AMERIKANCI OTKRILI ĐOKOVIĆEVU SLABU TAČKU: Evo kako da pobedite Novaka!

Novak će da servira šest puta, i sve što treba da uradiš je da ga jednom brejkneš. To je cilj. Od tih šest puta, ako ćemo iskreno, protiv Đokovića četiri puta nećeš ni doći u priliku da dođeš do brejk lopte - recept je koji, tvrdi uticajni teniski strateg, može da "upali" protiv najboljeg igrača na svetu.

U svetskom teniskom poretku nekada je bilo "velike trojke" koju su činili Federer, Nadal i Đoković. Nje zvanično više nema. Sada postoji samo "jedan veliki" - Novak Đoković.

>>> IZVINI RODŽERE, KRUNISAN JE NOVI KRALJ: Najbolja video montaža za opis Đokovićeve dominacije!

Novakova superiornost u odnosu na oponente je verovatno najveća koja je ikada bila na strani jednog tenisera naspram svih njegovih najvećih konkurenata, dakle ne onih koji su mu daleko po kvalitetu. Dovoljan je samo pogled na rang listu i sve je jasno: Đoković ima duplo više bodova od drugoplasiranog Marija, skoro isto toliko i od Federera, a ukupno je sakupio koliko pomenuti dvojac!

Ali, čak i toliko vođstvo u poenima ne odražava pravi odnos snaga srpskog asa i njegovih rivala, i to je ono što je potpuno fascinantno teniskim stručnjacima kojima je glavno zanimanje poslednjih dana teniski fenomen zvani Đoković.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Američki portal sbnation.com pokušao je da odgovori na pitanje da li je moguće pobediti Novaka. Naslov podužeg teksta koji je zapravo iscrpna analiza glasi ovako: "Evo kako pobediti Novaka Đokovića - ako to zaista neko može".

- Osvojio je četiri od poslednjih pet Grend slem turnira, pet od poslednjih sedam. Igrao je u finalu gotovo svakog turnira na kojem se pojavio. Bio je bliži osvajanju "zlatnog slema" čak i od Serene Vilijams, ali je poražen od Vavrinke u finalu Roland Garosa. Pobedio je 11 od poslednjih 12 mečeva protiv Marija, šest od osam protiv Federera i devet od prethodnih 10 sa Nadalom. Praktično je "zbrisao" Federera u poslednja tri finala koja su igrali, pobedivši ga sva tri puta u četiri seta... - suvom statistikom opisao je autor teksta surovu dominaciju Srbina.

>>> ZABORAVLJENI HRVAT O ĐOKOVIĆU: Igrati protiv njega je košmar! (VIDEO)

U tekstu se dalje opisuje Novakov napredak u igri.

- Zastrašujući je način na koji Đoković nastavlja da dodaje nove elemente. Zna se da je već dugo među najspremnijim igračima i najboljim defanzivcima na svetu, ali njegov bekhend... To je nešto neverovatno, svetska klasa. Napad mu je ubitačan, a uz sve vrline, sada i servira na još višem nivou. Možda ne poseduje Federerovu preciznost i Nadalov spin, ali on, jednostavno rečeno, usisava vašu volju i vaše opcije da pobedite, a kada to uradi, onda pošalje lopticu pored vas.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sledeće zapažanje autora možda najbolje i pokazuje koliko je Đoković moćan takmičar u ovom trenutku.

- I kada mu nije dan, Novak se ne muči da pobedi. Nedavno je protiv Simona u Melburnu, recimo, imao neverovatnih 100 neiznuđenih grešaka, pa je opet uspeo da dobije meč u pet setova. U svakom drugom slučaju, dakle kada mu ide - nedodirljiv je!

>>> TATA, RAZBIJ GA: Pogledajte kako Stefan navija za Novaka u finalu! (VIDEO)

Kao i kada su Federer i Nadal bili na svojim vrhuncima, i sada se u tenisu postavlja jedno jedino pitanje, a ono glasi: Kako, za ime sveta, pobediti Novaka Đokovića? - pita se autor teksta. Pomoć je potražio od teniskog stručnjaka, stratega i trenera Krejga O'Šenesija na ovu temu. Evo i njegovih zapažanja.

- Da sam trener, a moj igrač se sastaje sa Đokovićem, priprema meča bi počela sa pitanjem: Kako da ga brejknemo? To je ključ! - kaže renomirani stručnjak.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

O'Šenesi je 2009. godine bio trener Amera Delića, kada je bosanskohercegovački teniser igrao protiv Đokovića na Australijen Openu.

- Meč je otišao u četiri seta, bio je taj-brejk u četvrtom. Bio je to baš "tesan" duel - prisetio se O'Šenesi. - Rekao sam Ameru:

- Novak će da servira šest puta, i sve što treba da uradiš je da ga jednom brejkneš. To je cilj. Od tih šest puta, ako ćemo iskreno, protiv Đokovića četiri puta nećeš ni doći u priliku da dođeš do brejk lopte. Prema tome, budi fokusiran na reterne, želim da uzvraćaš udarce, bez obzira na to da li je u pitanju prvi ili drugi servis. Četiri gema Novak će da osvoji "peške", i to je ok. Ustvari, to je u neku ruku i dobro po tebe, jer tako on neće uhvatiti ozbiljan ritam. Ti poeni su ekstremno kratki. Dakle, u preostala dva gema ulaziš da ih osvojiš, a od ta dva možda ga jednom brejkneš - objasnio je taktiku koja nije mnogo pomogla Deliću protiv Srbina.

>>> TRKA OD 100 MILIONA DOLARA? Može li Đoković i u ovome da pobedi Federera?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Rekao mi je posle meča da su mu moji saveti pomogli, jer se nije trudio da "uđe" u svaki Đokovićev servis gem. Počinjao je jako, a čim je gubio 30:0, predavao se i koncentrisao za naredni gem.

Ono što je O'Šenesi pripremao sa Delićem protiv Novaka, isto bi i danas rekao bilo kom teniseru kao recept protiv Srbina. To je, kaže, jedini način da se pobedi Novak ili makar namuči.

- Ako igrate na taj način, doduše uz određene korekcije i na malo višem nivou, postoji šansa. Takođe, pored toga, važno je biti i mentalno jak. Kao, na primer, Dastin Braun protiv Nadala na Vimbldonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luis

    3. februar 2016 | 16:30

    Brejknem vam ga ja ...i!

  • Zule

    3. februar 2016 | 16:30

    Beskorisno! Mnogi su to probali ali ne ide, mozda jedan set, a sta dalje?! Jedina sansa nekome da ga pobjedi je u Novakovoj nesto slabijoj motivaciji, a to je jako, jako rijetko. Ne sekirajte se, godine ce uciniti svoje, jos jedno 4-5 god. pa ce vas popustiti.Sorry

  • Bob

    3. februar 2016 | 16:18

    Uvek je to lako gledano sa strane ali kada ste na terenu nije bas tako to svi znaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA