENO da dođe do vlasnika fudbalskog kluba,pa makar on bio i u Srbiji..samo pitam..

  • Payton

    30. jul 2015 | 21:40

    Prvo treba huligane proterati iz stadiona. Stim bi počeli i navijači da dolaze u stadione. Hm, mene ne čudi sto su italijanski stadioni poluprazni, kada im najjeftinija karta 50 € košta. Kod Bajerna karte od 15 €, zato i jeste stalno rasprodan.

  • Biznismen kicadjo

    30. jul 2015 | 20:00

    Kod nas ta tv prava maltene ne postoje. A i da postoje,ko bi platio visoku cenu da prenosi nase utakmice,drugo,Italijansku ligu prenose televizije sirom evrope i sire. A nase utakmice prenosice samo neka nasa tv stanica,a i ona nece ako je cena visoka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA