FIBA SPIN MOVE! Potez na koji se žalila Zvezda i zbog čega će se tresti evropska kosarka! (VIDEO)

Niko još ne zna pravi razlog zašto su FIBA i Evroliga odlučile da se klasičan košarkaški element zvani ROLING tretira kao prekršaj pravila, odnosno dosuđuju se koraci

  • 40

Priča ide ovako... Prošlog leta skupili su se instruktori za suđenje FIBA iz "jakih košarkaških" zemalja Finske, Švedske i Engleske i došle na ideju da se jedan od najlepših košarkaških elemenata u košarci roling ne izvodi kako treba.

>>>FIBA SKANDAL! Korupcija drma svetskom košarkom

Oni su to nazvali "Spin move" u američkom žargonu ili u prevodu pokret iz okreta.

>>>Zvezda se žalila na suđenje u Zagrebu

Njihovo mišljenje je bilo da kod tog elementa postoje tri kontakta sa podlogom i da su to koraci. Čak su napravili i simulaciju gde su razložili ceo element i to prezentovali sudijama iz FIBE. Uspeli su nekako da se uguraju i na Evroligine seminare suđenja i da svoju ideju proguraju. Tako se od prošle sezone roling sudi kao koraci i u Evroligi i u Fiba Čelendžu i ženskoj Fiba Evroligi.

Upravo su se na ovu odluku žalili iz Crvene zvezde baš posle duela sa Cedevitom, jer su sudije plejmejkeru Galu Mekelu svirale korake posle rolinga u finišu meča.

Ovo posebno čudi ako se zna da u košarci tokom igre postoji bar 10 elemenata tehnike kod kojih postoji tri kontakta sa podlogom, ali se nikada ne sude kao koraci. Konkretno kod rolinga zavisi da li idete na polaganje na koš ili nastavljate da driblate. Ako idete na polaganje, uvek ima taj prvi kontakt sa podlogom kada se lopta odbija od parketa i hvata za naredna dva koraka.

Ali se, u svakom sluačaju, ranije nikada nije sudilo kao prekršaj pravila.

Pogledajte kako je to Mekel uradio pa procenite. Ova situacija se dešava na 1,12 minuta videa..a Telegraf smatra da ovo nisu koraci jer je Mekel imao dribling pre nego što se okrenuo.

Ipak, zanimljivo je to da, na nedavno završenom Eurobasketu u Letoniji, Hrvatskoj, Nemačkoj i Francuskoj, to nije bio slučaj.

Na utakmicama kojih je bilo više od 150 sudije nisu svirale roling kao korake, osim u nekim baš očiglednim situacijama. A to Evropsko prvenstvo sudile su najbolje sudije Evrope, među kojima su bili Ilija Belošević i Milivoje Jovčić.

Takođe i na FIBA Azijskom prvenstvu nisu svirali roling kao korake..

Pogledajte video klasičnog rolinga

Šta to znači? To znači da se pod utiskom pravila na Eurobasketu ulazi i u novu košarkašku sezonu, a to znači da sudije nisu u direktnoj obavezi da roling ili kako su ga nazvali Spin move sude kao korake osim ako to ne bude baš očigledno..

Sa druge strane sudijski kriterijum mora da bude konstantan i ujednačen, ako od starta utakmice ove elemente tretira kao nepravilne i sankcioniše onda to mora da radi do kraja utakmice.. Zato je u slučaju Crvene zvezde i njihove žalbe bitno videti kriterijum suđenja na celom meču pa prosuditi da li su sudije pogrešile.

Sve u svemu ovaj element je sastavni deo košarke i predstavljalo bi pravo "ubijanje" ovog sporta ako se ovo pravilo zapati i zaživi.

Na kraju će i dvokorak da sviraju kao korake kako su krenuli košarkaški "znalci" iz trofejnih zemalja.

Pogledajte kako se to radi u NBA

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    12. oktobar 2015 | 22:31

    Englezi,finci i svedjani,napredna nacija po pitanju kosarke...

  • Lazarev Grad

    12. oktobar 2015 | 23:49

    Ja nisam gledo snimak ali ako su englezi i svedjani rekli da su to koraci onda su to koraci i amin... Bolje to nego da nas bombarduju opet.... Sad mi je jeasno zasto nismo igrali finale e.p. svedjani i englezi se pitaju kako ce da se sudi i kako se delegira sudija ako je spanija u finalu treba da sudi spanac drugo polufinale i onda srbija mora da bude bolja od protivnika za 50% da bi pobedila ako se udje u egal srbi ispadaju... Zajedno imaju jedno ucesce na evropskom prvenstvu i dve vajld karte za evro ligu i oni drze seminare nekom....

  • Aca

    12. oktobar 2015 | 21:04

    Ako dobro pogledate snimak igrac C.Z. je kod prvog koraka poskocio i onda krenuo u roling .Tako da uzalud vam trud svirači..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA