VELIKA TEMA U SRBIJI: Iznenadna srčana smrt u sportu i kako je sprečiti (FOTO)

Zašto mladi sportisti umiru na terenu ili posle neke utakmice tema je o kojoj su pričali srpski kardiolozi na kongresu na Zlatiboru

  • 2

Vrhunski sport uzima žrtve, poslednjih godina sve više. Sve češće mediji objavljuju vesti kako je sportista preminuo na terenu.

>>> TRAGEDIJA: UMRO BIVŠI ZVEZDIN FUDBALER, član šampionske generacije!

>>> PREMINUO NA TERENU: Još jedna tragedija u srpskom fudbalu!

Uglavnom se dešava da se sprotista iznenada tokom treninga ili utakmice sruši na sred terena i kolabira a kasnije nastane i smrtni ishod. Gotovo uvek je u pitanju iznenadna srčana smrt kao posledica napora.

U našoj zemlji u poslednjih nekoliko meseci desila su se dva slučaja. Jedan je bivši fudbaler Zvezde Goran Gogić koji je preminuo posle treninga u Kini, a drugi je mladi fudbaler iz Republike srpske koji se takođe srušio u toku utakmice.

>>>Lopta je bila daleko, srušio se u 6. minutu i nije ustao! Detalji smrti na terenu srpskog fudbalera!

U većini slučajeva sportisti koji tragično nastradaju na ovaj način imaju problema sa srcem, ali  ponekad se dešava i onima koji nisu imali nikakve simptome.

Foto Ilustracija: youtube/printscreen/HDFoot Alex Foto Ilustracija: youtube/printscreen/HDFoot Alex

Na Zlatiboru se trenutno održava Kongres kardiologa Srbije, a jedna od sesija posvećena je i sportskoj kardiologiji, grani koja je kod nas u punom razvoju.

Tema sesije bila je: Prevencija iznenadne srčane smrti kod elitnih sportista i rekreativaca kroz prikaze slučajeva.

Predavanja su bila veoma zanimljiva, a pratilo ih je više od 100 kardiologa iz Srbije i regiona.

Foto: Telegraf Doc. Dr Ivana Nedeljković Foto: Telegraf

Doc. Dr Ivana Nedeljković sa Kliničkog centra Srbije je u uvodnoj reči objasnila koji su noviteti u sportskoj karidologiji posle najnovijeg Svetskog kongresa kardiologa  u Londonu ove godine. Njen kolega Ass. Dr Vojislav Giga imao je predavanje o "Iznenadnoj srčanoj smrti u sportu".

Zanimljiva predavanja imali su lekari ordinacije "Vita Maksima" koja se brine o zdravlju fudbalera Partizana, Jagodine, Čukaričkog, OFK Beograda, kao i košarkašaa Crvene zvezde, FMP-a.

Ass. Dr Tamara Stojmenović je imala je zapaženo izlaganje sa temom: "Iznenadna srčana smrt u sportu - dešava se i kod nas: prikaz slučaja srpskog profesionalnog fudbalera"

Foto: Telegraf Dr. Tamara Stojmenović Foto: Telegraf

Nakon toga usledila su još dva predavanja: 

- "Značaj sportskomedicinskih pregleda i praćenja mladih sportista - Mladi veslač sa koncentričnom hipertrofijom miokarda" koje je obrazložio dr Ivan Nikolić i  "Doziranje fizičke aktivnosti kod rekreativca sa koronarnom bolešću- Rekreativac sa okluzijom karotidne arterije koji želi da trči maraton" koje je predavala dr Marija Kostić.

Zaključak sesije i predavanja je da je u profesionalnom sportu treba insistirati na redovnom pregledu Testom opterećenja, zatim obavezan EKG-e, ali i ostala dijagnostika, ako se pokaže da je potrebno poput Holtera EKG-a, Ultrazvuka srca, itd.

Na tome treba insistirati naročito kod samih sportista koji često prikrivaju probleme sa srcem kako bi potpisali ugovor, ali takođe insistirati kod timskih lekara, trenera uprave klubova koji često u svrhu korišćenja sportiste ne žele da obrate pažnju na detalje i dodatne preglede.

Samo maksimalnim pristupom i ne prepuštanjem ničega slučaju, mogu se minimizirati tragični slučajevi u sportu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. oktobar 2015 | 21:19

    NAJZDRAVIJI SPORT JE REKREATIVNI SPORT! neke se stvari i nemogu do kraja predvideti, ---mnogi se lekarski pregledi progledaju kroz prste. -nezdrav zivot ,danas mladi pa cak stariji fudbaleri i piju i puse,sto je totalni nog daun sa iscrpljujucim trenizima. ,uzimaju se razna doping sredstva misleci da ce sa tim pojacavati i snagu i kondiciju, trka za parama u profesionalnim sportovima cesto se ne biraju sredstva,netreba zanemariti i zatrovanost od nato bombi gde se tek sada vide posledice, i jos jedan faktor drustvo celokupno gde nema logike dolazi pritajenog stresa koji se odrava na srce i nervni sistem,to su uzroci koji uticu na stanje jednog sportiste!!!!!!

  • д....

    31. oktobar 2015 | 04:50

    Има много фактора али је несумњиво недостатак минерала у организму основни разлог. Познато је да се кроз зној избацују како отрови тако и минерали, витамини и остале потребне материје за нормално функционисање организма. Уколико се те материје не надокнаде после тренинга долази до проблема па и до смрти.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA