Pred nama je najjači sportski mesec u istoriji: Saznajte sve o magičnom januaru!

Čak tri velika takmičenja se preklapaju u isto vreme, a jedno će biti održano i u Beogradu

  • 2

Sportski ljubitelji, otkazujte odmore, očekuje nas pakleni januar prepun velikih takmičenja. Prvi mesec u godini obično mnogima služi za odmor okom novogodišnjih i božićnih praznika, a tako se pogodilo da će mnogi poželeti da se oni nastave do kraja meseca, kako bi mogli da prate brojna velika sportska takmičenja koja nas očekuju.

Preklapaju se čak tri velika takmičenja u isto vreme - Australijan open, Evropsko prvenstvo za rukometaše i Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje se održava u Beogradu.

Sve to upotpunjuju i Zvezdine utakmice u TOP 16 Evrolige, zimski prelazni rok, a tu su i tradicionalna takmičenja za januar - Dakar reli i ''četiri skakaonice''.

AUSTRALIJAN OPEN (U Melburnu od 18. do 31. januara)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi Gren slem turnir sezone igra se u Melburnu a titulu u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković. On je i prvi favorit turnira i pokušaće da dođe do šeste titule na Australijan openu i time se izjednači sa Rojem Emersonom na prvom mestu večne liste turnira.

Pored njega Srbija će imati i druge predstavnike - Viktora Troickog, Janka Tipsarevića, Dušana Lajovića, a možda još neko od mlađih tenisera uspe da se domogne glavnog turnira.

Žensku konkurenciju će predvoditi Ana Ivanović, a tu su i Jelena Janković,  Aleksandra Krunić i druge mlade teniserke koje bi mogle da se nametnu i izbore učešće u kvalifikacijama.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (U Poljskoj od 15. do 31. januara)

Foto: Tanjug/Saša Petrović Foto: Tanjug/Saša Petrović

Srpski rukometaši nisu imali sreću na žrebanju, pa će se u grupi A naći sa aktuelnim šampionom Francuskom, domaćinom Poljskom i Makedonijom.

Prve tri ekipe će se plasirati u narednu fazu, gde će se ukrstiti sa grupom B (Hrvatska, Belorusija, Island, Norveška), ali se bodovi iz prve grupe prenose u narednu fazu i utiču na dalji plasman.

Srbija otvara prvenstvo duelom protiv domaćina 15. januara. Selektor Dejan Perić je saopštio širi spisak na kome nema kapitena Momira Ilića i Marka Vujina.

Grupa A: Poljska, Francuska, Makedonija, Srbija

Grupa B: Hrvatska, Belorusija, Island, Norveška

Grupa C: Španija, Nemačka, Švedska, Slovenija

Grupa D: Danska, Rusija, Mađarska, Crna Gora

EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (U Beogradu od 10. do 23. januar)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Beogradu nas očekuje spektakl kakav vaterpolo svet još nije video! Evropsko prvenstvo će se održati u Kombank Areni! Biće to prvo prvenstvo koje će se igrati u košarkaškoj hali, koja će biti pretvorena u bezen, a tu bi mogli da padnu i rekordi kada je u pitanju poseta na utakmicama.

Srbija brani prvo mesto koje je pre dve godine osvojila u Budimpešti. Prvi meč naših vaterpolista je na programu 10. januara kada je na programu veliki derbi Srbije i Hrvatske, koji je i repriza finala svetskog prvenstva iz Kazanja ove godine, kada je naša reprezentacija demolirala komšije.

Pored Hrvatske, ''Delfini će biti u grupi i sa Francuskom i Maltom. Protiv Maltežana igramo 12. januara, a protiv Francuza dva dana kasnije. U nokaut fazi se Srbija ukršta sa protivnicima iz grupe B, a ko će to biti, zavisi od plasmana u obe grupe.

Grupa A: Crna Gora, Španija, Holandija, Slovačka

Grupa B: Srbija, Francuska, Hrvatska, Malta

Grupa C: Nemačka, Gruzija, Italija, Rumunija

Grupa D: Mađarska, Rusija, Grčka, Turska

TOP 16 CRVENE ZVEZDE

Košarkaši Zvezde već 30. decembra počinju TOP 16 fazu Evrolige utakmicom protiv Efesa u Istanbulu. Ipak, tokom januara će čak tri utakmice biti odigrane u Beogradu - protiv Fenerbahčea utakmica je prvobitno planirana za 7. januar na pravoslavni Božić, ali je pomerena za 8. januar.

Potom slede utakmice protiv PAO-a u Atini, a zatim dve uzastopne u Beogradu - protiv Unikahe 21. januara i protiv Lokomotive Kubanj nedelju dana kasnije.

2. kolo: Crvena zvezda – Fenerbahče (08.01)

3. kolo: Panatinaikos – Crvena zvezda (14.01)

4. kolo: Crvena zvezda – Unikaha (21:01)

5. kolo: Crvena zvezda – Lokomotiva (28:01)

ZIMSKI PRELAZNI ROK

Svi ljubitelji fudbala sa nestrpljenjem čekaju i januar kada počinje transfer ludnica i zimski prelazni rok. Nema sumnje da će mnogi velikani biti više nego aktivni jer nisu imali dobre rezultate u prvom delu sezone, pa će morati da se pojačaju. To obećava prave transfer bombe.

Biće sigurno veoma zanimljivo i u Srbiji. Zvezda prelaznog roksa sigurno će biti Marko Grujić, koji je već završio transfer u Liverpul, ali će tek sada početi da bude u centru pažnje ostrvskih medija. Takođe će biti interesantno pratiti dešavanja u naša dva najveća kluba. Zvezda najavljuje pojačanja za Ligu šampiona, a imaće i sredstava od transfera Grujića. I na crno-beloj strani Topčiderskog brda će sigurno biti burno. Očekuje se odlazak velikog broja aktuelnih igrača i renoviranje tima, koje bi trebalo da obavi novi trener Ivan Tomić.

Bonus track:

DAKAR RELI (od 31. decembra do 16. januara)

U Boliviji i Argentini tradicionalno s početkom godine vozi najteži reli na svetu. Kroz nepristupačan teren pustinja i teškog reljefa vozači će pokušati da dođu do slave na najsmrtonosnijem reliju na svetu. Srbiju poslednjih godina na Dakaru predstavlja Gabor Sagmajster.

ČETIRI SKAKAONICE (od 29. decembra do 6. januara)

Mamurluk posle lude novogodišnje žurke mnogi provode u krevetu uz ski skokove sa Garmiš-Partenkirhena. Ove sezone dominiraju Slovenci i to braća Prevc - Peter je prvi u generalnom plasmanu i glavni je favorit, dok je Domen na osmom

PRAZNIČNI PROGRAM PREMIJER LIGE

Ako je 1. januar rezervisan za ''četiri skakaonice'' onda je 2. tradicionalno u znaku Premijer lige. Fudbal se na Ostrvu igra i tokom praznika, na radost ljubitelja fudbala širom sveta, koji mogu mamurluk sa reprize Nove godine da provedu uz najbolji fudbal.

Šta drugo reći osim, opustite se i uživajte. Telegraf Sport će vas izveštavati o svim takmičenjima.

(D.U)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    22. decembar 2015 | 20:31

    Zasto nema Ilica i Vujina ?

  • Звезда

    22. decembar 2015 | 19:14

    На црно белој страни Топчидерског брда... Ено га реновирани Титаник плови. Ха ха. Добри су вам ови шаљиви делови текста о томе како ће неки да се реновирају. Нестала је југа, нестаје и спортско друштво са тим предзнаком.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA