Aco Petrović otkrio ko je naredio Hrvatima da siđu sa postolja 1995. godine (VIDEO)

Selektor Hrvatske reprezentacije iz 1995. godine rekao je da je silazak sa postolja bio greška

  • 10

Košarkaška groznica trese Evropu, Eurobasket samo što nije počeo! Dok reprezentacije ne započnu svoju borbu pod obručima, mnogi se prisećaju nekih od večitih košarkaških tema. Na ovim prostorima to je svakako silazak Hrvata sa postolja u Atini kada je naša reprezentacija osvojila zlatnu medalju.

Od tada je prošlo 20 godina, a tadašnji selektor Hrvatske Aleksandar Petrović reprezentacije je u razgovoru za Indeks rekao da je to iz ove perspektive bila velika greška, ali da su dobili naredbu sa više instance.

- I silazak s postolja. Šta da vam kažem, bila je to 1995. godina, pola države je i dalje bilo okupirano, bilo je to mesec dana pre Oluje, a stravični zločini su se i dalje događali u Bosni. Atmosfera je bila ekstremno naelektrisana i vođstvo Saveza je dobilo sugestiju iz državnog vrha da čim primimo medalje siđemo s podijuma i da izbegnemo da slušamo njihovu himnu.

Pričalo se da je ta naredba došla direktno od Tuđmana?

- Moguće, ali zaista ne znam sa sigurnošću. Pitajte Mirka Novosela, on je sve vreme bio na vezi s državnim vrhom. Nama je samo saopštena odluka i mi smo je prihvatili.

Smatrate li da je taj potez bio sportski i moralan?

- Sad? Naravno da ne smatram. Bila je to velika greška, ali lako je sada pričati, stavite se u ondašnji okvir. Sport treba strogo odvojiti od politike, ali onda je, nažalost, to bilo nemoguće - zaključio je Petrović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da Hrvati ne vole srpsku himnu pokazali su i posle finala Svetskog prvenstva u vaterpolu u kome su poraženi od naše reprezentacije, ali su na nacionalnoj televiziji isključili prenos da ne bi slušali Bože pravde.

>>> Hrvati nam najviše prete! Evo ko je najviše dominirao u pripremnim mečevima! (TABELA)

Hrvatska je na predstojećem Eurobasketu jedan od favorita. Odigrali su odlično na pripremama, i predstavljaju jedne od najvećih konkurenata našoj reprezentaciji. Ipak, mnogi smatraju da ih od silaska sa postolja 1995. godine prati prokletstvo, jer se posle toga nikada nisu popeli na pobednički podijum na velikim takmičenjima.

Pogledajte i kako je izgledao čuveni silazak sa postolja 1995. godine u Atini.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Amedov

    3. septembar 2015 | 18:07

    To je samo jedan od mnogo slucajeva gde ste pokazali ko ste, sta ste i koliko ste zadojeni mrznjom prema narodu kojem ste vise vi nesrece naneli, nego on vama...Vratice vam se za sve vase grehe i nedela, kad tad!

  • Apostol

    3. septembar 2015 | 15:02

    A po ocu je Srbin,to je razlog i sto nas mrze,treba sakriti korene!

  • BEN DELIJA

    3. septembar 2015 | 19:27

    ISTI SU I PRE 20 GODINA I SAD NEVOLE NASU HIMNU PA TO TI JE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA