DESET GODINA POSLE: Evo gde su junaci Partizanovog poslednjeg proleća u Evropi

Prošla je skoro decenija od prvog i do sada jedinog "evropskog proleća" našeg kluba. Evo šta danas rade protagonisti najvećeg međunarodnog uspeha Partizana još od finala Kupa šampiona sa Realom 1966. godine

  • 30

Za srpske klubove ulazak u Ligu Evrope, o Ligi šampiona i da ne pričamo, je misaona imenica, ali ne i za Partizan, po čemu su crno-beli "za koplje" ispred domaće konkurencije u prethodnoj decniji.

>>> Drulović najavljuje pobedu, ali jedan igrač Augzburga ga baš plaši! (VIDEO)

Podatak da je klub iz Humske u prethodnih šest sezona čak tri puta igrao grupnu fazu Liga Evrope i jednom Ligu šampiona, za svako je poštovanje i domaći zadatak za ostatak lige, mada se aktuelni srpski prvak uvek nekako "zaglavi" u grupi. I ne mrda dalje.

Protekla je, evo, skoro decenija od kada je Partizan prvi i jedini put prošao grupu i dočekao "evropsko proleće", što nijedan naš klub ni pre ni posle toga nije uspeo, od raspada Jugoslavije.

>>> ISTORIJSKA ŠANSA ZA PARTIZAN: Augzburg desetkovan stiže u Humsku!

Egaleo, Lacio, Viljareal i Midlzbro bili su rivali našeg tima te godine u grupi, koju je Partizan prošao sa jednom pobedom (Egaleo 4:0), dva remija (Lacio 2:2, Viljareal 1:1) i porazom (Midlzbro 0:3), da bi u 1/16 finala eliminisao Dnjipar pogotkom Miroslava Radovića u revanšu za pobedu 1:0, i ukupnih 3:2, pošto je meč u Beogradu završen bez pobednika (Odita bio dvostruki strelac za Partizan).

Sada, deset godina kasnije, konačno su navijači Partizana dočekali trenutak kada bi istorija mogla da se ponovi, da njihov klub "reprizira" rezultat tima čije su perjanice bili Ivica Kralj, Zoran Mirković, Albert Nađ...

Podsetimo se gde su i šta danas rade protagonisti (igrači koji su igrali dvomeč sa moskovskim CSKA ) najuspešnije Partizanove evopske sezone još od finala Kupa šampiona protiv Reala 1966. godine. U prvoj utakmici, golovima dvostrukog strelca Odite crno-beli su izborili 2:2 pred revanš u Rusiji, gde su favorizovani "armejci" slavili 2:0.

Podsetimo, CSKA je te sezone osvojio Kup Uefa, rusku ligu i domaći kup!

Ivica Kralj - Bivši reprezentativac je još dve godine posle eliminacije od CSKA branio gol Partizana, potom je prešao u Rostov, a karijeru završio u Spartaku iz Trnave. Danas je predsednik srpskoligaša Mačve iz Šapca.

Milivoje Chirković - Čovek za koga mnogi vezuju početak Partizanovog, novog evropskog uspona. Posle decenijskog staža u Humskoj, gde i danas uživa status heroja zbog penala protiv Njukasla za plasman u Ligu šampiona, već godinama je "u penziji", ali ne može da pobegne od fudbala. Čeka na PRO licencu da zaplovi u trenerske vode.

Ifeani Emeghara - Nigerijac je bio pravo osveženje u ekipi. Tada 20-godišnji desni bek bio je jedan od miljenika Grobara i neizostavan deo Vermezovićeve ekipe. Od odlaska iz Partizana, preselio se u Rumuniju, gde je igrao za Politehniku i Steauu. Poslednji klub za koji je igrao je Gabala iz Azerbejdžana sa kojom mu je prethodne sezone istekao ugovor.

Nenad Đorđević - Bivši štoper je i dalje aktivan u švedskom Kalmaru sa kojim ima ugovor do 2016. godine.

Zoran Mirković - Legendarni srpski reprezentativac je danas trener drugoligaša Sinđelića.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Albert Nađ - Po završetku igračke karijere Nađ je jedno vreme bio sportski direktor Partizana.

Ivan Tomić - Kao i Nađ, Tomić je obavljao funkciju sportskog direktora u Humskoj, posle čega se posvetio trenerskom angažmanu. Bio je u nekoliko navrata "viđen" na klupi crno-belih, ali dok ne dođe taj dan "kali" se na drugom mestu, i uvek je vrlo blizu crno-belima. Trenutno je trener Teleoptika.

Nenad Brnović - Pomalo zaboravljeni lik. Povrede su ga sputale da iskaže pun potencijal. Od odlaska iz Humske, njegova karijera, koju je završio u Zeti, išla je silaznom putanjom. Pre dva meseca je promovisan u šefa stručnog štaba tima iz Golubovaca.

Dragan Ćirić - Fudbalski majstor iz Jakova se po okončanju karijere bavi, i to prilično uspešno, ugostiteljstvom.

Simon Vukčević - Crnogorski fudbaler je nekada važio za "zlatnu koku" Partizana, ali njegova karijera nije bilo onako uspešna kao što su mu predviđali stručnjaci. Danas, 29-godišnji Vukčević, brani boje kiparskog Enososa iz Paralimnija.

Foto: crno-bela-nostalgija.blogspot.com Foto: crno-bela-nostalgija.blogspot.com

Obiora Odita - Od odlaska iz Partizana Nigerijac je u tri navrata igrao za Javor, između toga imao je epizode na Bliskom Istoku, Belgiji i Kini, a danas je ponovo u Superligi, u Voždovcu.

Rezerve revanša u Rusiji

Branimir Bajić - Bosanskohercegovački štoper je i dalje aktivan, i to u Omanu, u klubu pod imenom Sahan. Veliki deo karijere proveo je u nemačkom Duizburgu, gde je proveo pet sezona.

Miroslav Radović - Partizanov junak iz Dnjipropetrovska. Igrač čiji je gol karijere u crno-belom dresu i doveo naš tim do dvomeča osmine finala sa Moskovljanima. Radović se po odlasku iz Partizana sjajno snašao u Legiji, za koju je odigrao čak devet sezona. Trenutno deli pečalbarski hleb sa Nenadom Milijašem u novom kineskom prvoligašu Hebeiu.

Nikola Grubješić - Mnogo se više očekivalo od momka koji je zahvaljujući ocu Pavlu imao genetski materijal da jednog dana ostavi dublju trag u Partizanu ili već negde. Ipak, karijera ovog momka nije išla prema predviđanjima stručnjaka. Nikola je sreću pronašao u Švedskoj gde igra već niz godina. Trenutno je član Bromapojkarne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA