Ukoliko nastavi dominaciju Novak bi do kraja sezone mogao da ima pozitivan skor sa svim teniserima!

Đoković velikom brzinom postaje najuspešniji teniser današnjice

  • 9
Novak Đoković - finale US Open-a Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković dominira svetskom teniskom scenom. On je u finalu Pekinga prosto samleo Rafaela Nadala sa 6:2, 6:2 i time pokazao da mu trenutno nema ravnih.

Ovim trijumfom Đoković se približio Nadalu na samo jednu pobedu zaostatka u međusobnom skoru. Najveći Noletov rival za sada vodi sa 23:22, ali ukoliko Novak nastavi da igra na ovom nivou, do kraja sezone bi vrlo lako mogao preteći Nadala.

>>> Svetski mediji preneli Đokovićevu dominaciju nad Nadalom kao rutinu! (FOTO)

>>> Đoković: Ovo je jedan od mojih najuspešnijih turnira

Nadal i Đoković nisu u istom delu žreba u Šangaju, tako da bi srpski as mogao da izjednači skor tek u finalu. Ukoliko do njihovog okršaja ne dođe imaće prilike na Mastersu u Parizu i na zavržnom turniru u Londonu. Igraće se još nekoliko manjih turnira ali se još uvek ne zna da li će se obojica naći na njima.

Prvi meč najveći teniski rivali današnjice odigrali su još 2006. u četvrtfinalu Rolan Garosa. Novak je tada bio u usponu dok je Rafa već bio u vrhu. Nakon 2:0, Novak je predao kralju šljake ali je tada pokazao da će u budućnosti biti najbolji.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Novaku nije trebalo puno da ostvari prvu pobedu nad Rafom. Njihov treći okršaj odigrao se 2007. na Mastersu u Majamiju i tada je  Novak slavio sa 2:0. Španac je u naredne dve godine bio daleko uspešniji pa je nakon 18 odigranih susreta bilo 14:4 za Nadala. Najveći korak u smanjenju te prednosti Novak je ostvario 2011. godine kada je dobio svih šest odigranih duela.

Njih dvojica drže rekord po broju odigranih duela u Open eri sa 45. Novaku sada nedostaje samo jedna pobeda da se izjednači, a ako sve bude kako treba to bi moglo da se desi već do kraja sezone.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Davne 2006. kada je Novak odigrao prvi meč sa Nadalom igrao je prvi put sa još jednim svojim velikim rivalom. Na Mastersu u Monte Karlu tada još uvek mladi i nepoznati Đoković uzeo je neprikosnovenom Rodžeru Federeru set, ali je uprkos tome izgubio sa 2:1.

Najbolji teniser današnjice nije puno čekao na pobedu protiv najboljeg svih vremena. Već naredne godine na turniru u Montralu zabeležio je pobedu u finalu. Tada je na istom turniru pobedio trećeg, drugog i prvog tenisera na svetu (Rodika, Nadala i Federera).

Kao što je to slučaj bio sa Nadalom, i sa Rodžerom je do 2011. imao jako loš skor. U tu sezonu Federer je ušao sa prednošću od 13-6. Te 2011. Novak je uspeo da zabeleži četiri pobeda protiv Švajcarca, ali je pretrpeo jako bolan poraz, u polufinalu Rolan Garosa kojim bi oborio rekord po broju uzastopnih pobeda od starta sezone.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pobedom u finalu Vimbldona Novak je uspeo da izjednači međusobni skor na 20:20. Potom je usledio još jedan bolan poraz od Rodžera u finalu Sinsinatija koji je sprečio obaranje još jednog Novakovog rekorda. Srpski as mu se revanširao u finalu US Opena tako da je skor trenutno izjednačen na 21:21.

S obzirom da su Rafa i Rodžer u istom delu žreba u Šangaju, može se pretpostaviti da će Novak, ukoliko dođe do finala, imati priliku da ili izjedanči skor sa Nadalom ili da postane drugi igrač danas koji ima pozitivan skor sa Federerom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Valja napomenuti da od aktivnih igrača, pozitivan skor protiv Novaka iznenađujuće imaju Ivo Karlović (2:1), Filip Krajinović (1:0) i anonimus iz Italije, 34-godišnji Filipo Volandri (1-0). Karlović ima 36 godina i u drugom je delu žreba u Šangaju tako da će biti jako teško da Novak sada izjednači. Možda će biti prilike u budućnosti ukoliko rekorder po brzini servisa ne ode u penziju. Ukoliko bi Filip napravio veliki proboj na ATP listi mogli bismo da vidimo još dosta duela naša dva tenisera.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Najveća rivalstva Novaka Đokovića:

Rafael Nadal 45 odigrana duela (22:23)

Rodžer Federer 42 (21:21)

Endi Mari 28 (19-9)

Sten Vavrinka 22 (18:4)

David Ferer 21 (16-5)

Tomaš Berdih 21 (19:2)

Žo Vilfrid Conga 19 (13-6)

Marin Čilić 14 (14-0)

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    14. oktobar 2015 | 00:49

    Mislim da, na žalost, ne može imati pozitivan skor samo protiv Rodika, jer je ovaj prestao da igra kada je Novak stasavao (3:2 za Rodika). Medjutim, jos jedna pobeda i stiže Nadala, dok je protiv RF izjednačio. Idemo, Care, ova sezona je već sada za istoriju!

  • LaAranaNegra

    14. oktobar 2015 | 08:28

    Realno preko 10 meceva ako odigra s nekim to je nesto a ovo 1-2 meca to je bezveze

  • Dejan B.

    14. oktobar 2015 | 07:44

    Car!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA