UPOZNAJTE BATE BORISOV: Bivši igrači Zvezde prete Partizanu u Ligi šampiona (VIDEO)

Šampion Belorusije je već devet godina uzastopno prvak države i redovan je učesnik grupne faze evropskih takmičenja, a u svojim redovima ima i tri fudbalera iz Srbije

  • 17

Partizan korak deli od plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, a da bi u tome uspeo moraće da preskoči poslednji stepenik zvani BATE Borisov.

>>> DOBAR ŽREB ZA PARTIZAN? Da li je ovo najlakši rival crno-belih za Ligu šampiona?

>>> REŠENA NAJVEĆA MISTERIJA PARTIZANOVOG PROTIVNIKA: Evo kako je BATE BORISOV dobio ime!

ISTORIJA

BATE Borisov je osnovan 1973. godine kao tim koji je reprezentatovao lokalnu fabriku elektronske opreme za automobile i traktore.

Prvi predsednik bio je Nikolaj Busel, tadašnji direktor fabrike. Iako je tokom deset godina tim osvojio tri titule, klub je raspušten 1984. godine. Reorganizovan je ponovo 1992. godine, kada je dobio ime Berezina, da bi ga dve godine kasnije ponovo promenio u Fomalgaut.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Nova promena usledila je već 1996. godine, kada je BATE ponovo reorganizovan kao klub u sklopu fabrike i klub od tada funkcioniše na taj način.

BATE je od tada osvojio 11 titula prvaka države, a šampion je poslednjih devet godina. Na dobrom je putu da osvoji pehar i deseti uzastopni put, pošto posle 14 kola ubedljivo vodi na tabeli sa osam bodova prednosti u odnosu na Dinamo Minsk.

>>> NESLAVAN REKORD: Bate Borisov zalutao u Ligu šampiona! Evo i zašto! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/MTI Foto: Tanjug/AP/MTI

KAKO SU DOŠLI DO PARTIZANA?

BATE je u prva dva kola kvalifikacija eliminisao najpre irski Dandalk, a zatim i šampiona Mađarske - Videoton.

U prvom meču drugog kola BATE je savladao Dandalk sa 2:1 na svom terenu golovima Aleksandra Karnitskog i Jevgenija Jablonskog. U revanšu u Irskoj nije bilo golova, pa je šampion Belorusije prošao dalje.

Usledio je dvomeč protiv Videotona. U prvom meču koji je odigran u Mađarskoj, rezultat je bio 1:1.

BATE je poveo u 56. minutu golom Karnitskog, a Videoton je uspeo da izjednači u 89. minutu preko Vinisijusa. Belorusi su u ovom meču pokazali određenu slabost kada je u pitanju odbrana prekida, jer su im fudbaleri Videotona napravili velike probleme u kaznenom prostoru.

Foto: Tanjug/AP/MTI Foto: Tanjug/AP/MTI

U revanšu u Borisovu BATE je pobedio sa 1:0, ali je otpor Mađara slomio tek u 80. minutu. Gol odluke postigao je Nemanja Nikolić, defanzivni vezista i dete Crvene zvezde.

IGRAČKI KADAR

Javnosti u Srbiji sigurno najpoznatija imena igrača Batea jesu Filip Mladenović i Nemanja Nikolić, nekadašnji fudbaleri Crvene zvezde, kao i Nemanja Milunović, bivši štoper Borca iz Čačka i Mladosti iz Lučana.

FK Crvena Zvezda - Černomorec, Mladenović Filip Foto: Marko Todorović

Najbolji strelac prošle sezone bio je Vitalij Rodionov, reprezentativac Belorusije. Iskusni 31-godišnji napadač je i ove sezone prvi izbor trenera.

Ove godine je u najboljoj formi krilni napadač Mikail Gordejčuk, koji je postigao četiri gola u dosadašnjem toku sezone.

Bate u svojim redovima ima veliki broj iskusnih igrača, i predstavljaju veoma čvrstu ekipu. Srpski fudbaleri Filip Mladenović i Nemanja Milunović, kao i reprezentativac Crne Gore Nemanja Nikolić važe za jedne od najboljih fudbalera u ekipi.

Pored njih okosnica tima su Denis Poljakov, Igor Staševiić, Aleksandarr Volođko, Aleksandar Karnitskij.

STADION

Foto: Wikimedia/Renessaince Foto: Wikimedia/Renessaince
Foto: Wikimedia/Griser Foto: Wikimedia/Griser

Žrebom u Nionu je određeno da se prvi meč odigra u Belorusiji, a on će se igrati na Borisov areni, velelepnom modernom zdanju i domu fudbalera BATE-a.

Kapacitet stadiona je 13.126 mesta, a rekordna poseta bila je na meču protiv Šahtjora u oktobru 2014. godine, kada se na tribinama skupilo 12.113.

Stadion je izgrađen prošle godine, a prva utakmica odigrana je 3. maja 2014. godine.

Foto: Wikimedia/Renessaince Foto: Wikimedia/Renessaince
Foto: Wikimedia/Griser Foto: Wikimedia/Griser

BATE Borisov je verovatno bio najpoželjniji rival svim navijačima Partizana pred žreb, ali ipak višegodišnje redovno učešće u grupama Lige šampiona i Lige Evrope pokazuju da se nikako ne smeju potceniti.

Takođe, ne treba smetnuti sa uma da je stara SSSR škola fudbala, iz koje potiče i šampion Belorusije uvek tradicionalno tokom istorije bila neugodna za fudbalere sa našeg podneblja.

Takođe, do meča sa Partizanom je ostalo još 10 dana, a tener Batea Aleksandr Jermakovič je najavio da će do duela sa crno-belima dovesti novo pojačanje.

Kada uporedimo vrednost ekipe prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt, Partizan je u prednosti. Crno-beli su procenjeni na 20.300 000 evra,  a BATE na 17.050 000 evra.

Prvi meč između BATE-a i Partizana biće odigran na Borisov areni 18. ili 19. avgusta, dok je revanš nedelju dana kasnije, 25. ili 26. avgusta u Beogradu.

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Messi

    7. avgust 2015 | 18:02

    Partizan prolazi u LS.

  • Boro

    7. avgust 2015 | 20:20

    Sav se tresem i drhtim od pretnji bivsih Zvezdinih igraca...i koji su jos i poznati Srpskoj fudbalskoj javnosti...

  • Igor

    7. avgust 2015 | 18:12

    Nadam se prolazu ali moramo se paziti, ta SSSR škola nam nikada nije ležala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA